AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dogum gunu pastasinda neden mum var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.588
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doğum günü pastasında neden mum var?​

DOĞUM GÜNÜ MUMU: YUNANLILAR En popüler kutlama ise Artemis’e aitti. Yunanlılar ay tanrıçası Artemis’e ay şeklinde kekler sunarak ona olan sadakatini ve bağlılığını gösterirdi. Ayın ışıltısını ve tanrıçanın güzelliğini vurgulamak için ise yaptıkları kekin üzerine mum dikmeye başladılar.

Doğum günleri ne zaman kutlanmaya başladı?​

Türk devlet hayatında tören geleneği çok eskilere dayanmakla birlikte doğum gününün resmi olarak kutlanması 19. yy . da başlamıştır.

Doğum günü pastası neden kesilir?​

Doğum günü pastası neden kesilir?
Yunanlılar, Ay Tanrıçası Artemis’in yeniden doğuşunu kutlamaya başlamışlar. Kutlamaları daha ileriye taşıyıp pasta kesme âdeti de eklemişler. Her ayın altıncı günü, üzerinde mumlar bulunan pastalar kesiliyor, kutlamalar yapılıyordu.

Mum üflemek nereden geliyor?​

MUM ÜFLEMEK YUNAN TANRILARINA ÖZELDİ Eski Mısır’da doğum günü partileri, kraliyet ailesine özgüydü. Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama, tanrıça Artemis’in ayın altıncı gününde ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirilmesiydi.

Mum nereden gelmiştir?​

Tarihi. Mısır ve Girit’te bulunmuş en az 5000 yıllık şamdanlardan anlaşılabileceği üzere, avus, Antik Çağ’ın ilk buluşları arasındadır. Orta Çağ’da ise Avrupa’da kullanılan mumlar, donyağından yapılmaktaydı. 1292 yılına ait bir vergi listesine göre ise, Paris’te 71 tane mum yapımcısı yaşamaktaydı.

Hangi günlerde pasta kesilir?​

Hangi günlerde pasta kesilir?
Doğum günü kutlamaları için farklı ülkelerin çeşitli gelenekleri olsa da dünya çapındaki en yaygın geleneklerden biri pasta kesip, mum üflemek.
Düğünlerde neden pasta kesilir?​
Düğünlerde pasta kesmeden önce, eve huzur ve bereket gelmesi inancıyla, bereket anlamına buğday, arpa gibi tahıllar gelinin başından aşağı dökülürdü. Gelinin çevresinde bulunan genç kızlar ise gelinden düşen bu tahılların kendilerine isabet etmesi ve kısmetlerinin açılması için yoğun bir çaba gösterirlerdi.
 
Geri
Üst