Doktor neden smear testi ister?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.943
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Doktor neden smear testi ister?​

Smear testi bir tarama testidir, başta rahim ağzı kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel anormalliklerin ve kanser öncüsü lezyonların saptanmasında kullanılır. Bazen rahim içinden ve iç zarından kaynaklanan kanserlerde anormal hücrelerin rahim ağzına ulaşması durumunda problem smear testiyle tespit edilebilir.

Smear testinde neye bakılır?​

Başta rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan smear testi ayrıca rahim iç zarı ( endometrium ) kanserinin de erken teşhisine yardımcı olabilir.
Smear testi düşüğe neden olurmu?
Gebelik sırasında “alttan” muayene olmalısınız hatta düzenli smear aldırmıyorsanız mutlaka smear aldırmalısınız. Bu rutin muayenenin bir parçasıdır ve HAYIR bu muayene ASLA düşüğe neden olmaz!
Smear testi hangi durumlarda pozitif olur?
HPV-16 ve/veya HPV-18 (rahim ağzı kanserine en sık neden olan türler) pozitif çıkarsa kolposkopi yapılır. Diğer 12 yüksek riskli HPV’ den biri pozitif çıkarsa smear testi yapılır.

Smear testi kızlık zarını bozar mı?​

Bakirelere smear testi yapılmasına gerek yoktur. Smear alınması esnasında bekaret bozulabilir.

Smear testi kimlere yapılmaz?​

Co-test 30 yaşından 65 yaşına kadar 5 yılda bir yapılmalıdır. Eğer HPV testi imkanı yoksa yani co-test yapılamıyorsa bu durumda sadece smear tahlili 3 yılda bir yapılmaya devam edilir 30-65 yaş arasında. – 30 yaşından küçüklere HPV testi yapılmamalıdır.
Smear testi sonuçları nasıl olmalı?
Öncelikle endişelenmeyin büyük olasılıkla sonucunuz normal olacaktır. Bu normal görünüm raporda negatif olarak belirtilir. Smear testlerinin çoğunda negatif sonuç görülür. Eğer sadece normal görünümde rahim ağzı hücreleri görülmüşse negatif bir sonucunuz var demektir.
Smear testi kimlere yapılır?
Kimler Pap-Smear (Simir) Testi Yaptırmalıdır? 21 yaşın altında, cinsel ilişkide bulunmamış kadınlarda muayene ve pap-smear testi gerekmemektedir. Cinsel ilişkide bulunmuş olan tüm kadınlarda cinsel aktivite başlangıcından 3 yıl sonra başlamak üzere yıllık muayene ve pap-smear önerilmektedir.

Smear testi gebeliğe zarar verir mi?​

Hamilelikte PAP smear yapılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Ayrıca gebelik bir kişide ileri yaşlarda görülebilecek rahim, meme ve yumurtalık kanserlerini azaltmakla birlikte rahim ağzı (servix) kanserleri’ni arttırmaktadır. Bu yüzden çoğu hekim tarafından gebeliğin ilk üç ayı içinde rutin smear testi uygulanmaktadır.

Bakire biri HPV olabilir mi?​

Ancak bilinenin aksine Human Papilloma Virüsü, Hepatit B ya da HIV gibi cinsel birliktelikten ziyade cinsel temas yolu ile bulaşır ve bu nedenle bakire kızlarda da HPV görülebilir.
Smear testi kimlere yapılabilir?
Oldukça basit ve hiçbir ağrıya neden olmayan Pap Smear Testi, ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda 1 defa yapılması uygun olan Pap Smear Testi, 30 yaşından büyük kadınlara ise 3 defa ardışık olarak yapılmalıdır.
Smear testi kızlık zarına zarar verir mi?
Bayrak, evlenmemiş kızlarda da smear testini uygulayabildiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Kızlık zarına hiçbir zarar vermeden ince aparatlarla smear alabiliyoruz. Özellikle ailesinde kanser vakası görünen bayanlarımız bu testi düzenli olarak yaptırmalılar.
 
Geri
Üst