- Konu Yazar
- #1
Doğum sonrası tansiyon kaç olmalı?
Doğum sonrası 3-4. Günde eğer tansiyon < 150/100 mmHg, kan ve biyokimya normal ise lohusa taburcu edilir. 2 hafta içinde kontrole çağrılır. Bu dönemde tansiyon günde 1-2 kere ölçülmeli, normal ise tedavi kesilmelidir. Tansiyon, sistol <160 ve diastol <100 mmHg’da tutmaya çalışılır.Doğum sonrası tansiyon yüksekliği ne zaman geçer?
Doğum sonrası tansiyon yüksekliği ne zaman geçer?Gestasyonel hipertansiyon: ilk kez gebelikte tespit edilen kan basıncı yüksekliği vardır. Idrarda protein yoktur. Gebeliğin 20.haftasında ortaya çıkar, doğumdan sonra 12.haftada kaybolur.
Preeklampsi hipertansiyonu nedir?
Preeklampsi hipertansiyonu nedir?Gebelikte yüksek tansiyon denilen preeklampsi genelde hamileliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkar ve gebeliğe bağlı anne ölümlerinin en önemli nedenlerinden birini oluşturur. Gebelik takibi sırasında erken dönemde doktor bu durumdan şüphelenip tanı koyarsa erken tedaviye başlanırsa tedavisi mümkün olan bir durumdur.
Yüksek tansiyon hastası doğum yapabilir mi?
Diyabet, tansiyon, tiroit gibi kronik hastalıklar kontrol altına alındığında çocuk sahibi olmanın önünde engel oluşturmuyor. Kronik hastalığı olan anne adayları gebelik sürecinde doktoruyla birlikte gerekli önlemleri alarak sorunsuz bir doğum gerçekleştirebiliyor.Preeklampsi nedir neden olur?
Preeklampsi nedir neden olur?Preeklampsi hamilelik döneminde beliren, hamileliğin anormal seyrettiği bir durumdur. Gebeliğin 2. yarısından itibaren gelişen hipertansiyon, idrarda protein varlığı ve ödem (vücutta şişlik) preeklampsi olarak adlandırılır. Preeklampsi nedeni olarak oksijenlenmenin azalması dediğimiz plasental hipoksidir.
Yüksek tansiyon bebeğe zarar verir mi?
Yüksek tansiyon bebeğe zarar verir mi?Yüksek tansiyonda plasentaya yetersiz kan akımına sebep olabileceği için tehlikeli durumlar meydana getirebilir. Bebek, ihtiyacı olan oksijen ve besini alamadığı için bu durum bebeğin büyümesini yavaşlatabilir. Bu yüzden doktorlar hamilelik sırasında kan basıncını yakından izlerler.