AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Doku ve Hücrelerin Görevleri Nelerdir

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
3
Puan
38
Yaş
36
vücudumuzdaki dokular - vücudumuzdaki hücreler - kas ve sinir dokusu - vücutta bulunan hücre ve dokuların yapısı - epitel doku

Vücudumuzda bulunan organları, birçok türde dokuları ve çeşitli görevleri olan benzer karakterdeki hücre gruplarından oluşmaktadır.

Kas ve Sinir Dokusu

Vücudumuzda bulunan kas dokusu kasılıp gevşeme yeteneği olan, kalınlaşıp incelebilen tek dokudur. Bu özelliği sayesinde de vücudumuza hareketlilik kazandırmaktadır.

Sinir dokusu elektrik sinyallerini taşır. Vücudumuzda bulunan bu Sinirler bu özellikleri sayesinde, dış dünyadan gelen bilgiler mesajlar halinde beynimize ulaşır. Sinirler aynı anda beyinden gelen emirleri da vücudun çeşitli organlarına
Epitel Doku
Epitel hücreler birleşerek doku tabakaları oluştururlar. Derimizin dış yüzeyini meydana getirerek vücudumuzun tümünü saran bu hücreler, aynı zamanda içi boş olan iç organlarımızda da astar vazifesi üstlenirler.

Gündelik hayat içinde gerek deri, gerekse bu astarlar yıpranır. Ancak, epitel doku kendini yenileme kabiliyetine sahiptir. Eski hücreler aşındıkça yenileri ortaya çıkar.

Sıkıca birbirine bağlanmış bulunan epitel hücreler farklı biçimler alabilmektedir. Deri yüzeyinde ve kan damarlarının iç astarında, üst üste binen kalkanlar biçimindedirler. Sindirimre solunum yollarının astarında sütun şeklini alırlar. Salgı bezlerindeki epitel hücreler küp biçimindedir. Mesane ise gerildikçe şekil değiştiren geçici hücrelerle kaplıdır.

Gözdeki saydam tabaka hariç, havayla temas eden bütün epitel dokular kurudur. Keratin adı verilen dayanıklı bir protein tarafından korunurlar. Vücudumuzun içindeki epitel dokular ise ince bir mukus tabakasıyla korunmaktadır. Mesela ağzımızın içi solunum ve sindirim sistemi kanallarına kadar uzanan bir tür epitel doku ile kaplıdır.

Yine epitel dokulardan oluşan salgı bezleri ise, kendi dışlarında kullanılacak sıvılar veya kimyasal maddeler imal eder. Vücudumuzun ihtiyacı olan sümük, tükürük, ter, hormon ve diğer birçok madde salgı bezleri tarafından üretilir.

Bazı epitel dokular sadece bir hücre kalınlığındadır. Böbrek kanallarımız ve kılcal damar duvarları bu tür epitel dokudan meydana gelir. Bu doku o kadar incedir ki, su, oksijen, mineral ve besin gibi maddelerin yanı sıra, kan hücreleri bile bu dokuların içinden geçebilir.



alıntı
 
Geri
Üst