AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dogru tutarli ve gecerli mantikli bir arguman nasil olusturulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Doğru tutarlı ve geçerli mantıklı bir argüman nasıl oluşturulur?​

Bir argümanın geçerli sayılabilmesi için, argümanın mantıksal formunun da çalışması ve geçerli olması gerekir. Geçerli bir argümanın, eğer öncülleri doğruysa; sonucu da doğru olmalıdır. Ancak, eğer bir ya da birden fazla öncül yanlış ise, geçerli bir mantıksal argüman yine de doğru bir sonuca götürebilir.

Argümanlarda iddianın geçerli olduğu şartlar hangi başlıkta işlenir?​

Gerekçe, verilerin iddiayı nasıl desteklediğini gösteren nedenlerdir. Niteleyici, iddianın geçerli olduğu koşulları; reddedici ise oluşması halinde iddianın geçerli olmayacağı durumları tanımlayan ifadelerdir.
Argüman nasıl hazırlanır?
Felsefede argüman önermelerden müteşekkil temellendirme ve kanıta dayandırma işlemidir. Argüman kurmak gerçeklere dayanmaya çalışan felsefi düşünce için önemlidir.Felsefenin karakteristiğini şüphe, dayanağını ise gerçek olarak ifade edebiliriz. Felsefe bir şüphe etme, yani görüşleri ve doğruları sınama çalışmasıdır.

Öncül argüman nedir?​

Mantık ve felsefede argüman; sonuç ve onun doğruluk derecesini belirlemeye yönelik verilen öncüllerden kurulmuş (doğal dildeki) bir dizi ifadedir. Bir argüman ifadelerden oluşur. Bunlardan biri sonuç, diğerleri sonucun doğruluğuna dayanak olarak verilen öncüllerdir.

Önerme ve argüman nedir?​

Argüman iddianın(sonuç önermesinin) doğruluk değerini belirlemek için kurulan önermeler dizisidir. Yapısal olarak öncül ve sonuç adı verilen önermelere ayrılabilir. Argüman günlük dilde tek başına kanıt anlamında da kullanılmaktadır. Buna karşın felsefede temellendirilmiş ve kanıta dayandırılmış bilgi iddiasıdır.
Argüman bileşenleri nelerdir?
Toulmin (2003), bir argümanın yapısındaki bileşenleri aşağıdaki gibi tanımlamıştır. Veri (Data): Sahip olduğumuz görüşü oluşturan derlemelerdir. İddia (Claim): Bir düşünce, sonuç ya da bir fikir hakkında öne sürülen görüştür. Gerekçe (Warrant): Veri ve iddia arasındaki bağlantıyı verir.
Argüman günlük dilde tek başına kanıt anlamında da kullanılmaktadır. Buna karşın felsefede temellendirilmiş ve kanıta dayandırılmış bilgi iddiasıdır. Felsefede argüman önermelerden müteşekkil temellendirme ve kanıta dayandırma işlemidir.
 
Geri
Üst