AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dogustan agriya duyarsizlik sendromu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.672
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doğuştan ağrıya duyarsızlık sendromu nedir?​

Konjenital ağrı duyarsızlığı ve anhidrosis (CIPA), erken çocukluk döneminde görülen, oldukça nadir, ağrı duyarsızlığı ile karakterize otozomal resesif bir otonom nöropatidir. Olguların tümünde doğumdan itibaren ağrı duyusu yoktur.

CIPA hastalığı nasıl olunur?​

CIPA, genetik bir rahatsızlık olduğu için akraba evlilikleri sonucu doğan çocuklarda görülme olasılığı çok daha yüksek. Hastalığın belirli bir tedavisi yok, ancak hastalar bilinçlendirildiği vakit sorunsuz bir şekilde yaşamlarını sürdürebiliyorlar.

Acıya duyarlı olmama hastalığı nedir?​

Acıya duyarlı olmama hastalığı nedir?
Analjezi (ağrıya duyarsızlık) denilen ender bir genetik bozuklukla doğan 27 yaşındaki Marisa de Toledo’nun ağrı ve acıları hissetmemesi kulağa hoş gelse de, aslında hayati tehlike yaratebilen bir durum.

Acı hissetmeme hastalığı kaç kişide var?​

Betz doğuştan ağrıya karşı duyarsız, yani hiç acı ve ağrı hissetmiyor. Bu genetik soruna sahip yeryüzündeki birkaç yüz kişiden biri.

Acı hissetmeme hastalığı adı nedir?​

‘Marsili Sendromu’ adı verilen hastalıkta ağrı duyma eşiği bir hayli yüksek. Kemiklerde kırıklık yaşansa bile ya da yanma olsa bile kişiler hissetmiyor. Letizia Marsili, yaşadıklarını BBC’ye şöyle anlatıyor: “Elbette acı hissediyoruz ama sadece 1-2 saniye sürüyor…”

DADS sendromu nedir?​

DADS sendromu nedir?
çok ender görülen genetik bir periferik sinir sistemi hastalığıdır. kliniği yaygın anhidroz, ağrı ve ısıya duyarsızlık ve tekrarlayan ve açıklanamayan yüksek ateşle seyreder. zeka geriliği ve kendi kendine zarar verme yönünde davranış bozukluğu ile birliktedir.
DADS hastalığı nedir?​
Kol ve bacaklarda ilerleyen kuvvetsizlik ve/veya bozulmuş duyu fonksiyonu ile ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Otoimmün demyelinizan polinöropatiler, bağışıklık sistemindeki anormallikler sonucu çevresel sinir liflerinin etrafındaki myelin kılıfının zedelenmesi sonucu görülür.
Hissetmeme hastalığı nedir?​
“Aleksitimi” duygusuzluk, duygu sağırlığı ya da duygu körlüğü olarak ifade edilen bir hastalık. Aleksitimi, ilk olarak 1970’lerin başında keşfedildi ve o zamanlar, bu insanların herkes gibi duyguları olduğu ama onları ifade edemedikleri düşünülüyordu.

Acı hissetmeme hastalığının adı nedir?​

Acı hissetmeme hastalığının adı nedir?

DADS hastalığı kaç kişide var?​

Bu tanıya sahip olan dünyada yaklaşık 10 kişi civarında. Kesin bir tedavisi bilinmiyor.

Duygusal hissizlik hastalığı nedir?​

 
Doğuştan ağrıya duyarsızlık sendromu veya CIPA, ağrı duyarsızlığı ve anhidrosis (ter bezlerinin çalışmaması) gibi belirtilerle karakterize nadir bir otozomal resesif genetik bozukluktur. Bu durum, hastaların doğumdan itibaren ağrı hissetmemelerine ve bazı durumlarda ısıya veya dokunmaya karşı duyarsız olmalarına neden olur. CIPA, genellikle akraba evliliklerinden kaynaklanan genetik faktörlerden etkilenir ve şu anda kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.

Acıya duyarlı olmayı ifade eden farklı rahatsızlıklar da mevcuttur. Örneğin, Marsili Sendromu olarak bilinen bir hastalıkta, kişiler ağrı hissetmez ve acı eşiği oldukça yüksektir. Ayrıca, Aleksitimi adı verilen bir hastalık duygusuzluk veya duyguları ifade edememe durumunu kapsar.

DADS hastalığı ise periferik sinir sistemi üzerinde etkili olan nadir bir genetik hastalıktır. Bu durum genellikle yaygın anhidroz (ter bezlerinin çalışmaması), ağrı ve ısıya duyarsızlık gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastaların fiziksel ve duygusal anlamda çeşitli zorluklar yaşamasına neden olabilir.

Genel olarak, bu tür ender hastalıkların tedavisi zor olabilir ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirebilir. Tedavide genellikle semptomların hafifletilmesi ve hastaların yaşam kalitesinin artırılması amaçlanır.
 
Geri
Üst