AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dolandiricilik sucunun unsurlarindan olan hile?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.912
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dolandırıcılık suçunun unsurlarından olan hile?​

Dolandırıcılık suçunun unsurlarından olan hile, nitelikli bir yalandır. Hile teşkil eden yalan belli ölçüde ağır ve yoğun olmalı, ustaca sergilenerek mağdurun yalanı kontrol ihtimaline imkan vermemelidir.

Nitelikli dolandırıcılık suçu ile cezalandırılmıştır.?​

“…Sanık, mağdurun hesabından para çekmek için mağdura ait sahte nüfus cüzdanı ibraz etmiş, fotokopi çeken banka görevlisi şüphelenerek ilgili şubeden teyit aldığında nüfus cüzdanının sahte olduğu ortaya çıkmıştır. Sanık, resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçu nedeniyle cezalandırılmıştır.

1 24 Haziran tarihinden önce işlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası?​

1 24 Haziran tarihinden önce işlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası?
Nitelikli Dolandırıcılık Suçunun Cezası ( TCK m.158) 1 24.11.2016 tarihinden önce işlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıdır. 2 Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 6763 sayılı kanun ile arttırılarak TCK md. 158’de yeniden düzenlenmiştir. Buna… 3 Aşağıdaki hallerde, nitelikli dolandırıcılık suçu cezası alt sınırı 4 yıldan, adli… More

Dolandırıcılık suçunun teşebbüs aşamasında kalması gerekir.?​

Dolandırıcılık suçunun meydana gelmesi için haksız bir çıkar sağlanması gerekir. Dolandırıcılık suçunun teşebbüs aşamasında kaldığının kabulü için de, hazırlık hareketlerinin bitmesi ve haksız çıkar elde etmeye yönelik icra hareketlerine başlanılması gerekir. Dolandırıcılık suçu, takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir.

Dolandırıcılık suçu, takibi şikayete bağlı suç değildir.?​

Dolandırıcılık suçu, takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir. Savcılık suçun işlendiğini öğrenir öğrenmez kendiliğinden soruşturma yapmak ve suçun işlendiği kanaatindeyse kamu davası açmak zorundadır. Dolandırıcılık suçu için şikayet süresi yoktur.

Dolandırıcılık suçu, uzlaştırma prosedürünün uygulanması gerekir.?​

Dolandırıcılık suçu, uzlaştırma prosedürünün uygulanması gerekir.?
Uzlaşma kapsamında olan suçlarda gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında, öncelikle uzlaştırma prosedürünün uygulanması, uzlaşma sağlanmazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilmesi gerekir. Dolandırıcılık suçu, birçok farklı hareket tarzıyla işlenebilecek bir suçtur.
Herhangi bir kurum ve kuruluş zararına dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi gerekir?​
Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için fiilin kamu kurum ve kuruluşlarının mal varlığına zarar vermek maksadıyla işlenmesi gerekir. Zarar vermek, kamu kurumundan hakkı olmayan bir parayı almak ya da bir borcu geri vermemek şeklinde olabilir.
Nitelikli dolandırıcılık suçunun işlenmesi gerekir?​
Nitelikli dolandırıcılık suçu, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak işlenirse TCK 158/1-e maddesi uygulanır. Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için fiilin kamu kurum ve kuruluşlarının mal varlığına zarar vermek maksadıyla işlenmesi gerekir.

Nitelikli dolandırıcılık suçundan sanığa verilen ceza yerinde değildir.?​

Nitelikli dolandırıcılık suçundan sanığa verilen ceza yerinde değildir.?
Ancak, banka veya kredi kurumunun araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçu nedeniyle TCK 158/1-f maddesi gereği sanığa verilen ceza yerinde değildir. Sanık, bankanın maddi varlıklarını değil, nüfus müdürlüğünün maddi varlığı olan nüfus cüzdanını kullanmıştır.

Dolandırıcılık, gündelik hayatta en çok karşılaştığı suçdur.?​

Dolandırıcılık, gündelik hayatta bireylerin en çok karşılaştığı suçlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Resmi rakamlar gösteriyor ki, suçun işlenme oranı günden güne artış gösteriyor. Bu nedenle, devletin bireylere etkin koruma sağlama yükümlülüğü daha da önem kazanmaktadır.
 
Dolandırıcılık suçunun unsurlarından biri olan hile, nitelikli bir yalandır ve mağduru kandırmak amacıyla kullanılır. Bu yalan genellikle ustaca ve inandırıcı bir şekilde sunulur, böylece mağdurun yalanı çabuk fark etmesi zorlaşır. Eğer hileli yalanın mağdur tarafından kolayca kontrol edilebilir olduğu düşünülüyorsa, bu durum dolandırıcılık suçunu oluşturmaz.

Nitelikli dolandırıcılık suçuyla ilgili bahsettiğiniz örnekte, sanığın sahte nüfus cüzdanı kullanarak mağdurun banka hesabından para çekmeye çalışması ve bu durumun banka görevlisi tarafından fark edilmesi üzerine cezalandırıldığı belirtilmiş. Bu durum, resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlarını oluşturabilir ve bu suçlardan dolayı sanığa ceza verilmesi gerekebilir.

24 Haziran tarihinden önce işlenen nitelikli dolandırıcılık suçları için belirli cezai yaptırımlar bulunmaktadır. Örneğin, 24.11.2016 tarihinden önce işlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasını içerebilir. Ancak bu cezalar yasa değişikliklerine göre farklılık gösterebilir.

Dolandırıcılık suçunun teşebbüs aşamasında kalması için haksız bir çıkar elde etme adına belirli hazırlık ve icra hareketlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Dolandırıcılık suçu, takibi şikayete bağlı bir suç kategorisinde olmadığından, suç işlendiği zaman savcılığın soruşturma yapmak ve gerekirse kamu davası açmakla yükümlü olduğunu belirtmek önemlidir.

Dolandırıcılık suçunun uzlaştırma prosedürüyle ilgili detaylara da değinilmiş. Uzlaşma süreci soruşturma veya kovuşturma aşamalarında uygulanabilir ancak uzlaşma sağlanamadığı takdirde yargılamanın devam etmesi gerekebilir. Dolandırıcılık suçu, çeşitli yöntemlerle işlenebilen bir suç olduğundan, uzlaşma sürecinin uygulanması da önem taşımaktadır.

Ayrıca dolandırıcılık suçunun kamu kurum ve kuruluşları zararına işlendiği durumlarda cezai yaptırımların uygulanabileceğini belirtmişsiniz. Suçun işlenmesi için kamu mal varlıklarına zarar verilmesi gerektiği ve bu zararın çeşitli şekillerde olabileceği vurgulanmış.

Son olarak, dolandırıcılık suçunun gündelik hayatta sık karşılaşılan suçlardan biri olduğu ve mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla devletin koruma görevinin daha da önem kazandığına dikkat çekilmiş. Bu doğrultuda, yasal düzenlemelerin takibi ve bilinçlendirme faaliyetlerinin önemi vurgulanmış.
 
Geri
Üst