AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Doğu Anadolu bölgesinde buğday üretimi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Doğu Anadolu bölgesinde buğday üretimi
Doğu Anadolu bölgesinde buğdayın son 4 yıllık imal miktarı
Doğu Anadolu Bölgesi Tarımtahıl, buğday, arpa, çavdar, darı, lahana, pancar, pamuk
Doğu Anadolu bölgesinde, ekilidikili alanların oranı düşüktür Bunun esas nedeni, bölgenin ortalama yükseltisinin fazlalığı ve dağların geniş yer tutmasıdır Bu yüzden ekim alanları, fakat çukur ovaların tabanlarında geniş biçimde yayılır Ayrıca, vadi tabanlarının elverişli yerlerinde ve yaylalarda, dağınık ekim alanlarına raslanır
Toplam ekili alanların büyük bölümü (%91) tahıl, özellikle de buğday ekimine ayrılmıştır Buğdaydan sonra ikinci sırayı arpa alır (arpa bazı yerlerde, buğdaydan daha az sıcaklık istediğLinkleri Sadece Kayıtlı Üyelerimiz Görebilir Üye Olmak İçin Tıklayınız ve kısa yetişme süresine daha kolay uyduğu için buğdaya tercih edilir ve ErzurumKars bölümünün yüksek yerlerinde yaygın biçimde ekilir) Hakkâri'de buğdaydan daha sonra ikinci sırayı mısır alır Bitlis ilinde buğdayçavdar karışımı ekim, geniş yer miktar; hem, mısır ekimi geleneksel tartı taşır Doğu Anadolu'da çavdar üretimi bu ürünlerin fazla gerisinden kazanç (en çok Erzurum' da yetiştirilir); sanayi bitkileri ekimi de çok az yer miktar Ekilen başlıca sanayi bitkisi pamuktur (Malatya, Elazığ, bilhassa de İğdır ovalarında)
Malatya ve Bitlis illerinde tütün yetiştirilir Diyarbakır ilinin Doğu Anadolu bölgesi sınırları içine taşan kesimlerinde, tütün ekimi yer yer (Lice) önemlidir Yakın dönemde bölgede şeker fabrikaları kurulmasıyla, bu fabrikalara mahsul gönderecek yakın alanlarda (Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Kars yöreleri) pancar ekimine başlanmıştır Dikili alanlara ayrılan yerlerin oranı, Doğu Anadolu'da son derece azdır Meyve ağaçları yüksek kesimlerde bütünüyle ortadan kalkmıştır Buna karşılık, soğuklardan korunmuş çökme alanlarında, sulandırma yardımıyla dağıtılmış ve nitelikli meyveler yetiştirilir Malatya'nın bahçelerinde sulamayla yetiştirilen çeşitli meyveler arasında en tanınmışı, kurutulmaya kullanışlı kayısıdır
Elazığ ve Erzincan ovalarında da dağıtılmış meyveler yetiştirilir Fakat, Erzurum ovası 1 800 m'yi aşan yükseltisiyle meyve yetiştirme alanının haricen kalır Van gölü kıyısında sıcacık yerlerde ve İğdır ovasında sulamayla iyi kaliteli meyve yetiştirilir Meyve yetiştirilen yerlerde bağlar da yer alır; fakat yüksek kesimlerde ortadan kalkmaktadır (en fazla tahvil, Malatya ilinde bulunur; Malatya'yı Elazığ izler) Doğu Anadolu zeytin ağacı yetiştirmeye elverişli değildir Bölgenin yüksek kesimlerinde kış sebzeleri (özelikle lahana) yetiştirilir; sebze yetiştiriciliği, fakat alçak ovalarda çeşitlilik kazanır
Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir
Tütün : Muş, Bitlis ve Malatya ’da ekimi yapılır
Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir Buğdaya kadar daha az sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir
Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir
Sebze : Lahana ve patates ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir
Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatya ’da sulanabilen alanlarda, bilhassa Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir Keza Malatya, Elazığ ve Erzincan ’da dut üretimi yapılır Çay boylarında elma bahçeleri bulunur
Bitkisel üretime elverişli alanlar, bölge yüzölçümünün oysa %10 ’unu kaplar Bu alanın büyük bölümünde tahıl ekimi yapılır Tahıldan başka baklagiller, şeker pancarı, meyve, sebze, pamuk ve eksik miktarda da tütün yetiştirilir Pamuk yetiştirilen sıcacık Iğdır, Malatya ve Elazığ ovalarını yanı sıra Erzincan Ovası ile Van Gölü çevresinde meyve bahçeleri çok yer tutar *
 
Doğu Anadolu bölgesinde buğday üretimi son 4 yılda nasıl bir seyir takip ettiğine dair elimde net bir veri bulunmamaktadır. Ancak verdiğiniz bilgilere göre bölgede buğday üretimi oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır. Toplam ekili alanların büyük bir bölümü tahıl ekimine ayrılmış olup, buğday en çok tercih edilen tahıl türüdür. Buğdayın yanı sıra arpa, çavdar, darı gibi tahıllar da bölgede ekilmektedir.

Doğu Anadolu'da ekim alanlarının düşük olmasının nedeni, bölgenin yüksek rakımlı olması ve dağların geniş yer kaplamasıdır. Bu durum, ekim alanlarının genellikle çukur ovaların ve vadilerin tabanlarında, yaylalarda ve dağınık olarak bulunmasına sebep olmaktadır.

Buğdayın yanı sıra arpa da bölgede ikinci sırada yer almakta olup, özellikle bazı bölgelerde buğdaydan daha az sıcaklık istemesi ve kısa sürede yetişebilmesi nedeniyle tercih edilmektedir. Ayrıca, Bitlis ilinde buğday ve çavdar karışımı ekim yaygınken, Hakkari'de mısır üretimi de önemli bir yer tutmaktadır.

Doğu Anadolu'da sanayi bitkileri ekimi oldukça az olup, pamuk en çok ekilen sanayi bitkisidir. Ayrıca, Malatya ve Bitlis illerinde tütün yetiştiriciliği yapılırken, Diyarbakır ilinde tütün ekimi de önemli yerlerde yapılmaktadır. Bölgede şeker fabrikalarının kurulmasıyla birlikte, pancar ekimine de başlanmıştır.

Meyve yetiştiriciliği ise özellikle yüksek kesimlerde azalmış olup, sulama imkanları olan alanlarda nitelikli meyveler yetiştirilmektedir. Malatya'nın meşhur kayısısı sulama ile yetiştirilirken, Elazığ ve Erzincan ovalarında da çeşitli meyveler yetiştirilmektedir. Ancak, Erzurum ovasının yüksek rakımı nedeniyle meyve yetiştirme alanının limitli olduğu belirtilmektedir.

Sebzecilik ise alçak ovalarda çeşitlilik kazanırken, Iğdır ve Malatya ovalarında özellikle lahana ve patates yetiştirilmektedir.

Yukarıda belirtilen bilgilere dayanarak Doğu Anadolu bölgesinde tarımın genel durumu hakkında genel bir bilgi edinmiş olabilirsiniz. Eğer daha detaylı bilgilere ihtiyacınız varsa, konuyla ilgili detayları sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyarım.
 

Similar threads

Geri
Üst