AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dolandiricilara hangi dava acilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.402
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dolandırıcılara hangi dava açılır?​

Dolandırıcılık suçlarının ilgilendiği davalarda görevli mahkemeler asliye ceza mahkemeleridir. Eğer nitelikli suçlar söz konusu ise bu durumda görevli mahkemeler ağır ceza mahkemeleri olmaktadır.

Hangi durumlarda dava açılır?​

Hangi durumlarda dava açılır?
Dava, bir hakkın talep edilmesi için açılır. Bu hakkın talebi bir kişiye kuruluşa yönelik olabilir. Dava yetkili ve görevli mahkemeye verilecek dilekçe ile açılması sağlanır. Mahkemenin yargılamayı yapabilmesi için gerekli harç ve gider avansının peşin olarak mahkeme veznesine ödenmesi gereklidir.

Dava açarken para ödenir mi?​

Dava açarken para ödenir mi?
Dava Açarken Para Yatıracak mıyım? Dava açarken, davacı olarak belli bir miktar yargılama harcı ile davada yapılacak masrafların oluşturduğu ve her yıl Adalet Bakanlığı’nca yayınlanan listede gösterilen miktar kadar gider avansını mahkemeye yatırmanız gerekir.

Dava açmak için ne kadar para gerekli?​

İdare ve Vergi Mahkemelerinde Dava Açılırken Peşin Alınan Posta Giderleri. Yeni Dava Açılış Posta Masrafı = 190.00 TL. Yeni Dava (Duruşma İstemli) = 228.00 TL. Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli) = 266.00 TL.

Sahtekarlık davası nasıl açılır?​

Sahtekarlık davası nasıl açılır?
Dolandırıcılık suçu, hukuk sistemi kapsamında şikâyete bağlı olmayan suçların arasında bulunur. Bu suçun savcılık tarafınca öğrenilmesi ya da suç ihbarı olması doğrultusunda Cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturma başlar. Eğer yeterli şüphe oluştuysa kamu davası olarak bu suç yargıya taşınır.

Dolandırılan bir kişi ne yapmalı?​

Dolandırılan bir kişi ne yapmalı?
Dolandırıldım Ne Yapmalıyım? Dolandırıcılık suçunun unsurları oluştuğu takdirde ya da bir şahsın dolandırıldığını anladığınız takdirde adli makamlara ihbar veya şikayet ederek suçun faillerinin bulunmasını ve soruşturma yürütülmesi sağlanabilmektedir.

Dava Şartları Nelerdir?​

Taraflara ilişkin dava şartları: “davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Dava konusuna ilişkin dava şartları ise: “kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması” olarak sıralanmaktadır.

Avukat olmadan dava açılabilir mi?​

Avukat olmadan dava açılabilir mi?
Dilekçe ile dava başvurusu kişisel olarak yapılabilir. Yani avukat ile dava açma zorunluluğu yoktur. Avukatlı ya da avukatsız başvuru olabilir. Ancak; avukat ile davanın açılmış olması davalı ve davacının haklarının savunulmasında profesyonel bir yardım olacaktır.

Dava açmak kaç para 2021?​

Dava açmak kaç para 2021?
* Tam Yargı davalarında binde 68,31’in dörtte biri , ölüm ve yaralanmaya bağlı davalarda ve tazminat davalarında binde 68,31’in yirmide biri nisbî harç olarak peşin alınır. * Yeni açılan davalarda posta ve harç masraf toplamı 250,00 ₺ ile 530,00 ₺ arasında değişmektedir.

Mahkeme masrafları ne zaman ödenir?​

Sanık tarafından yapılan tebligat sonrasında mahkeme masrafları vergi dairesine ödenir.

Davayı kaybedersem ne kadar öderim?​

Davayı kaybedersem ne kadar öderim?
1136 Sayılı Kanunun 174. maddesine göre avukat haklı bir nedenle azledildiği takdirde ücrete hak kazanamaz ise de haksız azil halinde, anılan madde uyarınca avukatlık ücretinin tamamının ödenmesi gerekir. Bu durumda avukata verilen işin sadece mezkûr açılacak davaya ait olduğu açıkça anlaşılmaktadır.

Mahkeme masrafı ne kadar çıkar?​

Mahkeme masrafı ne kadar çıkar?
* Tam Yargı davalarında binde 68,31’in dörtte biri , ölüm ve yaralanmaya bağlı davalarda ve tazminat davalarında binde 68,31’in yirmide biri nisbî harç olarak peşin alınır. * Yeni açılan davalarda posta ve harç masraf toplamı 350,00 ₺ ile 775,00 ₺ arasında değişmektedir.

Dolandırma davası nasıl açılır?​

Dolandırıcılar ne kadar ceza alır?​

Dolandırıcılar ne kadar ceza alır?
TCK md.157’de düzenlenen basit dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. TCK md. 158/a,b,c,d,g,h,i fıkralarında düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 6 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ve 10.000 güne kadar hapis cezasıdır.

Dolandirildim banka parayı verir mi?​

Dolandirildim banka parayı verir mi?
Diğer yandan dolandırıcılar tarafından uğramış olduğunuz zararı ispat edebiliyorsanız, örneğin; banka aracılığıyla hesabına para yolladıysanız, bu bedeli gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında karşı taraftan talep edebilirsiniz.
 
Dolandırıcılara karşı açılabilecek davalara ilişkin bilgileri paylaştığınız için teşekkürler. Dolandırma suçlarıyla ilgili davalar genellikle asliye ceza mahkemelerinde görülmektedir. Nitelikli suçlar söz konusu olduğunda ise ağır ceza mahkemeleri yetkilidir.

Dava açmak için gerekli olan asgari harç ve gider avansı miktarları her yıl Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan listede belirtilmektedir. Bu miktarlar değişkenlik gösterebilir ve dava türüne göre farklılık gösterebilir. Dava masraflarını karşılamak için belirlenen harç ve gider avansları peşin olarak mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.

Sahtekarlık davası açmak için, suçun savcılık tarafından öğrenilmesi ya da suç ihbarı olması gerekmektedir. Yeterli şüphe oluştuğunda suç kamu davası olarak yargıya taşınabilir. Dolandırılan bir kişi, adli makamlara başvurarak suçu bildirebilir ve soruşturma sürecini başlatabilir.

Dava şartları belirlenirken taraflara ve dava konusuna ilişkin çeşitli kriterler göz önünde bulundurulmaktadır. Avukat olmadan da dava açılabilir, ancak avukat yardımı almak davalı ve davacının haklarının korunması açısından faydalı olabilir. Dava masrafları genellikle davacı tarafından ödenir ve mahkeme masrafları genellikle davacı tarafından peşin alınır.

Dolandırıcılara verilecek cezalar suçun niteliğine göre değişebilir. Basit dolandırıcılık suçunun cezası 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası olabilir. Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezaları ise 6 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasını içerebilir.

Dolandırıldığınız durumda, örneğin bankacılık işlemleriyle ilgili olarak zararınızı kanıtlayabilirseniz, bu bedeli geri talep etme hakkınız olabilir. Dolayısıyla, dolandırma durumunda zararınızı ispatlamak önemlidir ve gerektiğinde adli süreçten destek alabilirsiniz.
 
Geri
Üst