Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dogu Anadolu bolgesinin golleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Doğu Anadolu bölgesinin gölleri nelerdir?​

Bölgedeki fay hatları üzerinde göller oluşmuştur. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü başta olmak üzere Çıldır, Nazik, Erçek, Hazar, Balık Gölü ve Bulanık gölleri bölge sınırları içerisinde yer alır.

Türkiye’nin en büyük gölü hangisidir ve hangi bölgededir?​

Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölü olan Van Gölü, 3.713 km2 yüz ölçümüyle Türkiye’nin en büyük gölü ünvanına sahip.

Doğu Anadolu bölgesinde hangi tür hayvancılık yapılır?​

Doğu Anadolu bölgesinde hangi tür hayvancılık yapılır?
Doğu Anadolu Bölgesi Hayvancılık Çalıştayında Bölge hayvancılığı; Büyükbaş Hayvan Besiciliği, Süt Sığırcılığı, Kanatlı Yetiştiriciliği, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Arıcılık, Hayvancılığa Dayalı Sanayi gibi yedi alt sektöre ayrıldı ve bölge hayvancılığının mevcut durumu, sorunları çözüm …

Doğu Anadolu Bölgesinde hangi platolar vardır?​

Doğu Anadolu Bölgesinde hangi platolar vardır?
Platolar: Doğu Anadolu’da akarsularla yarılmış, çevresine göre alçakta ve yüksekte olan değişik platolar bulunmaktadır. Fırat ve kollarınca parçalanmış Uzunyayla, Erzurum-Kars platoları başlıcalarıdır. Bölgede yer alan Aras ve Kura nehirleri Hazar Denizi’ne dökülür ve kapalı havza oluştururlar.

Ülkemizin ikinci en büyük gölü hangi bölgemizdedir?​

Tuz Gölü Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

Hayvancılığın en çok yapıldığı bölge hangi Anadolu Bölgesidir?​

Türkiye‟de hayvancılığın yoğun Ģekilde yapıldığı bölgelerin baĢında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir. Bölge, Türkiye‟deki büyükbaĢ hayvan varlığının yaklaĢık %24,4‟üne ve küçükbaĢ hayvan varlığının ise %34,3‟üne sahiptir (Anonim, 2004).

Doğu Anadolu Bölgesinde neden hayvancılık yapılır?​

Doğu Anadolu Bölgesinde neden hayvancılık yapılır?
Tarım hayvancılık birbirini destekler. Örnek : Şeker fabrikaları çevresinde besi hayvancılığının gelişmesi. Doğu Anadolu Bölgesinde iklim ve yer şekillerinin tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilemesinden dolayı bölgede birinci ekonomik faaliyet hayvancılıktır. Türkiye hayvan varlığı fazla olan bir ülkedir.

Doğu Anadolu bölgesinde hangi iller vardır?​

Doğu Anadolu bölgesinde hangi iller vardır?
Yüz ölçümü açısından en büyük şehir Erzurum iken, en küçüğü Iğdır ilidir. Doğu Anadolu Bölgesinin illeri şu şekilde sıralanabilir. – Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli Van olarak sıralanır.
 
Doğu Anadolu Bölgesinin gölleri, bölgedeki fay hatları üzerinde oluşmuştur. En büyük gölü olan Van Gölü dışında Çıldır, Nazik, Erçek, Hazar, Balık Gölü ve Bulanık gölleri bölge sınırları içerisinde yer almaktadır.

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yüz ölçümü 3.713 km2 olan bu volkanik set gölü, Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşmuştur.

Doğu Anadolu Bölgesinde ise büyükbaş hayvan besiciliği, süt sığırcılığı, kanatlı yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, arıcılık ve hayvancılığa dayalı sanayi gibi çeşitli alt sektörlerde hayvancılık yapılır.

Platolar açısından Doğu Anadolu'da Fırat ve kollarınca parçalanmış Uzunyayla ve Erzurum-Kars platoları öne çıkmaktadır. Bölgede yer alan Aras ve Kura nehirleri ise Hazar Denizi'ne dökülür ve kapalı havza oluştururlar.

Ülkemizin ikinci en büyük gölü olan Tuz Gölü ise Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Hayvancılığın en yoğun yapıldığı bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölge, Türkiye'deki büyükbaş hayvan varlığının %24,4'üne ve küçükbaş hayvan varlığının %34,3'üne sahiptir.

Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılığı destekleyen faktörler arasında iklim ve yer şekillerinin tarım faaliyetlerini olumsuz etkilemesi yer almaktadır. Bu nedenle bölgede ekonomik faaliyetler arasında hayvancılık önemli bir yer tutmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesinde ise Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illeri bulunmaktadır. Bu iller arasında yüz ölçümü en büyük olanı Erzurum, en küçük olanı ise Iğdır'dır.
 
Geri
Üst