AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Doktorlar mecburi hizmet yapmak zorunda mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doktorlar mecburi hizmet yapmak zorunda mı?​

Mecburi hizmet tabiplere, uzman tabiplere ve yan dal uzmanı tabiplere getirilmiş bir yükümlülüktür. Her statü için ayrı ayrı zorunlu hizmet getirilmiştir. Uzman hekimler de 05.07.2005 tarihinden sonra uzman olmuşlar ise mecburi hizmet yükümlüsüdürler.

Doktor ünvanı kimlere verilir?​

Doktor ünvanı kimlere verilir?
Doktoranın amacı, öğrenciye bağımsız bir şekilde araştırma yapabilme, bilimsel konuları derin bir şekilde inceleyip yorum yapabilme ve yeni sonuçlar elde edebilmek için yöntemler belirleyebilme yeteneği kazandırmasıdır. Bu programı tamamlayarak “doktor” unvanı alınır.

Doktor doğu görevi kaç yıl?​

Yaklaşık 2 sene sürer ve süre bitiminde isterseniz istifa edebilir veya tayin isteyip başka bir yere geçebilirsiniz. Bulunduğunuz yerden memnunsanız aynı yerde devam edebilirsiniz. Mecburi süresince başka yerde çalışamaz, tayin istiyemezsiniz. Rapor istirahatinde olduğunuz süreler mecburiden düşülmez.

Doktorların mecburi hizmet süresi ne kadar?​

Doktorların mecburi hizmet süresi ne kadar?
Yazının konu başlığına genel olarak bir yanıt verecek olursam, mecburi hizmet görev süresi 300 gün ila 600 gün arasında değişmektedir. Bu sürelerin içine hafta sonları, resmi tatiller ve raporlu günler de dahildir. Göreve başladığınız günden itibaren hesaplanmaktadır.
Tıpta zorunlu hizmet kalkıyor mu?​
TBMM Genel Kurulu’nda, muhtar maaşlarını asgari ücretin altında olmayacak şekilde düzenlemeyi de içeren, Vergi ve Ekonomi Paketine ilişkin birçok yasa teklifi kabul edildi. Buna göre doktor ve diş hekimlerinin Bakanlık veya bağlı kuruluşlarda mecburi hizmetleri kaldırıldı.

Dr unvanı ne zaman kullanılır?​

Dr unvanı ne zaman kullanılır?
Örneğin “Dr.” doktora eğitimi bitirmiş, doktor unvanı sahibi olmuş kişilerin adının önüne koyulur. Bazen bir akademik unvan, ödevleri ve bütçesi olan bir akademik makama getirilmekle, o makama getirilmiş olmakla alakalıdır; örneğin profesör, dekan.

Doktorlar tayin olur mu?​

Yeni yönetmeliğe göre doktorların özel sektörde çalışan eşlerinin yanına tayin isteme şartı değiştirildi. Buna göre atanılan yerde eşin 3 yıl kesintisiz çalışma şartı kaldırıldı. Bunun yerine son dört yıl içinde en az 720 gün prim ödemiş olmak şartı getirildi. Ayrıca 720 gün şartı aynı iş yeri için aranacak.

Doktorlarda kpss var mı?​

Doktorlarda kpss var mı?
KAMUDA DOKTOR OLMAK İÇİN; Doktor atamalarından devlet dairesinde görev yapmaya karar verenler için KPSS puanI almaları gereklidir. Ayrıca Tıp Fakultesi mezunlarının girdiği TUS sınavından da yeterli puan almak gereklidir. KPSS sınavına giren doktor adayları arasında yapılmaktadır.

Doktor mecburi hizmet kaç yıl?​

Yazının konu başlığına genel olarak bir yanıt verecek olursam, mecburi hizmet görev süresi 300 gün ila 600 gün arasında değişmektedir.

Yıllık izin mecburi hizmet süresini uzatır mı?​

Yıllık izin mecburi hizmet süresini uzatır mı?
Sürelerin hesabında fiilen çalışma esas olup, hafta sonu ve resmi tatil günleri fiili çalışmadan sayılır. Yıllık, mazeret ve hastalık izinli geçirilen günler ise yükümlülük süresine ilave edilir.”
 
Evet, mecburi hizmet tabiplere, uzman tabiplere ve yan dal uzmanı tabiplere getirilmiş bir yükümlülüktür. Her statü için ayrı ayrı zorunlu hizmet süreleri bulunmaktadır. Örneğin, uzman hekimler 05.07.2005 tarihinden sonra uzman olmuşlarsa mecburi hizmet yükümlüsüdürler. Mecburi hizmet süresi genellikle 300 gün ila 600 gün arasında değişmektedir ve bu süreler hafta sonları, resmi tatiller ve raporlu günleri de içermektedir.

Ancak, bazı değişiklikler yaşanabileceği de mümkündür. Örneğin, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasa teklifine göre doktor ve diş hekimlerinin Bakanlık veya bağlı kuruluşlarda mecburi hizmet süresi kaldırılmıştır. Bu değişiklikle birlikte ilgili mevzuata göre mecburi hizmet uygulamaları farklılık gösterebilir.

Doktorlar için tayin konusu da önemlidir. Son dönemde yapılan düzenlemelere göre doktorların özel sektörde çalışan eşlerinin yanına tayin isteme şartları da değiştirilmiştir. Artık atanılan yerde eşin 3 yıl kesintisiz çalışma şartı kaldırılmış ve yerine son dört yıl içinde en az 720 gün prim ödemiş olmak şartı getirilmiştir.

Özetle, doktorlar üzerindeki mecburi hizmet, tayin ve benzeri konularda zaman zaman değişiklikler yaşanabilmektedir. Bu tür konularda güncel mevzuata ve düzenlemelere dikkat etmek faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst