AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Doktorun hastaya bakmama hakki var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Doktorun hastaya bakmama hakkı var mı?​

Hiçbir yere bağlı olmadan serbest çalışan bir hekim, sebep göstermeksizin de hastayı reddedebilir. Ancak yinede hekimin hastayı reddetme hakkı din, dil ırk, cinsiyet gibi sebeplerden kaynaklanmamalıdır. Ayrıca hekimin bulunduğu bölgede kendisinden başka bir hekim yoksa hekim hastaya bakmak zorundadır.

Doktor hasta bilgileri görebilir mi?​

Doktor hasta bilgileri görebilir mi?
Hekim hastanın sağlık verilerini e-Devlet doğrulaması yaparak görebilir. Hasta son 24 saat içinde sağlık verilerini görmek isteyen hekime muayene olmuş ise hekim, hastanın sağlık verilerini e-Devlet doğrulaması yaparak görebilir.

Aile hekiminin hasta seçme hakkı var mı?​

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nin 8. maddesine göre, kişilere aile hekimini seçme hakkı tanınmasına karşın hekimlere hasta seçme konusunda hak verilmemiştir. Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi’ne göre de, hastaya bakmayı reddetme resmi görevin dışında mümkündür.

Hekim hastayı hangi durumlarda reddedebilir?​

Hekim hastayı hangi durumlarda reddedebilir?
“Tabip ve diş tabibi, âcil yardım, resmî veya insani vazifenin ifası halleri hariç olmak üzere, meslekî veya şahsi sebeplerle hastaya bakmayı reddedebilir.” Tüzüğün 19. Maddesi uyarınca da; “Tabip ve diş tabibi meslekî veya şahsi sebeplerle, tedaviyi bitirmeden hastasını bırakabilir.

Doktorların ne hakkı vardır?​

HEKİM HAKLARI
- Yeterli Eğitim Alma ve Sürekli Mesleki Gelişim Hakkı
- Yeterli Ücret Alma Hakkı
- Mesleğini Serbestçe İcra Etme Hakkı
- Modern Teknoloji ve Bilimi Kullanma Hakkı
- Yönetimsel Kararlara Katılma Hakkı
- Hastayı Reddetme Hakkı
- Konsültasyon İsteme Hakkı
- Sağlığını Koruma ve Mesleki Risklerden Korunma Hakkı

Hasta kayıtlarını kim görebilir?​

Hasta kayıtlarını kim görebilir?
Hasta Hakları Yönetmeliği’ne göre, hasta, sağlık durumu ile ilgili bilgiler bulunan dosyayı ve kayıtları, doğrudan veya vekili veya kanuni temsilcisi vasıtası ile inceleyebilir ve bir suretini alabilir. Bu kayıtlar, sadece hastanın tedavisi ile doğrudan ilgili olanlar tarafından görülebilir (md. 16).

Hemşirenin hasta seçme hakkı var mi?​

– Sağlık çalışanları, hastanın sağlığını korumak ve ıstırabını dindirmekle yükümlü olup ötenazi dahil her türlü girişimi yapabilmelidir. – Sağlık hizmeti verecek tabip ve diğer personelin kimlik bilgileri ile görev ve unvanlarını öğrenmeye, hizmet verecek personeli seçmeye ve değiştirmeye hakkı vardır.

Çekilme hakkı nedir?​

Çekilme hakkı nedir?
Hastanın hekim seçme hakkına nazaran oldukça dar kapsamlı olmakla birlikte, hekimin hizmetten çekil- me hakkının bulunduğu kabul edilmektedir. Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır.

Bir doktor günde kaç hasta bakıyor?​

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Bakanlığı’na, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki (MHRS) randevu aralığının beş dakikaya düşürülmesi ve hekimlerin günde 90’dan fazla hastaya bakmak zorunda bırakılmasının ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Hasta ve doktor hakları nelerdir?​

Hasta ve doktor hakları nelerdir?
Hasta Hakları Nelerdir?
- Hizmetlerden Yararlanma Hakkı:
- Saygı ve İtibar Görme Hakkı:
- Mahremiyet Hakkı:
- Bilgi İsteme Hakkı:
- Sağlık kuruluşunu ve personelini, seçme ve değiştirme:
- Kayıtları İnceleme Ve Bilgilerin Gizli Tutulma Hakkı:
- Reddetme, durdurma ve rıza:
- Dini Hizmetlerden Faydalanma Hakkı:
 
Doktorun hastaya bakmama hakkı konusunda belirli kriterler ve yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bir hekim, sebep göstermeksizin hastayı reddedebilir ancak bu reddetme hakkı dini, dil, ırk veya cinsiyet gibi ayrımcılık unsurlarına dayanmamalıdır. Özellikle bulunduğu bölgede başka bir hekim olmadığı durumlarda hekimin hastaya bakmak zorunda olması gerekmektedir.

Doktorlar hasta bilgilerini e-Devlet doğrulaması yaparak görebilirler. Hasta son 24 saat içinde muayene olmuşsa hekim, hastanın sağlık verilerini e-Devlet üzerinden görebilir.

Aile hekimlerinin hasta seçme hakkı bulunmamakla birlikte hastaların aile hekimini seçme hakkı vardır. Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi'ne göre, hekimler hastaya bakmayı reddetme hakkına sahiptirler ancak bu resmi veya insani vazifelerin yerine getirilmesini engelleyici nitelikte olmamalıdır.

Hekimler, mesleki veya kişisel sebeplerle hastayı reddedebilirler. Genel olarak, tabip ve diş tabibi mesleki veya kişisel sebeplerle hastaya bakmayı reddedebilir veya tedaviyi tamamlamadan hastayı bırakabilirler.

Hemşirelerin hasta seçme hakkı bulunmamaktadır. Sağlık çalışanlarının öncelikli görevi hastanın sağlığını korumak ve ıstırabını dindirmektir.

Çekilme hakkı, hastanın hekim seçme hakkından daha sınırlı olmakla birlikte, hekimin hizmetten çekilme hakkını ifade eder. Hizmetten çekilme hakkı, hem hastayı reddetme hakkını hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkını içerir.

Bir doktorun günde kaç hasta baktığı konusunda Türk Tabipleri Birliği'nin uyarısına göre, hekimlerin günde 90'dan fazla hastaya bakmak zorunda bırakılması ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durumun, hastaların yeterli zaman ve ilgiyi alamamasına neden olabileceği belirtilmektedir.

Hasta ve doktor hakları arasında çeşitli konular bulunmaktadır. Hasta hakları arasında hizmetlerden yararlanma, saygı ve itibar görme, mahremiyet, bilgi isteme, sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme, kayıtları inceleme, reddetme, durdurma ve rıza gibi haklar yer almaktadır. Doktor hakları arasında ise yeterli eğitim alma, yeterli ücret alma, mesleği serbestçe icra etme, modern teknoloji ve bilimi kullanma, yönetimsel kararlara katılma, hastayı reddetme, konsültasyon isteme, sağlığını koruma ve mesleki risklerden korunma hakları bulunmaktadır.
 
Geri
Üst