AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dokme demir nerelerde kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dökme demir nerelerde kullanılır?​

Dökme demirlerin kullanım alanları nelerdir?
- Otomotiv endüstrisinde (krank milleri, diferansiyel kutuları, direksiyon dişli kutusu, vb.)
- Ziraat makinalarında (transmisyon kutuları, ön tekerlek çatalları, vb.)
- Makine sanayinde (hidrolik presler, dövme presleri kafa ve silindirleri, dişliler, akslar, takım tezgâhları vb.)

Dökme demir ne içerir?​

Dökme demir, %2.11 ile %6.67 arası karbon içeren demir-karbon alaşımlarına verdiğimiz genel bir isim. Bildiğiniz gibi çelikler de demirin karbonla alaşımlanması sonucunda elde ediliyor, fakat dökme demirden farklı olarak çelikler çok daha düşük miktarda karbon içeriyorlar (%2.11’den daha az).

Dökme demir sudan etkilenir mi?​

Dökme demir sudan etkilenir mi?
Yüksek sıcaklık dayanımı açısından üstünlük gösteren ostenitik dökme demirler alkali, seyreltilmiş asit, deniz suyu ve tuz çözeltilerinin korozif etkilerin de dayanıklıdırlar.

Dökme demirin kaynağı neden zordur?​

Dökme demirin kaynağı neden zordur?
Dökme demirler, yüksek karbon içermesi nedeniyle hem farklı türlerde hem de farklı mikroyapı ve kimyasal kompozisyonlarda bulunabilir , bunlardan dolayı da metaller arasında en zor kaynak yapılan malzeme dökme demirdir.

Dökme demir çeşitleri nelerdir?​

DÖKME DEMİRLER.

Pik demir nerede kullanılır?​

Temel pik demir (Basic pig iron) :Elektrikli ark ocağında çelik üretimi için kullanılır.

Dökme demir neye denir?​

Dökme demir neye denir?
Dökme demirler, %2’den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. İçindeki karbonun grafit şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde olanlara ise beyaz dökme demir denir. 1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür. Mutfak eşyası üretiminde tercih edilen maddelerden biridir.

Dökme demir kaynak olur mu?​

Dökme demir kaynak olur mu?
Dökme demirler bir demir-karbon alaşımları ailesidir. Yüksek karbon içeriği (genellikle% 2-4) dökme demire karakteristik sertliğini verir. Ancak, bu sertlik süneklik pahasına gelir. Beyaz dökme demirden daha yumuşak ve kaynak yapılabilir.
Dökme demir kaynağı nedir?​
Dökme demirlerin soğuk ve yarı sıcak (maksimum 300˚C) kaynağında saf nikel çekirdek tele sahip elektrotlar kullanılır. Kır dökme demirlerin, beyaz temper dökme demirlerin, küresel dökme demirlerin ve bunların çeliklerle kaynağında kullanılır.
Dökme demir mi çelik mi?​

Demir çeşitleri nelerdir?​

Demir çeşitleri nelerdir?
İnşaat Demiri Çeşitleri
- Karbon Çelik Demiri (Siyah Çubuk)
- Kaynaklı Tel İnşaat Demiri.
- Avrupa İnşaat Demiri.
- Epoksi Kaplı İnşaat Demiri.
- Sac Metal Demiri.
- Paslanmaz Çelik Demiri.
- Galvanizli Demir.
- Genişletilmiş Metal Hasır Demir.

Gri demir nedir?​

Gri demir nedir?
Gri dökme demirde, katılaşma olduktan sonra bileşimindeki karbonun büyük bir kısmı serbest grafit yaprakları (lamel) halinde bulunur. Kırıldığı zaman, yüzeyi gri görünüşlüdür. Bu yüzden gri dökme demir olarak isimlendirilir. Aynı zamanda lamel grafitli dökme demir ya da kır dökme demir olarak da isimlendirilir.
 
Dökme demir, genellikle yüksek karbon içeriğiyle karakterize edilen demir-karbon alaşımlarıdır. Bu alaşımlar çeliklerden farklı olarak daha yüksek karbon içerirler ve genellikle %2.11 ile %6.67 arasında karbon bulundururlar. Dökme demirlerin kullanım alanları oldukça geniştir. Bazı örnekler şunlardır:

1. Otomotiv endüstrisi: Dökme demir, otomotiv endüstrisinde krank milleri, diferansiyel kutuları, direksiyon dişli kutuları gibi parçaların üretiminde sıkça kullanılır.
2. Ziraat makineleri: Transmisyon kutuları, ön tekerlek çatalları gibi ziraat makinelerinde dökme demir parçaları tercih edilir.
3. Makine sanayisi: Hidrolik presler, dövme presleri kafa ve silindirleri, dişliler, akslar, takım tezgahları gibi makinelerin parçalarında da dökme demir kullanımı yaygındır.

Dökme demirler, genellikle grafit veya sementit şeklinde karbon içerirler. Grafit şeklinde karbon içeren dökme demire "gri dökme demir" denirken, sementit şeklinde olanlara "beyaz dökme demir" adı verilir. Bu farklı karbon yapıları, dökme demirlerin mekanik ve kimyasal özelliklerini belirler.

Dökme demirler genellikle yüksek karbon içerdiğinden kaynak yapmaları zor olabilir. Ancak, beyaz dökme demirler daha yumuşak olduklarından kaynak yapılabilirler. Soğuk ve yarı sıcak kaynak için, saf nikel çekirdek teller kullanılarak dökme demir parçalar kaynatılabilir.

Son olarak, gri dökme demirde serbest grafit yaprakları lamel halinde bulunur. Bu yapısı nedeniyle kırıldığında gri görünüşlü bir yüzeye sahip olur. Gri dökme demir aynı zamanda lamel grafitli dökme demir veya kır dökme demir olarak da adlandırılabilir.
 
Geri
Üst