AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dokumun avantajlari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.713
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dökümün avantajları nedir?​

Döküm işlemi özellikle karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca istenilen malzeme kalitesinin, bileşiminin elde edilmesi, özel malzeme geliştirerek ürün üretme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır. Büyük oranda kullanılan parçalar döküm tekniği ile üretilebilir.

Döküm işi nedir?​

Döküm, metal işçiliği ve mücevher yapımında, sıvı bir metalin (genellikle bir pota ile) amaçlanan şeklin negatif bir izlenimini (yani, 3 boyutlu negatif görüntü) içeren bir kalıba döküldüğü bir işlemdir. Metal, döküm deliği adı verilen içi boş bir kanaldan kalıba dökülür.

Döküm nedir çeşitleri nedir?​

Döküm nedir çeşitleri nedir?
Kalıcı kalıp kullanan döküm yöntemleri ise metal (kokil) kalıba döküm, savurma (santrifüj) döküm, basınçlı döküm ve sürekli döküm şeklindedir. Kalıcı kalıp kullanan döküm yöntemlerinde döküm süreçleri değişkenlik göstermekte fakat bozulabilir kalıp kullanan döküm yöntemlerinde döküm süreçleri hemen hemen aynıdır.

Döküm tekniği ile yuvarlak parçaların üretilmesi için en az kaç parçalı kalıplar kullanılmalıdır?​

Döküm tekniği ile yuvarlak parçaların üretilmesi için en az kaç parçalı kalıplar kullanılmalıdır?
Önceleri tek parça açık kalıplara balta ve diğer yassı parçaların üretimi için kullanılan döküm tekniği, yuvarlak parçaların üretilmesi için iki veya daha çok parçalı kalıpların kullanımıyla geliştirildi.

Dökme çelik nedir?​

Dökme çelik, maksimum karbon içeriği yaklaşık% 0.75 olan demir içeren bir alaşımdır. Çelik dökümler, bir kalıp içindeki boşluğun sıvı çelik ile doldurulmasıyla üretilen katı metal nesnelerdir. Dövme metal olarak üretilebilen karbon ve alaşımlı çeliklerin birçoğunda bulunurlar.

Hassas Döküm nedir nasıl yapılır?​

Hassas döküm, tasarlanan parçanın mum modelinin seramik çamuru ile kaplanmasıyla oluşan kalıba ergimiş metalin dökülmesi yöntemidir. Hassas dökümde talaşlı imalat yöntemleriyle imali zor veya bazen imkansız olan ince cidarlı ve kompleks şekilli parçaların seri imalatı mümkündür.

Döküm madeni nedir?​

Döküm madeni nedir?
Demir ve karbon içeren ve karbonlu lamel grafit parçalarının bulunduğu döküm alaşımına Pik demir ya da Gri Dökme Demir denir. Bir başka deyişle serbest karbonun, yaprak halinde (lamel) grafit şeklinde bulunduğu demir-karbon malzemesidir. Genel olarak demir çelik yapımında ham madde olarak kullanılır.

Döküm ve döküm yöntemleri nelerdir?​

Döküm ve döküm yöntemleri nelerdir?
Harcanan Kalıp Kullanan Döküm Yöntemleri
- Kabuk Kalıba Döküm. Kapalı Kalıba Döküm yazının içerisindedir.
- Kum Kalıba Döküm. Vakum Kalıba Döküm yazının içerisindedir.
- Alçı Kalıba Döküm.
- Hassas Döküm. Seramik Kalıba Döküm yazının içerisindedir.
- Metal Kalıba (Kokil) Döküm.
- Savurma Döküm.
- Sürekli Döküm.

Döküm nedir teknik tanımı?​

Döküm, önceden hazırlanmış içi boş oyuk şeklindeki kalıpların içine eritilmiş sıvı malzemenin dökülmesi ve sonrasında sıvının katılaşmasıyla oluşan bir üretim yöntemidir. İşlemin tamamlanması için kalıptan çıkarılan katılaşmış parça döküm veya döküm parçası olarak da adlandırılır.

Döküm nedir Metalurji?​

Metalleri ve alaşımlarını ergitip hazırlanan kalıplara dökerek, istenilen şekli vermeye döküm denir. Döküm ile şekil verme avantajları: İçten ve dıştan karmaşık şekilli parçalar üretilebilir ve talaş kaldırma, kaynak vb. Dökme demirlerin döküm yönteminden başka bir üretim yöntemi ile üretilmesi mümkün değildir.

Dökümde çekme payı nedir?​

Dökümde çekme payı nedir?
Çekme Payı: Dökülmüş sıvı metal katılaşırken kendini çeker ve döküm parçasının boyutu küçülür ve bu nedenle modellerin çekme payı kadar büyük yapılması gerekir. Çekme payları dökme demir için, %1 dökme çelik için %2, demir olmayan malzemeler için %1-2 alınabilinir.
 
Döküm işlemi, özellikle karmaşık geometrili şekillere sahip ürünlerin üretiminde birçok avantaj sağlar. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

1. **Malzeme Çeşitliliği**: Döküm işlemi, çeşitli metal ve alaşımların kullanılmasını sağlar, bu da çeşitli özelliklere sahip parçaların üretimini mümkün kılar.

2. **Karmaşıklık**: Döküm işlemi, karmaşık geometrili parçaların üretiminde oldukça etkilidir. Kalıplar yardımıyla her türlü detay ve şekil kolayca oluşturulabilir.

3. **Verimlilik ve Hızlı Üretim**: Döküm işlemi, seri üretim için uygundur ve hızlı bir şekilde büyük miktarda parça üretimine imkan tanır.

4. **Ekonomik Faktörler**: Döküm genellikle maliyet etkin bir üretim yöntemidir, çünkü maliyetler ısı ve elektrik gibi sabit faktörlere dayanmaktadır.

5. **Yüksek Dayanıklılık ve Kalite**: Döküm ile üretilen parçalar genellikle yüksek dayanıklılığa sahiptir ve istenilen kalite standartlarına kolayca ulaşılabilir.

Döküm işlemi genellikle kalıcı kalıp veya bozulabilir kalıp kullanan yöntemlerle gerçekleştirilir. Kalıcı kalıp kullanan döküm yöntemleri arasında metal kalıba döküm, savurma (santrifüj) döküm, basınçlı döküm ve sürekli döküm gibi teknikler bulunmaktadır.

Döküm işlemiyle yuvarlak parçaların üretilmesi için genellikle iki veya daha fazla parçalı kalıplar kullanılmaktadır. Bu sayede yuvarlak parçaların dökümü daha verimli ve doğru bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Dökme çelik, karbon içeriği yaklaşık %0,75 olan demir içeren bir alaşım olarak tanımlanmaktadır. Çelik dökümler, sıvı çelik ile doldurulan bir kalıp içinde katı metal nesnelerin üretimini sağlar.

Hassas döküm ise tasarlanan parçanın mum modelinin seramik çamuruyla kaplanmasıyla oluşan kalıba ergimiş metalin dökülmesi yöntemidir. Bu yöntemle ince cidarlı ve kompleks şekilli parçaların seri imalatı mümkün olmaktadır.

Döküm madeni olarak ise demir ve karbon içeren, yaprak halinde grafit parçalarının bulunduğu döküm alaşımına Pik Demir ya da Gri Dökme Demir denir.

Döküm işlemi farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Harcanan kalıp kullanan döküm yöntemleri arasında kabuk kalıba döküm, kum kalıba döküm, alçı kalıba döküm, hassas döküm, metal kalıba (kokil) döküm, savurma döküm ve sürekli döküm gibi teknikler bulunmaktadır.

Döküm, içi boş oyuk şeklindeki kalıplara eritilmiş sıvı malzemenin dökülmesi ve katılaşmasıyla gerçekleşen bir üretim yöntemidir. Bu süreç sonunda elde edilen katılaşmış parça döküm veya döküm parçası olarak adlandırılır.

Dökümde çekme payı, dökme demir, dökme çelik ve demir olmayan malzemeler için farklı yüzdelerde hesaplanır. Sıvı metalin katılaşması sırasında çekme payı nedeniyle döküm parçasının boyutu küçülür ve modellerin bu durumu dikkate alarak tasarlanması gerekir. Örneğin, dökme demir için çekme payı genellikle %1, dökme çelik için ise %2 olarak belirlenir.
 
Geri
Üst