AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Doktor hastayi gormeden recete yazabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Doktor hastayı görmeden reçete yazabilir mi?​

1- Hekim, hastayı görmeden ilaç yazamaz. Yazarsa hekim olmaz. Hekim, tıp ile ilgili hastası üzerinde kendi kararını verir ve bu karardan kendisi sorumludur. Bu durumu uygulamayan hekimlere, hastalar olmadan hasta yakınları şu şekilde başvururlar.
Raporu biten ilaçlar nasıl alınacak?
AYDIN – Sefa Karaarslan, yaptığı açıklamada; “Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tedbirler kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan duyuruyla kronik hastalığına ait raporu olan veya 1 Mart 2020’de rapor süresi biten hastalarımız günü gelen raporlu ilaçlarını hastaneye gitmeden …

Doktorun verdiği reçeteyi hazırlayan kimdir?​

Hekim, reçeteyi yazarken, hastanın hastalık durumuna göre ilaçlar yazar. Yani, hastanın ekonomik durumuna göre ilaç yazmaz. Tedavisi için hastaya hangi ilaç gerekiyorsa hekim reçeteye o ilacı yazar.
Bir doktor kendisine reçete yazabilir mi?
Bunun dışında ödemesinde endikasyon aranan ilaçların bir listesi mevcut mudur? (Metacartin vb.) Ödemelerinde endikasyonsuz 1 kutu veya 1 aylık doz ilaç verebilir mi? CEVAP 1-Sağlık Uygulama Tebliğinin 4.1.4 – Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı başlıklı bölümün 4.
İlaç yazma yetkisi bulunan bir hekim elbette herkese ilaç yazabilir.
2021 Raporlu ilaçlar eczaneden direk alınabiliyor mu?
14 Mart 2020 tarihinden itibariyle raporlu hastalar ilaçlarını eczanelerden reçetesiz alabiliyorken, 9 Temmuz’da SGK tarafından yapılan düzenlenme ile e-nabız sisteminde kronik hastalık kaydı olmayan 18 yaş üstü ile 65 yaş altı hastalar ilaçlarını alamayacak.

Doktorun yazdığı ilaç listesine ne denir?​

doktor’larin yazdigi ve icerigi o hastaya verilmesi gereken ilaclarin listesi olan kagit parcasi..

Bu sorunun cevabı: 1- Hekim, hastayı görmeden ilaç yazamaz. Yazarsa hekim olmaz. Hekim, tıp ile ilgili hastası üzerinde kendi kararını verir ve bu karardan kendisi sorumludur.
Kırmızı Reçete kime verilir?
Kırmızı reçete, uyuşturucu madde muhteviyatına sahip ilaçları kapsamaktadır. Ağır seviyedeki psikiyatrik hastalar, ileri düzeyde kanser hastası olanlar gibi ihtiyaç sahibi kişilere yazılan kırmızı reçete, hastalık durumuna göre hekimler tarafından yazılabilmektedir.

Aile hekimi kendisine ilaç yazabilir mi?​

Eğer görevlendirilen hekimin Aile Hekimi sertifikası varsa yerine baktığı Aile Hekiminin Yazdığı ilaçları yazabilir (Yetkilendirilmiş Aile Hekimi). Eğer görevlendirilen bu hekimin Aile hekimi sertifikası yoksa o zaman sadece pratisyen hekimin yazabileceği ilaçları reçete edebilirler.
Doktor muayene etmeden ilaç yazabilir mi?
Hangi şikayetle olursa olsun, muayene olmak üzere hekime başvuran her hasta, hekim tarafından muayene edilmelidir. Ancak hasta muayene olmak için değil de danışmak, devamlı kullandığı ilacını reçete ettirmek gibi bir başka amaçla da hekime başvurmuş olabilir.
Yasal yönden her hekim her ilacı yazabilir (Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 8. Madde). Bu durumda bir yasayla verilmiş bir yetkinin bir uygulama talimatı ya da genelge ile kaldırılması gibi hukuki hiyerarşi yönünden de uygunsuz bir durum ortaya çıkmaktadır.
Kırmızı reçete nasıl alınır?
Kırmızı reçete ilacına sahip olmak istiyorsanız, öncelikle uzman bir doktora görünüp muayene olmanız gerekmektedir. Pratisyen hekimler normal şartlar altında yazma hakkına sahip değildirler….İşte kırmızı reçete ile satılan ilaçlar;
- Abstral.
- Actiq.
- Aldolan.

Sağlık ocağı doktoru antibiyotik yazar mı?​

Bakan Akdağ, “Aile hekimi, çocuk hekimi, kulak, burun, boğaz ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verilecek ve bu testle antibiyotik kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek” dedi.
Aile hekimi ilaç raporu yazabilir mi?
Aile hekimleri raporu bulunan ve düzenli kullanılması gereken ilaçları reçete edebilirler. Ancak bunun için uzman doktorun belirlediği rapor süresinin dolmamış olması gerekir. Rapor süresi dolduğu taktirde aile hekimi raporu yazamaz.

İlaç yazdırmak suç mu?​

Hastayı görmeden reçete yazan doktorun eylemi Türk Ceza Kanunu kapsamında görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.
Doktor kendi kendine ilaç yazabilir mi?
CEVAP 10-Hekim kendisine veya yakınına reçete yazarsa kurum karşılamaktadır.
Aile Hekimleri, SUT’ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT’ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
Kaç günde bir ilaç yazdırılır?
İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir. Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir.

Psikiyatrist kendine ilaç yazabilir mi?​

Psikiyatristler ise genel olarak ilaç tedavisi uygularlar. Psikologların ilaç yazma yetkileri yoktur. Fakat psikiyatristler tıp doktorlarıdır ve ilaç yazma yetkileri vardır.
Antidepresan ilaçları hangi doktorlar yazabilir?
Bu ilaçlar son yapılan düzenlemeyle, yalnızca psikiyatri doktorları tarafından yazılabilecek. Hastaları nöroloji doktoruna muayene olduktan sonra ilaç yazdırmak için psikiyatri doktorundan randevu almak durumunda kalacak” diye konuştu.
 
Geri
Üst