Dogumdan sonra kac ay ucretsiz izin hakki?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Doğumdan sonra kaç ay ücretsiz izin hakkı?​

Çalışan annelere İş Kanunu ile getirilen en önemli haklardan birisi de doğum sonrası ücretsiz izin hakkıdır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre; isteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

Analik raporu parası ne zaman alinir?​

Rapor parası, işverenin raporu SGK’ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK’ya tekrar iade edilebilmektedir.
PTT’den doğum parası ne zaman yatar?
Doğum parası, başvurudan 55 gün sonra yatırılır. Örneğin Nisan aynın 1’inde doğum parası almak için başvuru yapan bir anne Mayıs ayının 25’inde doğum parasını teslim alır. Doğum parası, başvuru tarihini takip eden ayın 25. İnde PTT şubelerinden teslim alınır.
Doğumdan sonra 6 ay ücretsiz izin nasıl alınır?
Doğumdan sonra istirahat süresinin bitiminden itibaren 6 ay içinde çalışanın ücretsiz izin hakkı vardır. Bu izni kullanmadan en az 1 ay önce işverene yazılı bildirimde bulunmak gerekir. Çalışan doğum raporu bitiminden sonra tekrar çalışmaya başlayıp, henüz 6 ay geçmemişse ücretsiz iznini talep edebilir.

Doğum sonrası ücretsiz izin kaç defa alınır?​

Bu izin; Memuriyetleri süresince en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadardır. Bu izin en çok bir yıldır. Madde de “Ücretsiz izin verilebilir” ifadesi sebebiyle bu iznin kullandırılmasında idarenin takdir hakkı bulunmaktadır.

Ücretsiz doğum izinde sigorta yatar mı?​

Ücretsiz İzne Çıkan İşçinin Sigortası Ödenir mi? Ücretsiz izne çıkan işçi 10 güne kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. Ayrıca ücretsiz izinli gün için işveren SGK primi ödemeyecektir. Bu durumda işveren ücretsiz izin günlerinde işçi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na eksik gün bildirimi yapar.
Doğum izninde SGK primi ödenir mi?
Analık iznine ayrılan kadın işçiye işveren izin süresince ücret ödemez. Bu sürede işçi analık sigortası kapsamında SGK’dan “analık ödeneği” alır. Analık iznine ayrılan kadın işçi için işveren ya da devlet sigorta primi ödemez.
Doğum izninde maaş ödemesi ne zaman alınır?
Annelik nedeniyle geçici iş göremezlik raporu alan anneler SGK’ya başvurarak doğum izni parasından yararlanmaktadır. 16 hafta izinli olan annelere doğum parası, doğumdan sonraki 55 gün içerisinde belirtmiş oldukları hesaba yatmaktadır. Hesabı bulunmayan annelere ise PTT üzerinden ödeme gerçekleştirilmektedir.

Doğum sonrası ücretsiz izni yarıda kesilebilir mi?​

a) Doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren süt iznini kullanmayı tercih eden memur, süt izninin kesilerek yarım gün izin hakkını talep etmesi halinde yarım gün izin süresinin kalan kısmı kadar bu izin hakkından yararlanacaktır.

Doğumdan sonra ücretsiz izin ne zaman alınır?​

Örneğin doğum yapan memurun doğum sonrası analık izninin 01.01.2019 tarihinde bittiğini varsayarsak bu bayan memur analık izninin bitiminden itibaren 31.12.2020 tarihine kadar ücretsiz izne ayrılabilir.
Ücretsiz izin hakkı kaç gündür?
Ücretsiz izin şartları ve süreleri, 4857 Sayılı İş Kanunu ile korumaya alınmıştır. İşveren, işlerinin azalmasından dolayı kendi iş yerini korumak amacıyla çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir. Bu ücretli izni, işveren çalışanına yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.
Doğum izni doğumdan sonra kullanılabilir mi?
Yani sağlık durumunun uygun olması ve doktorun onay (rapor) vermesi halinde kadın işçi doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışıp, doğumdan önce kullanmadığı izin süresini doğumdan sonraya aktarabilir. Örneğin analık iznini 3+13 hafta şeklinde kullanabilir.

Doğum raporu yıllık izni etkiler mi?​

Doğum İzinleri Yıllık İzin Hesabında Çalışılmış Gibi Sayılır mı? Kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler ve doğum izinleri çalışılmış süre gibi sayılır. Ancak, doğum sonrası 6 aya kadar olan ücretsiz izin süresi ise yıllık izin süresinin hesabında nazara alınmaz.

Doğum sonrası analık izni ne zaman başlar?​

Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Bu doğrultuda doğum izni süresi hesabında gebelik 40 hafta olarak ele alındığından kadın işçi gebeliğinin 32. haftasını tamamlaması itibariyle doğum iznine ayrılabilmektedir.
Hamileyken çalışabilir raporu aldıktan sonra yıllık izin kullanabilir mı?
Örneğin; tekil gebelik yapacak kadın memur, raporla belgelendirdikten sonra çalışıp bu süre zarfında 5 gün yıllık izin, 5 gün hastalık izni ve 4 gün de mazeret izni kullanırsa doğum sonrası kullanabileceği izin süresine aktarılacak olan izin beş hafta değil, izinlerinin düşülerek fiilen çalıştığı üç hafta olacaktır.
Doğum izni çalışma süresinden sayılır mı?
İş Kanunu’nun 55/B maddesi gereğince kadının doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışmış gibi sayılır. Yani doğun izni süresi çalışma süresinden sayılır diyebilmek mümkün.

Rapor yıllık izin hak edişini etkiler mi?​

Uzun süre rapor alan işçinin bu rapor sürelerinin bir kısmı, yıllık ücretli izne hak kazanmada esas alınan bir yıllık sürenin hesabında dikkate alınır. Rapor sürelerinin ne kadarının bir yıllık sürenin hesabında dikkate alınacağı, işçinin işyerindeki çalışma süresine yani kıdemine göre belirlenir.

Hamilelik izni ne zaman başlar 2021?​

Doğum 40 hafta olarak hesaplandığı için gebeliğin 32. haftasından itibaren geçerlidir. Çoklu gebelik halinde, doğum öncesi 8 haftalık izne 2 hafta daha eklenir. Bu durumda, çoklu gebeliklerde doğum öncesi izin 10 haftadır ve gebeliğin 30. haftasında başlar.
Analık izni kaç gün?
Yani temelde 16 haftalık bir analık izni süresi vardır. Yani işçinin doğum izni süresi 112 gündür. Bu sürelerin işveren tarafından kısaltılamayacağı unutulmamalıdır. Eğer kadın işçi doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışırsa, doğumdan önce kullanmadığı süreleri doğumdan sonraki 8 haftalık sürenin üstüne ekleyebilir.
6 ay ücretsiz doğum izninde sigorta yatar mı?
Madde metninden de anlaşılabileceği üzere bu izin, adı üzerinde ücretsiz bir izindir. Dolayısıyla işverenin bu süreye ilişkin olarak ücret ve sosyal güvenlik primi ödeme zorunluluğu yoktur.

Doğum sonrası ücretsiz izin hakkı parça parça kullanılabilir mi?​

Doğum sonrası ücretsiz izin parça parça kullanılabilir mi? Devlet memurları doğum sonrası ücretsiz izini parça parça veya tek seferde doğum sonrası izin dilekçesi vererek kullanabilirler. Burada önemli olan 24 aylık süreci aşmamaktır.

Hamilelikte çalışabilir raporu alınmazsa ne olur?​

Mevzuat açısından doğum öncesi 8 hafta analık izin hakkınız vardır. Çalışabilir raporu almanız halinde bu süreleri doğum sonrasına aktarabilirsiniz. Eğer doğum öncesinde 32. hafta çalışabilir raporu almazsanız kesinlikle bu izin haklarınızı doğum sonrasına aktaramazsınız.
Ücretsiz izin en fazla ne kadar olabilir?
İş Kanunu’nda özel sektörde ücretsiz izin hakkı yol izni ve doğum sonrası ücretsiz izin olarak düzenlenmiştir. Ücretsiz yol izni; yıllık iznini iş yerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olan işçiye, yolda geçireceği süreler için en fazla dört güne kadar verilen izindir.
Doğum sonrası ücretsiz izin yıllık izni etkiler mi?

Aylıksız izin parça parça kullanılabilir mi?​

ç) Doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla, kısım kısım kullanılması mümkündür.

657 doğum sonrası ücretsiz izin ne zaman başlar?​

a) Doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi, doğum sonrası analık izni süresinin veya yararlanılması halinde 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitimi; eşi doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi ise doğum tarihidir.
Ücretsiz izin kaç kez alınabilir?
E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
 
Geri
Üst