AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Doktor ile hasta arasindaki hukuki iliski nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.487
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doktor ile hasta arasındaki hukuki ilişki nedir?​

Hasta, özel bir hastaneye tedavi amacıyla başvurduğunda, taraflar arasında bir sözleşme ilişkisi doğar. Bu sözleşme ilişkisi hasta ile hekim arasında kurulmaz. Sözleşme ilişkisi özel hastane ile hasta arasında kurulmuş olur. Hekim sözleşmenin bir tarafı olarak sözleşmede yer almaz.

Hekim ve hasta arasındaki ilişkiye hangi sözleşme hükümleri uygulanır?​

Hekim ve hasta arasındaki ilişkiye hangi sözleşme hükümleri uygulanır?
Yalnızca “aile hekimliği” sözleşmesine hizmet sözleşmesi hükümlerinin uygulanacağı kabul edilmektedir. Hukukumuzda da öğretinin büyük çoğunluğu, hekim ile hasta arasındaki ilişkiyi vekâlet sözleşmesi hükümleriyle açıklamaktadır.

Hekim ile hasta arasında kurulan ilişkiye ne ad verilir?​

Hekim ile hasta arasında kurulan ilişkiye ne ad verilir?
Hekim ile Hasta Arasındaki İlişkinin Kaynağı Bu bağlamda hasta ile özel hastanede çalışan hekim veya bağımsız çalışan hekim arasındaki ilişki özel hukuk ilişkisi iken devlet hastanesindeki hekim ile hasta arasındaki ilişki kamu hukuku ilişkisidir.

Özel hastane ile hasta arasındaki sözleşme nedir?​

Özel hastanenin tıbbi tedavi dışındaki edimleri üstlenip tıbbi tedavi için hasta ile hekimin ayrı bir vekalet sözleşmesi yaptığı hallerde ise “bölünmüş hastaneye kabul sözleşmesi” kurulmuş olur. Hastaneye kabul sözleşmesinin kuruluşuna ilişkin olarak özel hükümler bulunmayıp sözleşme, genel hükümlere tabidir.

Hastanın hekimi diğer bir hekimin bilgisine başvurduğunda ilgili hekimin hastayla ilgili olarak tespit ettiği durumları ve önerilerini yazdığı forma ne ad verilir?​

Hastanın hekimi diğer bir hekimin bilgisine başvurduğunda ilgili hekimin hastayla ilgili olarak tespit ettiği durumları ve önerilerini yazdığı forma ne ad verilir?
Konsültasyon Raporları: Hastanın hekimi diğer bir hekimin bilgisine başvurduğunda konsültan hekimin hastayla ilgili olarak tespit ettiği durumları ve önerilerini yazdığı formlardır.

Sağlıkta vekaletsiz iş görme nedir?​

Sağlıkta vekaletsiz iş görme nedir?
Hekimin, ameliyat gibi bir tıbbi müdahale esnasında daha önceden hastayla kararlaştırılmış müdahalenin dışına çıkmak zorunda kalması durumunda vekâletsiz iş görmesi söz konusu olur.
Hekim hasta ilişkisinin türleri nelerdir?​

Istisna sözleşmesi ne demek?​

Hekimin sır saklama yükümlülüğü ile çelişen diğer bir yükümlülük nedir?​

Müşahade kağıdı nedir?​

Hekim Hasta.İlişkisi.Modelleri.Bilgilendirici Yorumlayıcı TartışmacıOtoriter.(Babacıl)Istisna sözleşmesi ne demek?Özet: İstisna sözleşmesi, diğer adıyla eser sözleşmesi ile yüklenici bir eser meydana getirmeyi üstlenmekte, iş sahibinin de meydana getirilecek eser karşılığında belli bir bedel ödemeyi kabul ettiği sözleşme türüdür. Borçlar Yasasında eser sözleşmesi bu şekilde tanımlanmıştır.Hekimin sır saklama yükümlülüğü ile çelişen diğer bir yükümlülük nedir?Sır saklama yükümlülüğü hekim dışında diğer sağlık personellerine de yüklenmiştir. Hukuki açıdan hekim, hasta ile arasındaki sözleşme gereği sır saklama yükümlülüğüne aykırı davranırsa, hastanın uğramış olduğu zararı tazminle yükümlüdür.Kayıtların yanlışlığından doğan sorumluklar hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?Kayıtların yanlışlığından doğan sorumluluk: Kayıtları tutmakla yükümlü her sağlık çalışanı bunların doğruluğundan da sorumludur. Eğer kayıtlardaki yanlışlıktan hasta bir zarar uğrarsa, örneğin verilen ilaç dozu yanlışsa bundan dolayı hastanın uğrayacağı zarardan hekim sorumlu olacaktır.Müşahade kağıdı nedir?Tıbbi Müşaade ve muayene kâğıdı (Form 62): Form 62 hekim tarafından doldurulmaktadır ve hastaya ait kimlik bilgileri, hastanın hastaneye başvuru sayısı, yakınmaları, soy geçmişi, özgeçimişi ve solunum, sindirim, dolaşım, ürogenital, sinir sistemleri ile ilgili sorgulamalar ve hastanın öyküsü gibi ayrıntılı bilgileri …

Istisna sözleşmesi ne demek?​

Istisna sözleşmesi ne demek?
Özet: İstisna sözleşmesi, diğer adıyla eser sözleşmesi ile yüklenici bir eser meydana getirmeyi üstlenmekte, iş sahibinin de meydana getirilecek eser karşılığında belli bir bedel ödemeyi kabul ettiği sözleşme türüdür. Borçlar Yasasında eser sözleşmesi bu şekilde tanımlanmıştır.

Hekimin sır saklama yükümlülüğü ile çelişen diğer bir yükümlülük nedir?​

Hekimin sır saklama yükümlülüğü ile çelişen diğer bir yükümlülük nedir?
Sır saklama yükümlülüğü hekim dışında diğer sağlık personellerine de yüklenmiştir. Hukuki açıdan hekim, hasta ile arasındaki sözleşme gereği sır saklama yükümlülüğüne aykırı davranırsa, hastanın uğramış olduğu zararı tazminle yükümlüdür.

Kayıtların yanlışlığından doğan sorumluklar hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?​

Kayıtların yanlışlığından doğan sorumluluk: Kayıtları tutmakla yükümlü her sağlık çalışanı bunların doğruluğundan da sorumludur. Eğer kayıtlardaki yanlışlıktan hasta bir zarar uğrarsa, örneğin verilen ilaç dozu yanlışsa bundan dolayı hastanın uğrayacağı zarardan hekim sorumlu olacaktır.

Müşahade kağıdı nedir?​

Müşahade kağıdı nedir?
Tıbbi Müşaade ve muayene kâğıdı (Form 62): Form 62 hekim tarafından doldurulmaktadır ve hastaya ait kimlik bilgileri, hastanın hastaneye başvuru sayısı, yakınmaları, soy geçmişi, özgeçimişi ve solunum, sindirim, dolaşım, ürogenital, sinir sistemleri ile ilgili sorgulamalar ve hastanın öyküsü gibi ayrıntılı bilgileri …
 
Doktor ile hasta arasındaki hukuki ilişki genellikle hastane ile hasta arasında kurulan bir sözleşme üzerine şekillenir. Özel hastaneye tedavi amacıyla başvuran hasta ile hastane arasında bir sözleşme ilişkisi başlar. Bu sözleşme, taraflar arasında kararlaştırılan hizmetleri ve karşılığında ödenecek ücreti içerir. Hekim, genellikle bu sözleşmenin bir tarafı olmadığından dolayı doğrudan hasta ile arasında sözleşme ilişkisi bulunmaz.

Hekim ve hasta arasındaki ilişkiye ise genellikle vekâlet sözleşmesi hükümleri uygulanır. Hukukumuzda çoğunlukla bu ilişkiyi vekâlet ilişkisi olarak tanımlarız. Ayrıca, bazı durumlarda "aile hekimliği" sözleşmesinin hizmet sözleşmesi hükümlerine tabi olduğu kabul edilmektedir.

Özel hastane ile hasta arasındaki sözleşme genellikle "bölünmüş hastaneye kabul sözleşmesi" olarak adlandırılır. Bu sözleşme, hastanenin tıbbi tedavi dışındaki hizmetleri üstlenip hastayla hekim arasında ayrı bir vekalet sözleşmesi yapıldığı durumlarda geçerlidir. Bu sözleşme genel hükümlere tabidir.

Hastanın hekimi, başka bir hekime danıştığında ve bu hekim hastanın durumuyla ilgili tespitler ve öneriler yazdığında bu forma "konsültasyon raporu" adı verilir.

Sağlıkta vekaletsiz iş görmesi ise hekimin, daha önceden kararlaştırılan müdahalenin dışına çıkması durumunda söz konusu olur. Ameliyat gibi tıbbi müdahaleler sırasında yaşanan beklenmedik durumlar vekaletsiz iş görmeye örnek teşkil edebilir.

Hekim ve hasta arasındaki ilişkinin çeşitli modelleri olabilir, bazıları bilgilendirici, yorumlayıcı veya otoriter (babacıl) olabilir. Hukuki açıdan hekimin sır saklama yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda hastaya verilen zararın tazmin edilmesi gerekebilir. Bu şekilde, hekim diğer yükümlülüklerle (örneğin, hasta gizliliği) çelişebilir ve buna bağlı olarak hukuki sorumlulukları ortaya çıkabilir.
 
Geri
Üst