- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Doktor ticaret yapabilir mi?
1219 sayılı Yasadaki yasak, yalnızca kamuda çalışan hekimler için değil, aynı zamanda serbest çalışan hekimler için de ticaret yasağı getirmektedir; ancak bu yasak “muayenehane açmak” ile ilgili olmayıp, doğrudan doğruya muayenehane dışında dükkâncılık faaliyetini yasaklamaktadır (bakkallık, manifaturacılık, terzilik.Devlet hastanesinde çalışan doktor muayenehane açabilir mi?
Kamuda çalışan doktorlar özel muayenehane açamazlar. İşbu maddesine göre, doktor eğer Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olmayan bir özel sağlık kurumunda çalışıyorsa bir serbest olarak özel muayenehane açabilir.Doktorlar tacir midir?
Özel Sağlık Kuruluşu ile Kadrolu Hekim arasında bir “Hizmet Alımı Sözleşmesi” olursa bu durumda da Hekim; Türk Ticaret Kanununa göre Tacir sayılır.
Diş Hekimi Kliniği ticari işletme midir?
Burada nakdi sermayeyi iki şekilde düşünmek gerekir: Çok modern aletlerle çalışıyorsa ticari işletmedir. Eğer sadece diş tedavisi yapılabilecek kadar alet var ise ticari işletme değildir.Polis memuru ticaret yapabilir mi?
Devlet memuru başta olmak üzere kamu personeli ek iş yapabilir mi sorusunun yanıtı 657 sayılı Kanun’da. Yasaya göre devlet memurunun tacir veya esnaf olarak ticaretle uğraşması yasak.Devlet hastanesinde çalışan doktor özelde çalışabilir mi?
Dolayısıyla, 1219 Sayılı Kanun’un 12. maddenin 2. fıkrasının ( a ) bendi kapsamında kamuda görev yapan hekimlerin ( üniversite yönetim üyeleri hariç ) aynı zamanda özel sağlık kurumu ve kuruluşlarında çalışmalarına bu nedenle imkan bulunmamaktadır.
Doçent muayenehane açabilir mi?
6514 sayılı Torba Yasa sonrasında profesör ve doçent kadrosundaki öğretim üyeleri için, (tam zamanlı çalışma dışında) 3 tür çalışma olasılığı bulunuyor. 657 sayılı Kanun’un 28. Maddesi iptal edilmediği sürece yeni başvuruların (muayenehane açmak, özel sağlık kuruluşunda çalışmaya başlamak vb) kabul edilmeyeceği açık.Aşağıdakilerden hangisi tacir sayılmaz?
A) Bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten gerçek kişi tacirdir. B) Adi şirket, ticari işletme işletiyorsa kendisi tacir niteliğini haizdir. C) Kendi amacına varmak için ticari işletme işleten vakıflar, gelirlerinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcıyorlarsa tacir sayılmazlar.Tacir nedir kime denir?
TACIR, GERÇEK KIŞI TACIR, TACIR-ESNAF AYIRIMI, TÜZEL KIŞI TACIR. Türk Ticaret Kanunu’nun 14. maddesine göre bir ticari işletmeyi kısmen bile olsa kendi adına işleten kimse tacir sayılmaktadır.