AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dogum izni maasini kim oder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.595
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doğum izni maaşını kim öder?​

SSK’lı çalışan kadınlar doğum izni döneminde iş göremezlik parası alıyor. Doğum öncesi ve sonrası 16 hafta izin kullanan annelere, çalışmadıkları sürenin parasını devlet ödüyor.

Çalışan bir kadın doğum parası ne kadar alır?​

Günlük brüt ücret ve bunun üçte iki anneye ödeniyor. Brüt maaşı 5004 lira asgari ücretle çalışan yaklaşık 12 bin 450 lira, 6000 lira alan 14 bin 930 lira, 7500 lira alan 18 bin 668 lira (112 günlük rapor üzerinden) doğum yardımı alacak.

Doğum izninde olan işçiye ücret ödenir mi?​

Doğum izninde olan işçiye ücret ödenir mi?
Raporlu olunan süreler için işyeri, çalışan kadına ödeme yapmaz. Fakat bu dönemdeki ücretin üçte ikisini SGK çalışan kadına “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder. Ancak çalıştığınız işyeri, kendi insiyatifinde, bu izinli olduğunuz sürede size ödeme yapmaya devam edebilir.

Doğum izni ücretli izin mi?​

Evet vardır. Eşi doğum yapan işçiye 5 gün ücretli doğum izni verilir. Bununla birlikte Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır.

Doğum iznine çıkan kişi maaş alır mı?​

Bunlardan biri de çalışan annelere doğum izni kapsamında yapılan ödeme. 2021 yılında 8 bin 903 lira olan en düşük doğum parası, 1 Ocak itibarıyla 12 bin 454 liraya çıkacak. Bunun yanında emzirme ödeneği de zamlı yatacak. Çocuk parası ise devam ediyor.

Doğum izninde maaş ödemesi ne zaman alınır?​

Doğum izninde maaş ödemesi ne zaman alınır?
Annelik nedeniyle geçici iş göremezlik raporu alan anneler SGK’ya başvurarak doğum izni parasından yararlanmaktadır. 16 hafta izinli olan annelere doğum parası, doğumdan sonraki 55 gün içerisinde belirtmiş oldukları hesaba yatmaktadır. Hesabı bulunmayan annelere ise PTT üzerinden ödeme gerçekleştirilmektedir.

Doğum izninde sigorta primi ödenir mi?​

Analık iznine ayrılan kadın işçiye işveren izin süresince ücret ödemez. Bu sürede işçi analık sigortası kapsamında SGK’dan “analık ödeneği” alır. Analık iznine ayrılan kadın işçi için işveren ya da devlet sigorta primi ödemez.

Doğum sonrası ücretli izin ne kadar?​

Çalışan annelere İş Kanunu ile getirilen en önemli haklardan birisi de doğum sonrası ücretsiz izin hakkıdır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre; isteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

Doğum izninde aylık maaş alınır mi?​

Doğum izninde aylık maaş alınır mi?
Doğum iznine çıkan kadın çalışanın maaşı, çalıştığı şirket tarafından ödenmez. Kadın çalışanın 16 haftalık doğum raporu sırasında alacağı maaşı SGK öder. Bu dönemdeki ücretinizin 2/3′ünü SGK size “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder.

Doğum sonrası rapor nereye verilir?​

Kadın doğum bölümünden herhangi bir doktordan randevu alın. İşyerinizden aldığınız vizite kağıdı ve sağlık karnesiyle sigorta hastanesine gidin. Doktor doğum tarihi konusunda sizinle aynı fikirde olursa size doğum izin belgesini verecektir.
 
Doğum izni maaşını kim öder hakkında bilgi vermek isterim. SSK’lı çalışan kadınların doğum izni döneminde iş göremezlik parası alması için devlet tarafından ödeme yapılır. Doğum öncesi ve sonrası toplamda 16 haftalık izin kullanan annelere, çalışmadıkları sürenin parasını devlet öder. Bu ödeme "doğum parası" veya "analık geçici iş göremezliği" adı altında SGK tarafından yapılır.

Çalışan bir kadın doğum parası ne kadar alır sorusunun cevabı ise günlük brüt ücretin üçte ikisidir. Örneğin, bir kadının brüt maaşı 5004 lira ise asgari ücretle çalışan bir kadın yaklaşık 12 bin 450 lira, 6000 lira alan bir kadın 14 bin 930 lira, 7500 lira alan bir kadın ise 18 bin 668 lira (112 günlük rapor üzerinden) doğum yardımı alabilir.

Doğum izninde olan işçiye ücret ödenir mi sorusuna cevap olarak; raporlu olunan süreler için işyeri, çalışan kadına ödeme yapmaz. Ancak SGK, bu dönemdeki ücretin üçte ikisini doğum parası şeklinde öder. İşyeri kendi inisiyatifi ile izinli olduğunuz sürede size ödeme yapmaya devam edebilir.

Doğum izni ücretli izin mi sorusuna ise evet, eşi doğum yapan işçiye 5 gün ücretli doğum izni verilir ve doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü durumunda doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır.

Doğum iznine çıkan kişi maaş alır mı sorusuna verilen bilgiye göre, 2021 yılında en düşük doğum parası 8 bin 903 lira iken, 1 Ocak itibarıyla 12 bin 454 liraya çıkmıştır. Ayrıca, emzirme ödeneği ve çocuk parası gibi destekler de devam etmektedir.

Doğum izninde maaş ödemesi ne zaman alınır sorusuna yanıt olarak, annelik nedeniyle geçici iş göremezlik raporu alan annelerin SGK'ya başvurarak doğum izni parasından yararlanabileceği ve bu ödemelerin doğumdan sonraki 55 gün içerisinde belirtilen hesaplara yatırıldığı bilinmektedir.

Doğum izninde sigorta primi ödenir mi sorusunun cevabı ise analık izni süresince işveren ya da devlet sigorta primi ödemez. Kadın işçi analık sigortası kapsamında SGK'dan "analık ödeneği" alır.

Son olarak, doğum sonrası ücretli izin hakkındaki bilgiye göre çalışan annelere doğum sonrası ücretsiz izin hakkı tanınmış olup, isteğe bağlı olarak altı aya kadar ücretsiz izin kullanılabilir.

Umarım verdiğim bilgiler doğum izni maaşı konusunda size yardımcı olmuştur. Başka bir konuda da yardıma ihtiyacınız olursa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst