AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dolar faturasinda hangi Kur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dolar faturasında hangi Kur?​

Döviz Cinsinden Düzenlenmiş Faturalarda Değerleme, Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.

Yurtiçine dövizli fatura kesilebilir mi?​

Yabancı para birimi ile fatura düzenlenmesi konusundaki temel düzenleme Vergi Usul Kanunu’nun 215. maddesinde yapılmıştır. VUK’un 215/2-a maddesi aşağıdaki şekildedir: “Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir.
Yurtdışındaki firmalara kur farkı faturası kesilir mi?
Vergi idaresinin görüşü de kur farklarından iç yüzde ile KDV hesaplanarak fatura düzenlenmesi gerektiği yönündedir. Yurtdışındaki müşterilere düzenlenen dövizli faturalardan kaynaklanan kur farkları için fatura düzenlenmesi ve KDV hesaplanması söz konusu değildir.

Döviz kur farkı nedir?​

Kur ve kur farkı nedir? En yalın anlatımıyla iki farklı ülkenin parası arasındaki değişim oranına, bir başka deyişle yani yabancının milli para cinsinden fiyatına ‘kur’ denir. Bu iki para birimi arasında değiştirilmesi sırasında, yani alış-veriş yapılırken oluşan farka da ‘kur farkı’ deniyor.

Dolar olarak fatura kesilebilir mi?​

yürürlüktedir. Bu madde ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu bakımdan faturaların, Türk Parası Karşılığı yazılmak kaydıyla dolar veya Euro cinsinden düzenlenmesine ilişkin hiçbir yasak bulunmamaktadır.
Döviz cinsinden fatura kesilebilir mi?
Bu madde ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu bakımdan faturaların, Türk Parası Karşılığı yazılmak kaydıyla dolar veya Euro cinsinden düzenlenmesine ilişkin hiçbir yasak bulunmamaktadır.
İki para biriminin birbiriyle değiştirilmesi sırasında ortaya çıkan fiyat farkına ise “kur farkı”dır. Ülkemizde sabit kur yerine, dalgalı kur sistemi uygulanmaktadır. Bu sebeple satışın gerçekleştiği tarihin kuru ile tahsilatın gerçekleştirdiği tarihin kuru farklı olabiliyor.
Kur farkı şöyle hesaplanır: Faturamız 5.000 Euro olsun, kuru da 6 TL’den alalım. Faturanın birkaç gün sonra 6,5 TL’den ödendiğini düşünelim. Fatura’nın TL karşılığı 5.000 x 6 = 30.000 TL olacaktır. Ödeme ise 5.000 x 6,5 = 32.500 TL olarak yapılır.
 
Geri
Üst