AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Doktor cumle icinde nasil yazilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.696
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doktor cümle içinde nasıl yazılır?​

Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.

Dr Ali Bey nasıl yazılır?​

Bu kelime genellikle Ali bey şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Ali Bey şeklinde olmalıdır.

Dr bey nasil yazilir?​

Dr bey nasil yazilir?
Bu kelime genellikle Doktor ilhan bey şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Doktor İlhan Bey şeklinde olmalıdır.

Dr Ahmet Bey nasıl yazılır?​

*Dün Doktor Ahmet Bey bizdeydi. *Ahmet doktor olmak istiyormuş. Not: Akrabalık bildiren sözcükler küçük harfle başlar.

Doktor kelimesinin kısaltması nasıl yazılır?​

(Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok. (Güniz Sokağı), Prof. (Profesör), Dr. (Doktor), Av. (Avukat), Alb. (Albay), Gen. (General); sf. (sıfat), haz. (hazırlayan), çev.

Baş hekim nasıl yazılır?​

Baş hekim nasıl yazılır?
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.

Binbaşı Ali nasıl yazılır?​

Doğru kullanımı Binbaşı şeklinde olmalıdır.

Ali ağabeyimiz nasıl yazılır?​

Bu kelimenin ağabey mi, abi mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ağabey şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Çok sevdiği ağabeyinin ziyareti onu hayli mutlu etti.”

Konya ovasında nasıl yazılır?​

Konya ovasında nasıl yazılır?
Bu kelime genellikle Konya Ovasının şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Konya Ovası’nın şeklinde olmalıdır.

Bölüm kısaltması nasıl yazılır?​

Ve benzeri / vb. Edebiyat / ed. Bölüm / bl. Hakkında / hak.

Dr Kısaltmasında nokta var mı?​

Harfler arasına nokta koymaya gerek yoktur. 3. Bazı kısaltmalar da kelime gibi oluşturulmuştur. 6. Özel isim veya unvan olan bir kelime birkaç harfle kısaltılıyorsa yalnız ilk harf büyük yazılır. Örnek: Prof., İst., Doç., Dr., Av., Alb., Gen.

Baş nasıl yazılır TDK?​

Baş nasıl yazılır TDK?

TDK Yiğen mi yeğen mi?​

“Yeğen mi?” yoksa “Yiğen mi?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Yiğen şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Yeğen şeklinde olmalıdır.

TDK unvan nasıl yazılır?​

Bu kelimenin doğru yazımı unvan şeklindedir. Ünvan olarak yazılması yanlış olarak kabul ediliyor. Kullanıldığı her alanda yazılışı unvan şeklinde olmalıdır.

Tiren mi tren mi?​

Tiren mi tren mi?
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Tiren şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Tren şeklinde olmalıdır.

Doktora kelimesi nasıl yazılır?​

Doktora sözcüğü Fransızca bir kelime olan “doctorat” kelimesinden gelmektedir. Doktora kelimesi Fransızca’dan Türkçe’ ye geçmiştir. Bu Fransızca kelimenin anlamı ise “doktorluk rütbesi” dir. İngilizce de ise doktora karşılığında ise “PhD” kullanılmaktadır.

Tren Neden I harfi yok?​

Bunun ilk nedeni kelimenin Ti – Ren şeklinde telaffuz edilmesidir. Öz Türkçe olan kelimelerde iki sessiz harf aynı hecede yan yana gelmez. Ancak başta Fransızca ve İngilizce olmak üzere birçok Avrupa dilinde kelimeler telaffuz edildiği gibi yazılmaz.

Kılavuzunu nasıl yazılır?​

Kılavuzunu nasıl yazılır?
Kılavuz kelimesinin TDK’ya göre doğru yazılışı ise kılavuz şeklinde olandır. Yani klavuz olarak yazmak yanlış bir tutumdur.

Ayrılsak ta beraberiz nasıl yazılır?​

NOT: Ayrı yazılan “da, de” hiçbir zaman “ta, te” biçiminde yazılmaz. “Da, de” bağlacını kendisinden önceki sözcükten kesme ile ayırmak da yanlıştır. » Ayrılsak ta beraberiz bundan sonra. (yanlış) – Ayrılsak da beraberiz bundan sonra.

TDK yada nasıl yazılır?​

Bu sözcüğün “yada” mı yoksa “ya da” mı şeklinde yazıldığı sorgulanmaktadır. Bu kelimenin doğru kullanışı ya da olarak tanımlanmıştır. Yani bitişik değil ayrı yazılması gerekir. Yada şeklinde yazılması yanlış kullanımdır.

De eki nasıl yazılır örnek?​

De eki nasıl yazılır örnek?
Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da, -de, -ta, -te ile ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki vurgulanabilir ve kendinden önceki sözcüğe bitişik yazılır: Örnek: devede kulak, çantada keklik, İkide bir bana aynı şeyi yapıyorsun.

De da ek mi bağlaç mı?​

Öncelikle ilk “de da” bağlaçtır ve kendi başına bir sözcük olarak kabul gördüğünden doğal olarak ayrı yazılmalıdır. Diğer “-de, -da” ise bulunma hal ekidir ve ek olması hasebiyle bitişik yazılmalıdır.
 
Doktor kelimesi bir kişinin meslek unvanını ifade ettiğinde cümle içinde "Dr" olarak kısaltılmış şekilde yazılır. Örnek olarak, "Dün Dr. Ahmet Bey bizdeydi." şeklinde kullanılabilir. Dr. kelimesi Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından kabul edilmiş ve geçerli bir kısaltmadır. Bu nedenle harfler arasına nokta koymaya gerek yoktur.

Baş hekim gibi "baş" ile oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılır. Örneğin, "Başhekim salonunda toplantı yapılacak."

Binbaşı kelimesi ise ayrı yazılır. Örnek olarak, "Binbaşı Ali'nin emirleri doğrultusunda hareket ettik."

Ali ağabeyimiz ifadesinde "ağabey" şeklinde yazılmalıdır. Örneğin, "Ali ağabeyimiz bize her zaman destek olur."

Konya ovası ifadesinde ise "Konya Ovası’nın" şeklinde yazılması doğru olacaktır. Örnek olarak, "Konya Ovası’nın bereketi her yıl artıyor."

TDK'ya göre "tren" kelimesi doğru yazımıdır. Örneğin, "Tren saatine yetişmek için acele ettim."

Doktora kelimesi ise Fransızca kökenli bir kelimedir ve "doctorat" kelimesinden türkçeye geçmiştir. Anlamı "doktorluk rütbesi" olan bu kelimenin İngilizce karşılığı "PhD" dir. Bu nedenle, "doktora" kelimesi doğru kullanımıdır. Örnek olarak, "Doktora tezini sunmaya hazırlanıyor."

Kılavuz kelimesinin doğru yazımı "kılavuz" şeklindedir. Örneğin, "Kılavuzunu takip ederek doğru yola girebildik."

"Ayrılsak da beraberiz" ifadesinde "da" bağlacı ayrı yazılmalıdır. Örnek cümle: "Ayrılsak da beraberiz gibi devam ediyoruz."

TDK'ya göre "ya da" şeklinde ayrı yazılmalıdır. Örnek olarak, "Pazartesi ya da çarşamba günleri müsaitim."

"De" eki bağlaç değil, bulunma durumu ekiyle ilgilidir. Örnek kullanım: "Evde değilim, dışarıdayım."

Özetle, verilen örneklerde belirtilen kelimelerin Türk Dil Kurumu'nun kabul ettiği kurallara göre doğru şekilde yazıldığına dikkat edilmelidir.
 
Geri
Üst