AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dogum borclanmasi yastan duser mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Doğum borçlanması yaştan düşer mi?​

İki yıllık doğum borçlanması iki yıl erken emeklilik hakkı doğuracaktır. Ancak bu durum yalnızca staj girişi ile ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına tabi olunan süre içerisindeki doğumların borçlanılması halinde geçerlidir. Diğer doğum borçlanmalarında yalnızca prim ödeme gün sayısı eklenir, emeklilik yaşı değişmez.

Doğum borçlanması kaç gün kazandırır?​

Borçlanma süreleri – Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
Doğum borçlanması nedir ne işe yarar?
Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumlar borçlanılabildiğinden doğum borçlanması sadece primi artırır. Ancak emekli olma şartlarını değiştirmez. Yani yaşı düşürmez.
Doğum borçlanması fiili hizmetten sayılır mı?
Genelgedeki örnekte, “Son sigortalılığı 4/B (Bağ-Kur) olan sigortalının doğum borçlanması yapması halinde borçlandığı süreler kazanç ve hizmet olarak 4/A (SSK) kapsamında geçmiş hizmet olarak değerlendirilir” denilmişti.

2 yıl doğum borçlanması ne kadar?​

DOĞUM BORÇLANMASI KAÇ GÜN? Doğum borçlanması, en fazla 3 çocuğa kadardır ve her çocuk için en fazla 2 sene borçlanılabilir. Toplam olarak 6 yıl, yani, 2760 güne kadar prim hakkı kazanabilirsiniz. Doğum borçlanması 1 ay içinde ve tek seferde ödenmelidir.

Doğumdan sonra sigortalı olan kadın doğum borçlanması yapabilir mi?​

Çocuğun doğumundan sonraki 2 yıl içinde çalışılmayan süreler borçlanma ile kapatılabiliyor ve primler emeklilik hesabında kullanılıyor. Borçlanma yapılması için o sürelerde çalışılmaması, yani primlerinin ödenmemiş olması gerekiyor. Eğer doğumdan sonra çalışmaya başladıysanız, o süreleri borçlanamazsınız.
Kimler doğum borçlanması yapabilir?
Kimler borçlanma yapabilir? Hangi kurumdan olursa olsun bütün kadın çalışanlar, yani SSK’lı olanlar, kendi işini yapan Bağ-Kur’lular ve memur olan anneler doğum borçlanması yapabiliyor. İsteğe bağlı sigorta ödeyerek Bağ-Kur’lu olanların da doğum borçlanması imkanı var.
Doğum borçlanması aylık ne kadar?
Asgari ücret günlük tutarının yüzde 32’si 1 günlük doğum borçlanması olarak alınmaktadır. 2021 yılı için belirlenen rakamlar şu şekildedir: Bir günlük borçlanma tutarı: 38,16 Türk Lirası Bir aylık borçlanma tutarı: 1.144,8 Türk Lirası Bir çocuk için toplan tutar (720 gün): 27.475,2 Türk Lirası

Doğum borçlanması hangi hizmetten sayılır?​

Doğum borçlanması yaptığınız tarihte en son hangi statüden prim ödediyseniz, borçlanma primleriniz de o statüye sayılıyor. Yani Bağ-Kur ve isteğe bağlı sigorta kapsamında prim öderken borçlanma yaparsanız, primleriniz 4/b kapsamında sayılıyor.

Torba yasada sigorta öncesi doğum borçlanması var mı?​

1-Sigorta öncesi doğum borçlanması imkanı getirilmedi. Halen sigortalı olunduktan sonra yapılan doğumlara borçlanma hakkı bulunmaktadır.
2 yıllık doğum borçlanması ne kadar 2021?
2022 doğum borçlanması ne kadar oldu?
Bu yıl uygulanacak ödenek ve prim tutarı belli oldu. Rapor parası günlük 111 lira 20 kuruşa çıkarken, askerlik ve doğum borçlanması için günlük en düşük 53 lira ödenecek.
 
Geri
Üst