AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dolarla sozlesme yasagi kalkti mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dolarla sözleşme yasağı kalktı mı?​

Yani, kamu kurum ve kuruluşlarının veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinin taraf olduğu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleşmelerde, artık döviz cinsinden veya dövize endeksli ödeme yapılabilecektir. Bu değişiklik de 19 Nisan 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar nedir?​

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda döviz cinsinden gerçekleştirilen kıymetli maden ve kıymetli taş alım satım işlemleri ile bu işlemlerin takası kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi şartının aranmaması hususları Bakanlığımızca uygun bulunmuştur.
Döviz yasası nedir?
19 Nisan 2022 ve sonrasında döviz cinsinden düzenlenmiş olan çek vb. ödeme araçlarının, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdettikleri/akdedecekleri menkul satış sözleşmeleri konusu ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde kullanılması mümkün olmayacak.
32 sayılı karar yürürlükte mi?
MADDE 17 – (1) 9/2/2007 tarih ve 26429 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2007-32/33 sayılı Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Dövizle sözleşme yapma yasağı devam ediyor mu?​

döviz yasağı kapsamından çıkarılmıştır. Güncel Durum: Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri, yurt içinde yer alan konut ve çatılı iş yeri dâhil gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenemeyecektir.

Türk Parasını Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara göre Türk parası döviz ile kıymetli maden taş ve eşyalara ilişkin hükümler nelerdir?​

) Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Dış Ticaret Rejimi esasları dahilinde Türkiye’ye ithali ve ihracı serbesttir. Ancak, standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin, ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan verilmesi esas olup, ithalat ve ihracat Rejim, Karar ve Yönetmelikleri uygulanmaz.
32 sayılı karar ne zaman çıktı?
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 2018- 32/51 No’ lu Tebliğ 6 Ekim 2018 Tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Dolarla ödeme yasak mı?
Türkiye’de yerleşiklerin sözleşmelerinde, döviz cinsinden düzenlenmiş çekler ödeme aracı olarak kullanılamayacak. 19 Nisan’dan itibaren yapılan taşıt sözleşmelerinde ödeme döviz cinsinden yapılamayacak. Sermaye piyasası araçlarının döviz cinsinden oluşturulması ve ödenmesi yasak kapsamında olmayacak.

Döviz yasaklanabilir mi?​

Ek olarak “Değişiklik” banka mevduat sözleşmelerinde bir sınırlandırmaya yer vermediğinden, Türkiye’de yerleşik olsun veya olmasın kişilerin Türk bankalarında döviz hesabı açmalarına veya döviz muhafaza etmelerine herhangi bir kısıtlama uygulamamaktadır.

32 sayılı kanun nedir?​

türkiye’de yerleşik kişilerin, dışarıda yerleşik kişilerden, türkiye’de yapacakları işlemler nedeniyle döviz kabul etmeleri serbesttir. dışarıda yerleşik kişiler; bankalar, özel finans kurumları, yetkili müesseseler, posta idareleri ve kıymetli maden aracı kuruluşlarından döviz satın alabilirler.
Yabancı para cinsinden bono düzenlenebilir mi?
Ticaret Kanunu’nda yazılı şekil şartlarına bağlı ve belirli bir miktar paranın ödenmesi taahhüdünü içeren borç senetlerine BONO (Emre Muharrer Senet) denmektedir. Bono Türk Lirası üzerinden düzenleneceği gibi yabancı para üzerinden de düzenlenebilir.
Dolarla yapılan senet geçerli midir?
Ödenecek Miktar (Yazıyla ve rakamla yazılmışsa aynı olmalı.Yoksa yazıyla yazılan miktara itibar olunur . Yazı ile çeşitli tutarlara yer verilmişse değeri az olana itibar edilir. Ayrıca 250 Dolar veya Türk lirası geçersizdir. Doğru olanı 250 Dolar veya Türk Lirasındaki karşılığı olmalı.

Döviz cinsinden senedi geçerli mi?​

13 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında yaptıkları bazı sözleşmeler bakımından sözleşme bedeli veya bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması yasaklanmıştır.
 
Geri
Üst