AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Doku gomme asamasinda neler kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Doku gömme aşamasında neler kullanılır?​

Döküm İşleminin Tanımı (Gömme) Gömme işlemi için parafin, selloidin, jelatin, metakrilat, paraplast gibi çeşitli maddeler kullanılır. Rutinde en sık parafin kullanılmaktadır. Doku takip işlemi otomatik doku takip cihazlarında veya manuel olarak (elde) yapılır.

Parafin ve preparat bloklar ve nerede saklanır?​

Parafin ve preparat bloklar ve nerede saklanır?
Hastaya ait tanı konulmuş olan cam preparatlarla dokuların içinde bulunduğu parafin bloklar hastanın patoloji raporunda da var olan numara ve kodlarla laboratuvarın arşivinde saklanır.

Dokuların bloklanması nedir?​

Dokuların bloklanması nedir?
 Bloklama/gömme haline getirilmesi işlemine gömme ya da bloklama denir.  Böylece doku mikrotomda ince kesit alabilmek için uygun hale gelir. reçinelerle yapılabilir. En sık kullanılan gömme materyali parafindir.

Doku takibinde dokuyu sıcak Parafinde tutmak ile ne amaçlanmaktadır?​

Amaç, dokuları yarı sert ve kolayca kesilen materyal içine yerleştirmek ve şeffaflandırıcı ajanı dokudan uzaklaştırmaktır. Parafin en çok kullanılan ortamdır. Bu aşamada dokular 58-600C sıcaklıktaki parafin içinde 4 saat bekletilir. Böylece dokulardaki ksilol yerine parafin geçirilir.

Doku gömme cihazı ne işe yarar?​

Doku gömme cihazı ne işe yarar?
Doku gömme cihazı, bloklama için gerekli (sıcak parafin, bloklama alanı, blok soğutma alanı vb.) bileşenleri bünyesinde bulunduran ve doku gömme işleminin yapılmasını sağlayan laboratuvar ürünüdür.

Patolojide doku takibi yapılırken dokular sırası ile hangi basamaklardan geçer?​

Patolojide doku takibi yapılırken dokular sırası ile hangi basamaklardan geçer?
 solüsyonların polaritesi,  konsantrasyonu,  birbirleri ile uyumu,  buharlaşma hızı ve  viskoziteleridir. Doku takibinin aşamaları: Dehidrasyon, Şeffaflandırma ve Sertleştirmedir.  Fiksasyonu tamamlanmış dokuların ilk takip aşamasıdır.
Biyopsi örneği nasıl saklanır?​
Biyopsi örneği nasıl saklanır? Biyopsi örneği %10’luk formol solüsyonu ile dolu bir kap içerisine konularak patoloji bölümüne ulaştırılır, bu sıvı dokuların bozulmasına engel olur, aksi taktirde örnekler patolojik inceleme için uygun olmaktan çıkar. Biyopsi örnekleri bu şekilde oda sıcaklığında uzun süre saklanabilir.

Arşivde parafin bloklar en az kaç yıl saklanır?​

Arşivde parafin bloklar en az kaç yıl saklanır?
Parafin içine gömülmüş dokular (parafin bloklar) ise en az 5 yıl, kesitler en az 10 yıl patoloji arşivlerinde saklanır. Ancak bu süre dolduktan sonra da genellikle blok ve kesitler atılmaz, mümkün olduğunca saklanır.

Parafinizasyon ne demek?​

Parafinizasyon ne demek?
Parafinizasyon: 58-60 C° sıcaklıktaki parafin içinde 4 saat bekletilir. Ksilen yerine parafin geçer. Dokular saydamlaşmış ve kesilebilir sertliğe gelmiş olur.

Mikrotom cihazında kesitler genellikle kaç mikron boyutunda kesilir?​

Traşlama; Mikrotomun sol yanındaki kol çevrilerek,mandal veya dijital tuşa basılarak yapılır. Kemik gibi sert dokular 10-15 mikron, diğer dokular 15-30 mikron traşlanır. Küçük dokular traşlanmadan soğutucuya dizilir.soğutucu -5˚ile -15˚ olmalıdır.

Doku bloklama cihazı nedir ne işe yarar?​

Doku bloklama cihazı nedir ne işe yarar?
 
Doku bloklama cihazı, patoloji laboratuvarlarında doku gömme işleminin gerçekleştirildiği ve bu işlem için gerekli olan bileşenleri bünyesinde bulunduran cihazdır. Bu cihazlar genellikle sıcak parafin, bloklama alanı, blok soğutma alanı gibi bileşenleri içerir. Doku bloklama cihazları, doku gömme işleminin düzgün ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Doku bloklama cihazları aynı zamanda laboratuvar verimliliğini arttırarak işlemlerin daha hızlı ve kolay yapılmasını sağlar. Bu cihazlar, doku gömme işleminin her aşamasında kullanılan malzemelerin uygun şekilde işlenmesini sağlayarak dokuların mikrotomda ince kesit alınabilecek şekilde hazırlanmasına yardımcı olur.
 
Geri
Üst