AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dolandirilan bir kisi ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.879
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dolandırılan bir kişi ne yapmalı?​

Dolandırıldım Ne Yapmalıyım? Dolandırıcılık suçunun unsurları oluştuğu takdirde ya da bir şahsın dolandırıldığını anladığınız takdirde adli makamlara ihbar veya şikayet ederek suçun faillerinin bulunmasını ve soruşturma yürütülmesi sağlanabilmektedir.

Eşim bankadan para çekebilir mi?​

Bankalar her türlü önlemi aldığını ispat etse bile işlemin internet üzerinden yapılması sebebiyle uğranılacak zarardan sorumlu olacaktır. Müşterinin sorumluluğu ise kusuru ile doğru orantılıdır. Müşteri hesabından para çekilmesi eyleminde kusurlu ise bu kusuru oranında sorumlu tutulacaktır.

Bir kişinin banka hesabında bulunan para nasıl öğrenilir?​

Bir kişinin banka hesabında bulunan para nasıl öğrenilir?
Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) almış olan vatandaşlara mirasçısı olunan kişinin hangi bankalarda mevduat ve katılım fonu hesabı olduğu bilgisi “Murise Ait Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmeti üzerinden sunulmaktadır.

Hesaba yatan paranın vergisi olur mu?​

Hesaba yatan paranın vergisi olur mu?
(26 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete) Artık ne vergi ödeme yükümlülükleri var, ne de defter tutma-beyanname verme gibi ödevleri var. Hesaplarına para girişi olan bankalar, gelen paradan otomatik yüzde 15 kesinti (stopaj) yapacak, vergilendirme de kendiliğinden sonuçlanmış olacak.

Dolandırıcılar ne kadar ceza alır?​

TCK md.157’de düzenlenen basit dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. TCK md. 158/a,b,c,d,g,h,i fıkralarında düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 6 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ve 10.000 güne kadar hapis cezasıdır.

Internet dolandırıcılığı için ne yapılır?​

Ödeme sayfalarında web sitesi adreslerinin “https” ile başladığından emin olun. Tanımadığınız kişilerden gelen e-posta ya da SMS’lerde bulunan linklere tıklamayın. Bu mesajlarda yer alan formları doldurmayın. Yakınlarınızdan gelen şüpheli sosyal medya ya da e-postalarında istenenleri yapmadan önce yakınlarınızı arayın.

PTT yatan parayı eşim alabilir mi?​

PTT yatan parayı eşim alabilir mi?
Bugünden itibaren PTT’de hesabı olan veya olmayan tüm vatandaşlar kimliklerini ATM’ye okutarak kendisine yatan parayı çekebiliyor.

Mahsuben para çekmek ne demek?​

Mahsuben para çekmek ne demek?
Mal bedelinin kısmen veya tamamen başka bir mal ve/veya hizmet karşılığında elde edilen dövizlerle yapılan ödeme biçimi.
Bankada adıma yatan parayı nasıl öğrenebilirim?​
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Bankada hesabımda para var mı?​
Bunun için vatandaşlar T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile E-Devlet üzerinden giriş yaparak, arama kısmına, “Bu Yıl TMSF’ ye Devredilecek Hesaplara İlişkin Sorgulama” yazarak sorgulama yapabilirler. Herhangi bir hesabınızda paranız varsa buradan kolaylıkla görebilirsiniz.

Banka paranın kaynağını sorabilir mi?​

Banka paranın kaynağını sorabilir mi?
Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür. Hatta banka bazı durumlarda, sözleşme, fiş ,fatura yada açıklamanızı destekleyecek yazılı belge isteyebilmektedir. Banka yeni müşteri olan kişilerin kimlik kontrolünü yapmakla yükümlüdür.

Banka paranın kaynağını sorar mı?​

Banka paranın kaynağını sorar mı?
Banka sistemi verileri üzerinden hareket edilerek yapılan toplu vergi incelemelerinde hesap sahiplerinin bizzat görüşlerine müracaat edilerek bu paraların içerikleri sorgulanmaktadır.

157 .madde nedir?​

(1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.

5 bin güne kadar adli para cezası ne kadar?​

Mesela Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır. Hakim bu durumda 730 günden üst bir adli para cezasına hükmedecektir.

Internet dolandırıcılığı için nereye başvurulur?​

Internet dolandırıcılığı için nereye başvurulur?
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
 
Dolandırılan bir kişi olduğunuzu fark ettiğinizde yapabileceğiniz bazı adımlar şunlar olabilir:

1. **Adli Makamlara Bildirimde Bulunun**: Dolandırıldığınızı fark ettiğinizde durumu en yakın emniyet birimine veya Cumhuriyet Başsavcılığına bildirerek suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bu sayede dolandırıcılık olayını detaylı bir şekilde incelemelerini sağlayabilirsiniz.

2. **Banka ve Kuruluşlara İhbar Edin**: Dolandırıldığınız banka veya finans kuruluşuna da durumu derhal bildirmeniz önemlidir. Dolandırıcılık faillerinin tespiti ve soruşturmanın yürütülmesi için bu adım önemlidir.

3. **Hukuki Destek Alın**: Dolandırıcılık mağduriyetinizle ilgili hukuki destek almak isteyebilirsiniz. Bir avukattan danışmanlık alarak durumunuzu değerlendirebilir ve hakkınızı nasıl koruyabileceğiniz konusunda bilgi alabilirsiniz.

4. **Mal Varlığınızı ve Kişisel Bilgilerinizi Koruyun**: Dolandırıcılık sonucu kişisel bilgilerinizin veya mal varlığınızın zarar görmemesi için gerekli önlemleri almalısınız. Banka ve diğer kuruluşlarla iletişime geçerek hesaplarınızı ve bilgilerinizi güvence altına alabilirsiniz.

Dolandırıcılık mağduriyeti yaşadığınızda soğukkanlı ve hızlı hareket etmek önemlidir. Yukarıda belirtilen adımlar size yol gösterebilir ve mağduriyetinizi en az zararla atlatmanıza yardımcı olabilir. Unutmayın, dolandırıcılık suçu ciddi bir suçtur ve mağdurların haklarını korumak için adli süreç başlatılmalıdır.
 
Geri
Üst