Dogum iznim ne zaman bitiyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
230.328
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Doğum iznim ne zaman bitiyor?​

doğum öncesi süreye 2 hafta eklenir, doğumdan önce 10 hafta, doğumdan sontra 8 hafta izin verilir. İsteyen hamileler doktorlarından çalışabilir olduklarına dair rapor alıp ibraz ederek, doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışmaya devam edebilir ve 5 haftalık süreyi doğumdan sonraki 8 haftaya ekleyerek kullanabilirler.
Süt izni ne zamana kadar devam eder?
→ 4857 sayılı İş Kanunu madde 74 düzenlemesine göre özel sektör çalışanı kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için süt izni süresi 12 ay (1 yıldır). Kanuni düzenleme “1 yaşından küçük çocuklarını” ibaresini kullandığından çocuk 1 yaşına bastığında bu süre sona erer.
Doğum izni en erken ne zaman alınabilir?
Doğum izni, gebeliğin 32. Haftasından itibaren talep edilebilecektir. Eğer gebe olan çalışan, birden fazla bebeğe gebe ise 30. Haftadan itibaren doğum izni talep edilir.

Doğum izninden önce rapor alınabilir mi?​

Hekim gerekli gördüğü takdirde kadın işçinin 32. hafta dolmadan önce analık istirahatine (izne) ayrılması için rapor verebilir.
37 haftada rapor alınır mı?
Ancak kadın çalışan doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0.gün) kadar çalışmak istiyorsa ve doktoru da bunu uygun görüyorsa, 32. haftasındayken “Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu”, 37 haftayı doldurduğunda da ”İş Göremezlik Raporunu” alması gerekiyor.
6 ay ücretsiz izin kaç gün?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre; isteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

Süt izni uzatılabilir mi?​

Kullanılamayan süt izinleri sonraya devretmez, daha sonra toplu olarak kullanılamaz. Süt izni, işverenin inisiyatifinde değildir. Bebek 1 yaşına gelene kadar emziren annenin süt izni yasal olarak hakkıdır.
Süt izni gün olarak kullanılabilir mi?
Yasaya göre süt iznini hangi saatlerde kullanacağına anne karar verebilir. Gün içinde istediği saatlerde süt iznini ya da emzirme iznini kullanabilir. Yasada süt izninin günlük kullanılması esas olsa da yine çalıştığı kurum ve yöneticileri ile anlaşarak anneler, bu izinleri de toplu olarak kullanabiliyorlar.
32 haftadan önce rapor alınabilir mi?

24 hafta doğum izni kalktı mı?​

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeye Haziran 2021 tarihinde yayımlanan Covid-19 salgınında normalleşme tedbirlerini içeren genelge yürürlükten kaldırıldı. Buna göre gebe kamu personellerine hamileliklerinin 24. haftasında verilen idari izin de kaldırılmış oldu.
Doğum öncesi rapor doğum parasını etkiler mi?
Analık izni öncesi rapor analık ödeneğini etkilemez | Ekmek ve Gül. Analık iznine ayrılmadan önceki son 3 ayda işçinin ücreti değişmediyse, bu sure içinde alınan rapor analık ödeneği tutarını etkilemez.
Doğuma kaç hafta kala rapor alınır?
Doğum izni, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere uygulanır. Doğum 40 hafta olarak hesaplandığı için gebeliğin 32. haftasından itibaren geçerlidir. Çoklu gebelik halinde, doğum öncesi 8 haftalık izne 2 hafta daha eklenir.

37 haftaya kadar çalışabilir raporu ne zaman alınır?​

Beklenen doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0. gün) kadar çalışmak istiyorsanız ve doktorunuz da bu isteğinizi uygun görüyorsa, raporunuzun 37. haftaya kadar çalışabilir olarak düzenlenmesi gerekir. Bu durumda, 32 haftalıkken aldığınız rapor bir ”Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu” olacaktır.
 
Geri
Üst