- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 130.875
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Doğru kan alma nasıl yapılır?
Kan alınacak bölge p’lik alkol ile ıslatılmış bir tampon ile içten dışa doğru dairesel hareketlerle temizlenir ve kuruması beklenir. Temizlendikten sonra bölgeye dokunulmamalıdır. Kan alınacak bölgenin 10-15 cm üzerinden turnike bağlanır. İğne ile damara nazikçe ve dar açı ile girilir.Venöz kan neden alınır?
Kan analizleri için ven, arter veya kapillerden kan alınır. Venöz kan, genel olarak tercih edilen kandır ve vene girilerek (flebotomi). Arteriyel kan, kan gazları analizi için alınır. Kapiller kan, periferik yayma (formül lökosit) yapmak için ve çocuklardan bazı analizler için alınır.
Hangi koldan kan alınmaz?
Mastektomi yapılan tarafta kan almamak lazım. Yani memenin alındığı taraftaki koldan kan almamak gerekli. Çünkü hastanın lenf dolaşımı iyi olmadığından bu hastalarda enfeksiyon riski yüksek ve sağlıklı kan alınmayabilir, damara zor girilebilir, ödem olur.Kan numunesi nasıl alınır?
Kan örneği işaretli çizgiye kadar alınır,aldıktan sonra 5-6 kez yavaşça alt üst edilir. Alınan numune 1500 devirde 15 dakika santrifüj edilir.Santrifüjden sonra plazma transport tüpüne aktarılır. Tüp hemen kapatılır ve üzerine sitratlı plazma yazılır. Numune çalışılana kadar mutlaka 2-8 ◦C de bekletilmelidir.
Kan Alma İşlemi.
Arterden hangi durumlarda kan alınır?
Brakiyal ve femoral arterlerden de kan alınabilir; ancak hava embolisi ve benzeri durumlarda, komplikasyonlar daha ciddi olabilir. Arteriyel kan, daima enjektörle alınmalı ve turnike kullanılmamalıdır. Damara girdikten sonra enjektörün pistonu çekilmemelidir.
Venöz kan Temiz mı?
Temel kan damarı tipleri atardamarlar (arter) ve toplardamarlardır (ven). Atardamarlar kanı kalpten alıp vücudun farklı bölümlerine taşırken, toplardamarlar vücudun farklı bölümlerinden kanı kalbe taşırlar. Bununla birlikte iki istisna mevcuttur: pulmoner arter kirli kan, pulmoner ven ise temiz kan taşır.Polisitemia vera öldürür mü?
Tedavi edilmezse, felce, kalp krizine veya atardamarda veya damarda/tromboza yol açan kan pıhtıları gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir; Büyümüş dalak; peptik ülserler ve eklemlerde iltihaplanma. Artmış kan kalınlığına bağlı arteriyel tromboz, Polisitemi Vera hastalarında en sık ölüm nedenidir.