Dolandiriciligin cezasi ne kadar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
163.118
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dolandırıcılığın cezası ne kadar?​

Madde. Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.
Dolandırıcılara nasıl dava açılır?
Elinizdeki bu belgelerle adliyelerde bulunan müracaat savcısına giderek, orada size verilen ve tarif edildiği üzere yazabileceğiniz şikayet dilekçesini doldurmak olacaktır. Savcılığa yaptığınız başvuru ve verdiğiniz deliller neticesinde soruşturma başlayacak ve kişi ya da kurum hakkında yargılama süreci başlayacaktır.
Devleti dolandırma suçu nedir?
Dolandırıcılık suçu, failin hileli davranışlarla bir kimseyi aldatması, mağdurun veya başkasının zararına olarak kendisine veya başkasına yarar sağlamasıyla oluşur. Nitelikli dolandırıcılık suçu ise suçun belli dini, sosyal, mesleki, teknolojik araçların veya kamu kurumlarının araç olarak kullanılarak işlenmesidir.

Banka dolandırıcılığı nereye şikayet edilir?​

Şikâyet Süreci En yakınınızdaki karakola veya savcılığa giderek ilgililer hakkında şikâyetçi olabilirsiniz. Basit dolandırıcılık suçları uzlaştırmaya tabiidir. Basit dolandırıcılık suçu mağduruysanız şikâyetçi olduktan sonra dosyanız uzlaştırma bürosuna gönderilerek uzlaştırma süreci başlatılır.
Internet üzerinden dolandırıldım ne yapmam lazım?
Dolandırıcılık mağduru olan, dolandırılan kişiler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusuna bulunarak soruşturma başlatılmasını sağlayabilirler. Soruşturma sonunda yeterli şüphe elde edilirse Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılacaktır.
Hakkımda suç duyurusu var ne yapmalıyım?
Hakkınızda soruşturma olup olmadığını yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına giderek sorgulatabilirsiniz. Diğer bir seçenek olarak da ifadeye çağırılma veya tarafınıza tebligat yapıldığında soruşturmadan haberdar olabilirsiniz. Süreçleri avukat yardımıyla yürütmenin yararınıza olacağı kanaatindeyiz.
Adli para cezasının üst sınırı 730 gün olmasına karşın suçun kanunda belirlenen cezası daha fazla ise o suça özgü düzenlenen adli para cezası dikkate alınmalıdır. Mesela Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.
Hangi suçlar dolandırıcılığa girer?
1 gün adli para cezası nasil hesaplanir?
Gün değerinin belirlenmesinde alt sınır 20TL ve üst sınır 100TL’dir ve hukukumuzda genellikle 20TL esas alınarak hesaplama yapılmaktadır. Gün değeri belirlenirken kişinin kazandığı ya da kazanması gereken gelirleri ve kişisel durumları göz önünde bulundurulur.
 
Geri
Üst