AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dogumdan sonra kan pihtilasmasi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Doğumdan sonra kan pıhtılaşması neden olur?​

Gebelik sırasında ve sonrasında özellikle bacak damarları içinde kan pıhtılaşması görülmesinin diğer önemli bir nedeni ise bacaklardaki kan dolaşımının bozulmasıdır. Artan karın içi basınca bağlı olarak kanın bacaklardan kalbe doğru olan akımı yavaşlar ve zorlaşır. Bu durum pıhtılaşma riskini beraberinde getirir.

Gebelikte kan pıhtılaşması olanlar normal doğum yapabilir mi?​

Pıhtılaşma bozukluğu sebebiyle hamileliği süresince kan sulandırıcı iğne kullanan anne adaylarının doğum yöntemi de merak edilen başka bir konu olmaktadır. Trombofili olan hastaların normal hastalardan farklı bir durumu ve riski bulunmamakta, hem normal hem de sezeryan doğum yapabilmektedir.

Kan pıhtılaşması olan biri normal doğum yapabilir mi?​

Kan pıhtılaşması olan biri normal doğum yapabilir mi?

Doğum sonrası atoni ne demek?​

Doğum sonrası kanamanın en sık sebebi “atoni” ismi verilen rahim kasının kasılamaması ve kendini toplayamaması durumudur. Normal şartlarda doğumdan hemen sonra rahim kasılır, kısalır ve boyutları küçülmeye başlar. Bu arada rahim kası “myometriyum” arasından geçen damarlar sıkışır ve damar ağızları kapanır.

Kırkından sonra kanama normal mi?​

Bebeğin doğumundan sonra yeniden küçülmeye ve toparlanmaya başlayan rahmin belirli bir süre boyunca kanaması normaldir. Doğumun hemen ardından rahim kasılmaya devam ederek rahim damarlarını sıkıştırır ve bu sayede kanama zamanla durur. Ne Kadar Sürer? Doğumdan sonra görülen kanamaların 6 hafta kadar sürmesi beklenir.

Sezeryandan sonra kan sulandırıcı iğne ne için kullanılır?​

Sezeryandan sonra kan sulandırıcı iğne ne için kullanılır?
Doğum sonrasında da eğer kiloluysa, ileri anne yaşı ise, yaşı belli bir yaşın üzerinde ise, sezaryen olmuşsa ve çeşitli kriterler varsa o zaman bacaklarda doğum sonrasında, özellikle sezeryan sonrasında pıhtı oluşumunu engellemek için kullanılıyor.

Doğumdan sonra kan sulandırıcı kullanılır mı?​

Kan pıhtılaşma riski lohusalık döneminde de devam eder. Bu nedenle hamilelikte kan sulandırıcı iğne kullanan bir kadının doğumdan sonra da iğneye devam etmesi gerekir. Doğumdan 24 saat sonra kan sulandırıcı iğneye başlanmalı ve doğum sonrası 6-8 hafta tedaviye devam etmek gerekir.

Kan pıhtılaşması erken doğuma sebep olur mu?​

Kan pıhtılaşması, tedavi edilmemesi durumunda hem düşük hem de erken doğum risklerini artırır.

Kan pıhtılaşması var hamile kalmaya engel mi?​

Kan pıhtılaşması var hamile kalmaya engel mi?
Bebek ve anne arasındaki beslenme, kan alışverişi plasentadaki kılcal damarlarla olur. Pıhtılaşma eğilimi hastalığı olanlar gebe kaldıklarında bu kılcal damarlarda çok küçük pıhtılar oluşur ve tıkanma yapar. Bu durum bebeğin beslenmesini ve dolayısıyla da gelişimini bozar ve sonunda düşük olur.

Atoni durumu ne demek?​

Tıp dilinde kullanılan atoni, rahim kanamalarına neden olan durum olarak adlandırılıyor. Rahim kaslarının yeterli olmaması durumunda kanamaya yol açıyor ve bu durum tip dilinde atoni olarak adlandırılıyor.

Atoni nasıl anlaşılır?​

Kanamanın karakteri, kaynağı hakkında ipucu verebilir: Koyu, hızlı ve sürekli kanama daha çok venöz orijinli olup, uterus atoni kanamasına işaret eder. Parlak renkli kanama, arter kaynaklıdır ve laserasyona işaret eder. Ani ve pıhtılı kanama plasentanın tam olarak ayrılmadığını gösterir.

Lohusa döneminin bittiği nasıl anlaşılır?​

Lohusa döneminin bittiği nasıl anlaşılır?
Aybaşı veya lohusalık kanının nasıl bittiğine dair karar bayanın özel durumuna göre belirlenebilir. Beyaz sıvı ile beraber bitti kabul ederiz. Gusletmeden önce normal duruma geçilmiş kabul etmeyiz. Bittikten sonra gusül ile normale geçilir.

Kan sulandırıcı iğne ne için kullanılır?​

Antikoagülanlar ya da “kan sulandırıcılar” aşırı kan pıhtılaşmasının rutin tedavisinde kullanılır. Bu ilaçlar kan pıhtısı oluşumunu önler. Ayrıca mevcut kan pıhtılarının büyümesini de önler.

Emzirme döneminde kan sulandırıcı kullanılır mı?​

Emzirme döneminde hangi kan sulandırıcılar kullanılabilir? Doğum sonrası emzirme döneminde de yine en güvenli kan sulandırıcı ilaçlar DMAH iğneleridir.

Doğum sonrası kan sulandırıcı iğne nasıl yapılır?​

Doğum sonrası kan sulandırıcı iğne nasıl yapılır?
Göbek deliğinden 3-4 cm uzakta olan bir bölgeyi ıslak mendille iyice siliniz. İğne kendisi hazır olarak gelmektedir. İğneyi kutusundan çıkartınız. Sonra iğnenin ucundaki koruyucu bölümü çıkartınız.
 
Kan pıhtılaşması doğum sonrasında farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Gebelik sırasında bacak damarları içinde kan pıhtılaşması riski artabilir, çünkü karın içindeki basınç artışıyla bacaklardaki kan dolaşımı yavaşlayabilir ve pıhtılaşma riski artabilir. Ayrıca, doğum sonrası atoni dediğimiz durumda rahim kasılamayabilir ve kanama riski artabilir.

Kan pıhtılaşması olan biri normal doğum yapabilir mi sorusuna gelince, genel olarak kan pıhtılaşması olan hastaların normal doğum yapabilmesi mümkün olabilir. Ancak, her durum farklı olduğundan, doğum şekli uzman doktorlar tarafından hastanın durumuna göre belirlenmelidir.

Kan pıhtılaşması erken doğuma sebep olabilir ve tedavi edilmezse düşük ve erken doğum riskini artırabilir. Kan pıhtılaşması hamile kalmaya engel olabilir çünkü pıhtılaşma eğilimi olan kişilerde gebelik esnasında plasentadaki kılcal damarlar tıkanabilir ve bu bebeğin beslenmesini etkileyebilir, dolayısıyla düşüğe yol açabilir.

Kan pıhtılaşmasıyla ilgili riskler, doğum sonrası da devam edebilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında kan sulandırıcı iğne kullanan bir kadının doğum sonrasında da tedaviye devam etmesi gerekebilir. Kan sulandırıcı iğne genellikle doğumdan 24 saat sonra başlanır ve doğum sonrası 6-8 hafta boyunca devam ettirilir.

Emzirme döneminde kan sulandırıcı kullanımı konusunda ise en güvenli kan sulandırıcı ilaçlar genellikle DMAH iğneleridir. Emzirme döneminde hangi ilaçların kullanılacağı konusunda mutlaka bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir.
 
Geri
Üst