AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dogum oncesi analik calisir raporu nasil onaylanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.369
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doğum öncesi analık çalışır raporu nasıl onaylanır?​

Online olarak giriş yapıldığında işverenin SGK’ da kayıtlı e-mail adresine sağlık kuruluşunun raporu sisteme girdiğine ve işverenin onaylaması için beklediğine dair bilgilendirme maili gelmektedir. Raporun bitiş tarihini takip eden ayın 23’üne kadar işveren bu raporun onayını SGK sistemi üzerinden vermelidir.

Doğum izni sonrası rapor nasıl alınır?​

İstirahat sonrası kontrol muayenesi belirtilmişse -toplamda 20 günü geçmemek üzere- hekim istirahat raporunu uzatabilir. Ancak bu kural, analık raporlarında uygulanmaz. Tek hekim, doğum öncesi ve sonrasında 8’er hafta rapor verebildiği gibi bu süreleri uzatabilmektedir.

Doğum izni raporu özel hastaneden alınır mı?​

Doğum izni raporu özel hastaneden alınır mı?
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 39. maddesine göre, özel hastanelerden alınan raporlar geçerlidir. 2014 yılında yönetmelikte yapılan değişiklikle özel hastanenin SGK ile anlaşmalı olması şartı da kaldırılmıştır. Yani SGK ile anlaşması olsun ya da olmasın, özel hastane raporları geçerlidir.

Doğum izninden sonra yıllık izin kullanılır mı?​

Kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler ve doğum izinleri çalışılmış süre gibi sayılır. Ancak, doğum sonrası 6 aya kadar olan ücretsiz izin süresi ise yıllık izin süresinin hesabında nazara alınmaz.

Analık rapor parası ne zaman yatar?​

Kişiler herhangi bir ölüm, hastalık veya doğum gibi hallerde hekim tarafından yazılan raporlar ile SGK’dan rapor parası alabilirler. Rapor parası için ilk olarak işveren SGK’ya bildirmesi gerekir. Bildirilmesinin ardından en geç 15 gün geçmesi ile birlikte çalışanların hesaplarına yatırılır.

Yıllık izin bittikten sonra rapor alınır mı?​

Yıllık izin bittikten sonra rapor alınır mı?
Yıllık izinde iken, hastalık nedeniyle rapor alan bir memurun sağlık izninin bitiş tarihinin, kullandığı yıllık iznin ‘bitiş tarihi ile aynı tarihe rastlaması halinde, sağlık izninin bitimini müteakiben görevine başlaması gerekmektedir. Geriye kalan yıllık izninin daha sonra kullandırılması mümkün bulunmaktadır.
Ücretsiz doğum izninden sonra rapor alınır mı?​
Analık izni sonrası kadın işçinin rapor alması ve/veya yıllık izin kullanması halinde, bu süreler 6 aya kadar ücretsiz izin hakkından düşülebilir.
Analik raporu parası ne zaman alinir?​
Rapor parası, işverenin raporu SGK’ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK’ya tekrar iade edilebilmektedir.

Memur doğum izninden sonra yıllık izin kullanılır mı?​

Memur doğum izninden sonra yıllık izin kullanılır mı?
1-Her yıl yıllık izne ilave olarak kullanılır. analık iznine ilave edilir. 4-Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (A) fıkrası.

Calisan hamileler calisabilir raporu almak zorunda mı?​

İsterseniz bu izni kullanmayıp, bir kısmını doğum sonra- sına aktarabilirsiniz. 37. haftaya kadar çalışabilir ve kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonuna aktarabilirsiniz. Ama her durumda 32. haftada doktorunuzdan “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor almak ve kurumunuza vermek zorundasınız.
 
Doğum öncesi analık çalışır raporu, işveren tarafından SGK sistemi üzerinden onaylanmalıdır. Sağlık kuruluşu raporu sisteme girdikten sonra, işverenin SGK'da kayıtlı e-mail adresine bilgilendirme maili gönderilir ve raporun onaylanması beklenir. Raporun bitiş tarihini takip eden ayın 23’üne kadar işverenin bu onayı vermesi gerekmektedir.

Doğum izni sonrası rapor alınabilmesi için, istirahat sonrası kontrol muayenesi belirtilmişse -toplamda 20 günü geçmemek üzere- hekim istirahat raporunu uzatabilir. Ancak bu kural, analık raporlarında uygulanmaz. Tek hekim, doğum öncesi ve sonrasında 8’er hafta rapor verebilir ve bu süreleri uzatabilir.

Doğum izni raporu özel hastaneden alınabilir. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 39. maddesine göre, özel hastanelerden alınan raporlar geçerlidir. Özel hastanenin SGK ile anlaşmalı olması şartı da kaldırılmıştır, yani SGK ile anlaşması olsun ya da olmasın, özel hastane raporları geçerlidir.

Kadın işçilerin doğum izni süresi çalışılmış süre olarak sayılır ve doğum sonrası 6 aya kadar olan ücretsiz izin süresi yıllık izin süresinin hesabında dikkate alınmaz.

Analık raporu parası için işverenin raporu SGK'ya bildirmesi gerekmektedir. Raporun bildirilmesinin ardından en geç 15 gün içerisinde çalışanların hesaplarına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasından itibaren 2 ay içinde alınması gerekmektedir, aksi halde SGK'ya iade edilebilir.

Memurlar doğum izninden sonra yıllık izin kullanabilir. Bu durum, her yıl yıllık izne ilave olarak kullanılabilir ve analık iznine eklenir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü durumunda, baba memura anne için öngörülen süre kadar izin verilir.

Çalışan hamileler, isteğe bağlı olarak doğum iznini kullanmayıp bir kısmını doğum sonrasına aktarabilirler. 37. haftaya kadar çalışarak kullanılmayan izni doğum sonrasına bırakabilirler. Ancak, her durumda 32. haftada doktordan "çalışmasında sakınca yoktur" şeklinde rapor almak ve kuruma vermek zorunludur.
 
Geri
Üst