Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Doktor ogretim Uyesi tez danismani olabilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Doktor öğretim Üyesi tez danışmanı olabilir mi?​

Tez danışmanı belirlenirken öğrencinin ve aday öğretim üyesinin de görüşü alınır. (3) Doktora tez danışmanı olarak atanacak öğretim üyesinin en az bir “Lisansüstü Tezi” yönetmiş olması gerekir. ve/veya eş danışman olarak atanamazlar.

Tez danışmanı kim olabilir?​

2) Tez Danışmanı kimler olabilir? Yüksek lisans öğrencileri için danışman, öğrencinin ve ilgili öğretim üyesinin önerisi, anabilim dalı başkanının görüşü ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile üniversitede görev yapan öğretim üyeleri veya doktora/sanatta yeterlik unvanına sahip öğretim görevlileri arasından seçilir.

Dr öğretim görevlisi yüksek lisans dersi verebilir mi?​

Dr öğretim görevlisi yüksek lisans dersi verebilir mi?
Öğretim Görevlileri (Okutman – Uzman kadrosundan atananlar) ve Araştırma Görevlilerinin Ders Görevlendirilmesi Madde 7- Değişiklik (19.04.2018 tarih ve 2018/35-04 sayılı Senato Kararı) (1) Öğretim Görevlileri (Okutman kadrosundan atananlar) ortak zorunlu derslerin dışında lisans dersi ve lisansüstü dersler (yüksek …

Tez danışmanına nasıl mail atılır?​

Tez danışmanına nasıl mail atılır?
Kendinizi tanıtın: Kimsiniz, öğrenci numaranız nedir ve hocanızdan hangi üniversitede hangi dersi alıyorsunuz bunları açıklayın. Neden e posta gönderdiğiniz konusunda açık olun. Kısa, net ve spesifik bir şekilde hocanıza mail atma sebebinizi açıklayın. İsteklerinizi kibarca ifade edin.

Tez yazımında tez danışmanının önemi nedir?​

Danışman, tezin konusunun belirlenmesi, araştırmanın yapılması, verilerin toplanması, analiz edilmesi ve Enstitünün tez yazım kurallarına uygun yazılarak başarılı bir ürün ortaya çıkarılması için gereken süreçlerde öğrenciye yol gösterme ve rehberlik etme konusunda birinci derecede sorumludur.

Doktoranızı bitirdiğinizde PhD diploması alırsınız?​

Yüksek lisansın aksine doktora, yapılan işin “felsefesini” öğrenmek ve neredeyse her zaman akademik bir kariyer gütmek için alınan bir diplomadır. Doktoranızı bitirdiğinizde “Felsefe Doktoru” (İng: “Doctor of Philosophy, Kısaltma: PhD) diploması alırsınız.

Doktora, İngilizcede “Master” anlamına gelir.?​

Doktora, İngilizcede “Master” anlamına gelir.?
Doktora = Doktora. Yüksek lisans, doktorayı da içine alan genel bir kavram değildir. Yüksek lisans, İngilizcede “master” olarak bilinen eğitim seviyesinin Türkçe adıdır; bu nedenle Türkçede de “master” olarak bilinir. Eğer istenirse, yüksek lisans üzerine (ve hatta yüksek lisansı hiç yapmadan da) doktora yapılabilir.

Doktora alım kriteri nelerdir?​

Doktora alım kriteri nelerdir?
Doktoraya başvurmak ve girebilmek için her üniversitenin kendi şartları vardır. Mesela bazı üniversiteler TOEFL puanı isterken bazısılarına YDS yetmektedir. Bazıları YDS’den 70 isterken bazıları 55 istemektedir. Her üniversitede farklı olduğundan genel olarak doktora alım kriterlerini anlatayım:

Hangi üniversitelerde doktora alım kriteri var?​

Her üniversitede farklı olduğundan genel olarak doktora alım kriterlerini anlatayım: Doktora sürecinde genelde 4 parametreye bakılır; ALES (akademik lisansüstü eğitim sınavı), YDS veya ÖSYM’nin eşdeğerliğini kabul ettiği en az bir dil puanı, okul mezuniyet notunun 100 üzerinden cinsi ve mülakat notu.

Evet, bir doktor öğretim üyesi tez danışmanı olabilir. Tez danışmanı, öğrencinin lisans veya yüksek lisans tez çalışmasında rehberlik eden ve destek olan akademisyendir. Tez danışmanı belirlenirken genellikle ilgili öğrencinin tercihi, ilgili anabilim dalı başkanının görüşü ve enstitü yönetim kurulunun kararı dikkate alınır. Ayrıca, doktora tez danışmanı olarak atanacak öğretim üyesinin en az bir lisansüstü tezi yönetmiş olması gerekmektedir.

Tez danışmanına mail atarken doğru ve ilgili bilgileri içeren bir e-posta göndermek önemlidir. Kendinizi tanıtmalı, hangi üniversitede hangi dersi aldığınızı ve öğrenci numaranızı belirtmelisiniz. E-postanızın amacını net bir şekilde açıklamalı ve isteklerinizi kibarca ifade etmelisiniz.

Tez danışmanının önemi oldukça büyüktür çünkü danışman, tezin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için öğrenciye rehberlik eder, araştırmanın yapılmasında yol gösterir, verilerin analiz edilmesine yardımcı olur ve tez yazım kurallarına uygun şekilde çalışmanın tamamlanmasında yardımcı olur.

Doktora programını tamamladığınızda "Felsefe Doktoru" (Doctor of Philosophy, kısaltması PhD) diploması alırsınız. Doktora sırasında yapılan işin felsefesini öğrenmek ve genellikle akademik bir kariyer için bu dereceye sahip olunur.

Doktora İngilizcede "Doctorate" anlamına gelir. Yüksek lisans ise "Master" olarak adlandırılır. Yani doktora ve yüksek lisans kavramları farklıdır ve her birinin dünyaca kabul edilen İngilizce karşılıkları vardır.

Doktora programlarına başvuruda bulunmak için her üniversitenin kendi kriterleri ve şartları vardır. Genel olarak doktora alım kriterleri arasında ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı) puanı, YDS (Yabancı Dil Sınavı) veya dil puanı, mezuniyet notu ve mülakat gibi parametreler bulunmaktadır. Bu kriterler her üniversiteye göre değişiklik gösterebilir.

Geri