Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dogum sonrasi kanama kontrolu nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye

Doğum sonrası kanama kontrolü nasıl yapılır?​

Doğumdan sonra karına kanamanın azalması ve rahimi kontrol etmek için elle dairesel hareketlerle masaj yapılabilir. Bu rahmin daha çabuk küçülüp toparlanmasına ve kanamanın azalmasına yardımcı olur. Çok uzun süre devam edilmemelidir. Sezeryanlarda biraz ağrılı olabilir .

Maternal kanama ne demek?​

Postpartum kanama, vajinal veya sezaryen doğumu takiben oluşabilecek acil müdahale gerektiren, tüm doğumların %1 ila 5’inde görülen bir durumdur. Postpartum kanama, maternal mortalite nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Sezeryan sonrası kanama kontrolü nasıl yapılır?​
Doğum Sonrası Kanamaları İçin Neler Yapılmalı?
- Kanama miktarı dikkatle takip edilmeli, doktorun normal olacağını söylediği miktardan fazla kanama tespit edilirse hemen bir uzmana başvurulmalı.
- Normal kanama devam ederken tampon kullanılmamalı, yoğun kanamalar için üretilmiş pedlerden kullanılmalı.

4T nedir tıp?​

4T nedir tıp?
Peki, 4T ne demek? Erken tespit, yakın takip, erken ilaç tedavisi, profesyonel sağlık takımı.

Uterotonik ilaçlar nelerdir?​

Uterotonik ilaçlar nelerdir?
Sık kullanılan uterotonik ajanlar üç gruba ayrılır: oksitosin ve oksitosin agonistleri, ergo alkaloidleri ve prostaglandinler.

Postpartum kanamada ne yapılır?​

Doğumun 3. evresinin aktif yönetimi, doğumdan hemen sonra uterotonik kullanılması, kordonun kontrollü çekilmesi ve plasenta doğduktan sonra uterus masajı yapılması postpartum kanamanın önlenmesinde temel ilkelerdir. Gerekli durumlarda ise histerektomi ya da küretaj yapılır.

Löşi akıntısı ne kadar sürer?​

Doğum sonrası vajinal akıntılar (Löşi, Lochia) Birkaç gün içinde miktarı azalır, rengi açılır ve yani “löşi seroza” ya dönüşür. 2. haftadan sonra ise daha koyu kıvamlı ve açık renkli “löşi alba” gelmeye başlar. Doğumdan yaklaşık 4 hafta sonra bu tüm bu vajinal akıntılar kesilir.
Postpartum kanama nasıl önlenir?​

Postpartum kanama, doğum sonrası karşılaşılabilecek ciddi bir durumdur ve doğru önlemler alınarak kontrol altına alınabilir. İşte postpartum kanamanın nasıl önlenebileceği hakkında bazı bilgiler:

1. **Doğumun 3. Evresinin Aktif Yönetimi:** Doğumdan hemen sonra plasentanın tam olarak çıkarılması ve uterusun tamamen boşaltılması için gerekli önlemlerin alınması önemlidir.

2. **Uterotonik İlaçların Kullanımı:** Uterotonik ilaçlar, rahmin kasılmasını ve kanamanın azalmasını sağlayarak postpartum kanamayı önler. Oksitosin, ergo alkaloidleri ve prostaglandinler gibi uterotoniğe sahip ilaçlar kullanılabilir.

3. **Uterus Masajı:** Doğumdan sonra rahmin dairesel hareketlerle masaj yapılması, rahmin toparlanmasını ve kanamanın azalmasını sağlar.

4. **Kanama Miktarının Takibi:** Doğum sonrası kanama miktarı dikkatle takip edilmelidir. Eğer normalden fazla kanama görülüyorsa hemen bir uzmana başvurulmalıdır.

5. **Plasentanın Tam Çıkarılması:** Plasentanın tamamen çıkarılması ve uterusun boşaltılması, kanamanın önlenmesinde önemli bir adımdır.

6. **Profesyonel Sağlık Takımı:** Doğum sonrası dönemde uygun sağlık ekibi tarafından takip edilip yönlendirilmek, riskleri minimize etmede ve erken müdahale sağlamada önemlidir.

Postpartum kanama çok ciddi sonuçlara yol açabileceği için bu konuda bilinçli olmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Doğum sonrası takibinizi doktorunuzun önerileri doğrultusunda yapmanız önem taşır ve herhangi bir endişe durumunda hemen uzman yardımı almanız gerekmektedir.

Geri