AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dogum sonu bakim hizmetlerinin amaclari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
58.596
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doğum sonu bakım hizmetlerinin amaçları nelerdir?​

DÖB’ın ilk trimesterden başlanılarak düzenli aralıklarla gebeliğin sonuna kadar sürdürülmesi, gebelik boyunca annenin ve fetüsün sağlık durumlarının değerlendirilmesi, sağlıkla ilgili sorunların ortadan kaldırılması, perinatal, maternal mortalite ve morbiditenin azaltılması için önemlidir (Dibek ve ark. 2006, Beşer ve …

Lohusa kadın nelere dikkat etmeli dinen?​

HADİS-İ ŞERİF: Kadınlar nifas hallerinde, cinsel ilişkide bulunamaz (Bakara, 2/222); namaz kılmaz, oruç tutmaz (Buhari, Hayz, 1; Müslim, Hayz, 14, 15) ve Kabe’yi tavaf edemezler (Buhari, Hayz, 1/77 ). O dönemde kılınmayan namazlar kaza edilmez, ancak oruçların kazası da vardır. KURANDA LOHUSA AYETLERİ!

Doğum yapan kadına ne yedirilir?​

Doğum yapan kadına ne yedirilir?
Lohusalıkta anne
- Her gün 2-3 bardak süt- yoğurt-ayran,
- Sebze ve meyve grubundan 5-6 porsiyon,
- Tahıl grubundan 5-8 porsiyon,
- Et- yumurta ve proteinlerden 3-4 porsiyon (1 adet yumurta ve 90 g et / tavuk / balık) tüketerek lohusalık dönemi beslenme gereksinimini karşılar.

Normal doğumdan sonra hemen ayağa kalkılır mı?​

Normal doğumdan sonra hemen ayağa kalkılır mı?
İyileşme süreci kişiden kişiye farklılıklar içerse de normal (vajinal yolla) doğumda sezaryenden çok daha hızlıdır. Anne saatler içinde ayağa kalkarak günlük yaşamına dönebilir, tuvalete gidebilir. Doğumdan sonra saatler içinde lohusanın ayaktan duş almasında sakınca yoktur.

Normal doğum sonrası kaç gün pansuman yapılır?​

Normal doğum sonrası birinci günden itibaren 1,5 ay ayakta duş şeklinde banyo yapılır. Normal doğum sonrası 1,5 ay cinsel ilişkiye girilmez. Doğum dikişlerinin üzerine bir hafta süre ile günde iki defa gazlı bez ile baticon ile pansuman yapılır.

Epizyotomi neden yapılır?​

Epizyotomi vaginal doğumlar sırasında doğum kanalının en son bölümünde doğum sırasında oluşabilecek yırtıkları önlemek ve bazen de bu son aşamada doğumu hızlandırmak için yapılan kesiye denir. Bu kesi doğumu yaptıracak kişi tarafından lokal anesteziyi takiben özel bir makas ile yapılır.

Doğum sonrası bakım nedir?​

Doğum sonrası bakım nedir?
Postpartum perine bakımı tamir edilmiş enfekte olmayan epizyotomi ve perine yırtığı olan hastalar da dahil yıkanma ve analjezik kullanımından ibarettir. Doğumdan hemen sonra perineye buz uygulanması travmatik ödem ve rahatsızlığı azaltır. Perine günde 1-2 kez ve tuvalete gittikten sonra temizlenmelidir.

Normal doğumun zorlukları nelerdir?​

Normal doğumun zorlukları nelerdir?
Normal doğum riskleri Doğum uzun sürebildiği gibi kısa sürede de gerçekleşebilmektedir. Özellikle uzun süren doğumlarda bebek sıkıntıya girebilir ve kalp atışlarında yavaşlama görülebilir. Bunun yanında bebeğin oksijensiz kalması ileride zihinsel ve besendel fonksiyonlarında sıkıntılar yaşanmasına sebep olabilir.
Normal doğum sonrası pansuman nasıl yapılır?​
Kesi yerini kuru ve temiz tutun, göbek katlanıyorsa ter olmaması için araya kuru tülbent koyabilirsiniz. Enfeksiyon riski olabilecek hastada Baticon solüsyon veya Rif ampülle pansuman öneriyoruz. 10 gün sonrası dikişin estetik iyileşmesi için contractubex veya dermatix krem sabah akşam kesi yerine sürebilirsiniz.
 
Doğum sonu bakım hizmetlerinin amaçları genellikle şunlardır:

1. Gebelik boyunca annenin ve bebeğin sağlık durumlarını izlemek ve değerlendirmek.
2. Annenin ve bebeğin sağlık sorunlarını tespit ederek tedavi etmek.
3. Perinatal ve maternal mortalite ile morbidite riskini azaltmak.
4. Doğum sonrası dönemde annenin iyileşme sürecini desteklemek.
5. Annenin ruhsal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak.
6. Lohusa bakımı için gerekli bilgilendirme ve danışmanlık sağlamak.

Bu hizmetler, hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde doğumdan sonra iyileşmesine ve günlük yaşamlarına dönmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Bu süreçte, annenin bakım ve beslenme ihtiyaçlarına dikkat edilerek, doğum sonrası dönemi en iyi şekilde geçirmesi sağlanır.
 
Geri
Üst