Dogum sonrasi ucretsiz izin iptal edilebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
250.424
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Doğum sonrası ücretsiz izin iptal edilebilir mi?​

Söz konusu doğumdan sonraki sekiz haftadan sonra altı aya kadar kullanabileceği ücretsiz izin konusunda işverene takdir hakkı verilmemiş olup, işçi tarafından talep edilmesi halinde verilmesi zorunludur ve iznin verilmemesi işçiye haklı sebeple fesih hakkı verir.
Doğum sonrası izin kullanmak zorunlu mu?
Anne adayları, doktorunun izni dahilinde doğum öncesi 8 haftalık izninin 5 haftasını doğumdan sonra kullanabilir. Ancak doğuma 3 hafta kala izne çıkmak zorunludur. Hiçbir hamile kadın, doğuma kadar çalıştırılamaz.
Işten ayrılan kadın doğum parası alabilir mi?
Köşemizde daha önce de defalarca işlediğimiz üzere Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre kadın işçinin analık istirahatine ayrıldığı tarihte sigortalılık hali devam ediyorsa kadın işçi analık ödeneğini tam alabilir. Kadın işçinin daha sonra işten çıkarılması analık ödeneğine engel teşkil etmez.

Doğum izni ucretli izin mi?​

Evet vardır. Eşi doğum yapan işçiye 5 gün ücretli doğum izni verilir. Bununla birlikte Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır.
Kadın işçilere analık izni bitiminden sonra ne kadar süre ücretsiz izin verilir?
(1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir.
Doğum sonrası ücretsiz izin dilekçesi ne zaman verilir?
Doğumdan sonra istirahat süresinin bitiminden itibaren 6 ay içinde çalışanın ücretsiz izin hakkı vardır. Bu izni kullanmadan en az 1 ay önce işverene yazılı bildirimde bulunmak gerekir. Çalışan doğum raporu bitiminden sonra tekrar çalışmaya başlayıp, henüz 6 ay geçmemişse ücretsiz iznini talep edebilir.

Analık izni ne zaman başlar?​

Doğum izni, gebeliğin 32. Haftasından itibaren talep edilebilecektir. Eğer gebe olan çalışan, birden fazla bebeğe gebe ise 30. Haftadan itibaren doğum izni talep edilir.
Işkur personeline doğum izni var mi?
Birinci doğumda 60 gün, İkinci doğumda 120 gün, Sonraki doğumlarda ise 180 gündür. Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün eklenmektedir.
Analık parası ne kadar 2021?
2019 yılı için emzirme ödeneği 180,00 TL, 2020 yılı için 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL olarak belirlenmiştir.

32 hafta raporu alınmazsa ne olur?​

32.haftada çalışabilir raporu alınmazsa ne olur? Eğer rapor alınmazsa, 32. hafta dolduktan sonraki her gün rapor alınıncaya kadar kadın işçinin analık ödeneğinden düşülüyor. Yani rapor almakta gecikilen günler için analık ödeneği alınamıyor.
Özel sektörde ücretli doğum izni ne kadar?
Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır.
 
Geri
Üst