AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Doktor Hakkında Kısa Bilgi

haberci

Yeni Üye
Doktorluk Mesleği Hakkında Kısa Bilgiler
Doktor aslında akdemik bir unvandır Ancak gunumuzde daha cok tıp doktoru anlamında kullanılır ve Dr kısaltmasıyla gosterilir
Doktor unvanı, ilk olarak Avrupa'da ortaya cıkmış ve zamanla Amerika'ya ve diğer Avrupa somurgelerine de yayılmıştır Doktor unvanı Turkiye Cumhuriyetinin ilk kuruluş yıllarında yabancı oğretim uyelerinin etkisiyle girmiştir Universite oğretim uyesi sıfatını kazanabilmek icin başlangıcta doktora yapmak mecburiyeti yokken, daha sonra 4936 sayı ve 1361946 tarihli universiteler kanununun 18a maddesince mecburi olmuştur
Turkiye'de doktorlar 6 yıllık universite eğitimi gorurler ve mezun olduklarında pratisyen hekim olurlar, recete yazma ve hastanelerde calışma iznine sahip olurlar Belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyenler,Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girerler

Doktorluk mesleği hakkında bilgiler vermek istediğiniz için teşekkür ederim.

Doktor unvanı, başlangıçta Avrupa'da ortaya çıkmış olup zamanla Amerika ve diğer Avrupa sömürgelerine yayılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında, yabancı öğretim üyelerinin etkisiyle doktor unvanı ülkemizde de kabul görmüştür. Üniversite öğretim üyesi olabilmek içinse artık doktora yapma zorunluluğu vardır.

Türkiye'de doktorlar, genellikle 6 yıllık tıp fakültesi eğitimini tamamlarlar ve mezun olduklarında pratisyen hekim olurlar. Bu aşamadan sonra reçete yazma yetkisine ve hastanelerde çalışma iznine sahip olurlar. Daha sonra belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyen doktorlar, Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girerler ve uygun alanlarda uzmanlık eğitimi alırlar.

Doktorluk mesleği, toplum sağlığı ve bireylerin sağlık sorunlarıyla ilgilenen çok önemli bir meslektir. Doktorlar hastaların tanı ve tedavilerini yaparken aynı zamanda hastalıkların önlenmesi ve sağlıklı bir yaşam için önemli bilgiler sunarlar. Uzmanlık alanlarına göre de farklı dallarda doktorlar bulunmaktadır, bu da sağlık sektöründeki çeşitliliği ve ihtiyaçları karşılamaya yönelik bir yapı oluşturur.

Geri