Dogu cephesinde ne gibi gelismeler oldu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
234.005
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Doğu cephesinde ne gibi gelişmeler oldu?​

Doğu Cephesi birlikleri direnişi kırarak 30 Ekim 1920’de Kars’a girdi. Sonuçta Ermenilerin ateşkesi kabul etmesiyle 2 Aralık 1920’de Gümrü Antlaşması imzalandı. Kızılordu’nun Gürcistan’ı işgal etmesinin ardından 23 Şubat 1921’de Ardahan ve Artvin de Türk topraklarına katıldı.
1 dünya savaşında doğu cephesinde kimlerle savaştık?
Kurtuluş savaşında Doğu Cephesinde Türkler, Ermeni Komutan Kanayan komutasındaki, Ermeni, Gürcü ve ozamanki sovyetler birliği şimdinin Rusyasına ait birliklere karşı savaştı. Yani bir yanda Türkiye (Osmanlı Devleti) diğer yanda, Ruslar, Gürcistan (Gürcüler) ve Ermenistan (Ermeniler) vardı.
Doğu cephesinde kimlerle mücadele edildi hangi antlaşma ile cephe kapandı?
14 Mart 1921’de son şekli verilen Moskova Antlaşması Rus yetkililerin teklifi üzerine İstanbul’un işgali tarihi olan 16 Mart 1920’nin yıl dönümünde 16 Mart 1921’de imzalanmış ve Doğu cephesi kapanmıştır.

Milli Mücadelede Doğu Cephesi Komutanlığını hangisi yapmıştır?​

Bu doğrultuda Doğu Cephesi’nin komutanı olarak Kazım Karabekir Paşa öne çıkıyor. O dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan karar ile beraber, Doğu Cephesi’nde Kazım Karabekir Paşa atanmıştı. Kazım Karabekir Paşa Doğu Cephesi’nde Ruslar ve Ermeniler ile Büyük bir savaş verdi.
Doğu Cephesi ndeki savaşı sonlandıran antlaşma nedir?
Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920’de imzalanan antlaşmadır.
Doğu cephesinde Ermenilerle yapılan mücadele nasıl sonuçlandı?
Soru: Doğu Cephesi’nde Ermenilerle yapılan mücadele nasıl sonuçlanmıştır? Açıklayınız. Cevap: Doğu Cephesi’nde Kazım Karabekir Paşa’nın kazandığı zafer askeri olarak bir başarıdır. Ardından siyasi olarak da bir başarı getirmiş ve Gümrü Antlaşması’nın yapılmasıyla doğu illerinin güvencesi sağlanmıştır.

I Dünya Savaşı sırasında doğu cephesinin kapanmasının nedeni nedir?​

Rusya’nın az gelişmiş sanayisi ve etkisiz askeri liderliği, Doğu Cephesi’nden çekilmelerine ve büyük yenilgiler almalarına neden olmuştur. 7 Kasım 1917 tarihinde başlayan Ekim Devrimi sonucunda Rusya, Brest-Litovsk Antlaşması ile savaştan çekilmiştir.
Doğu cephesinde TBMM adına kim mücadele etti?
24 Eylül 1920’de Ermeniler saldırıya geçmiş, Türk Ordusu Misakı Milli sınırlarına kadar ilerlemiş ve Kars Zaferi kazanılmıştır. Bu cephede Doğu Anadolu’da bir Ermeni devleti kurmak isteyen Ermeniler ile savaşılmıştı. TBMM Hükümeti 15. Kolordu komutanı Kazım Karabekir Paşa’yı Doğu Cephesi Komutanlığına atadı.
Kurtuluş Savaşı’nda Doğu Cephesi’nde ne oldu?
Doğu Cephesinde, İngilizlerin destek verdiği Ermeniler ile savaşılmış ve onlara karşı zafer kazanılmıştır. Böylece 3 Aralık 1920 tarihinde Ermeniler ile Gümrü Antlaşması imzalanmıştır. KURTULUŞ SAVAŞI DOĞU CEPHESİ KOMUTANI. Doğu cephesinde Osmanlı Devleti’nden geriye kalan tek düzenli ordu olan 15. Kolordu savaşmıştır.

Ermeniler hangi antlaşmayı imzaladı?​

Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920’de imzalanan antlaşmadır. Ayrıca TBMM’nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır.
 
Geri
Üst