AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dogru bilgi var midir yok mudur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.699
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doğru bilgi var mıdır yok mudur?​

Bilgi felsefesine göre, her geçerli bilgi doğrudur fakat her doğru bilgi geçerli değildir. Gerçeklik, dış dünyaya bağlı olan varlıkların tanımlanmasında kullanılan bir kavramdır. Gerçekliğe ulaşmak için ”Doğru mu yanlış mı” sorusu değil ”var mı yok mu” sorusu sorulmalıdır.

Her zaman geçerli olan kesin bir bilginin olmadığını savunan kimlerdir?​

Her zaman geçerli olan kesin bir bilginin olmadığını savunan kimlerdir?
1-DOĞRU BİLGİNİN İMKANSIZLIĞI(SEPTİSİZM,KUŞKUCULUK). Mutlak doğru bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunu savunan felsefi tavra septisizm denir. Bu düşünürlere de septik(şüpheci) adı verilir.Tarihte bu görüşü savunanlar sofistler ve septiklerdir.

Bilgi nesnel midir?​

Bilgi nesnel midir?
Buna göre, nesnel bilgi, öteki nesnel-olmayan bilgilerden ayrı olarak, her tür öznellikten, yani özneye ait her tür yargı ve hükümden ayrılmış, arındırılmış, nesnelliğin ya da başka bir deyişle gerçekliğin saf bir bilgisi olarak ortaya konulmuş bir bilgidir.

Genel geçer bir bilgi var mıdır?​

Genel geçer bilgi kelimesi çoğunluk tarafından aynı algılanan konular için kullanıldığı gibi belirtilen konunun sadece derinlik içermeyen kaba taslak şekilde ana başlıklar şeklinde anlatılmasını da kapsamaktadır.

Bilgi kişiden kişiye değişir mi?​

Bilgi kişiden kişiye değişir mi?
Nesnel(objektif) bilgidir.Bilgi kişiden kişiye farklı değer almaz. Evrenseldir.Bilim insanlığın ortak ürünüdür.

Doğru bilgi imkanlı mıdır?​

Doğru bilgi imkanlı mıdır?
Doğru Bilginin İmkanı epistemolojinin en temel problemlerinden biridir. Bir kısım düşünür doğru ve mutlak bilginin imkansız olduğunu savunurken, bazı filozoflar doğru ve mutlak bilgiye ulaşılabileceğini savunmuştur.
Bilgi objektif midir?​
Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir. Bilimsel bilgi, teknik bilgiden farklı olarak uygulama bilgisi değil, teorik bilgidir. Bilim insanı nesneye “bilmek için bilmek” amacı ile yönelir.

Bilimsel bilgi objektif mi subjektif mi?​

Bilimsel bilgi objektif mi subjektif mi?
Bilimsel bilgi özneldir (subjektif).

Genel geçer kültüre ne denir?​

Genel geçer kültüre ne denir?
İsimDüzenle. [1] Toplum tarafından kabul edilen, hemen herkesçe benimsenen. [2] Belli önkoşullar yerine geldiğinde her durum ve her bağlamda geçerli olan.

Bilimsel bilgi genel geçer midir?​

Nesneldir. Bilimsel bilgiyi üreten insan olmasına karşın, bilimsel bilgi insandan bağımsız nesnel bir yapıdadır. Bilimsel bilginin bu özelliği, doğruyu arama çabasında olan bilim insanına kişisel eğilim, istek ve önyargılardan bağımsız olarak, olguları olduğu gibi ortaya koyma olanağı verir. Genel geçer bir bilgidir.

Bilgi insana göredir hangi ekol?​

Bilgi insana göredir hangi ekol?
Felsefe tarihi içinde insan felsefesi olarak adlandırılan eğilimin öncüsü bu anlamda Protagoras’tır. Bilgi, doğruluk ve değeri tümüyle göreli kılan, şeylerin insanlara göründüğü gibi olduğunu savunan Protagoras, Tanrı konusunda agnostik bir tavır almıştır.

Sanal ortamda ulaşılan bilginin doğruluğundan nasıl emin olabiliriz?​

Sanal ortamda ulaşılan bilginin doğruluğundan nasıl emin olabiliriz?
Bunun önüne geçmek için bilgilerin farklı kaynaklardan doğrulanması ve teyit edilmesi gerekir. Sanal ortam güvenilir bilgiye sahip alanların da bulunduğu bilinmektedir. Bu yerlerden gerekli bilgiler teyit edilip rahatlıkla kullanılabilir. Böylece doğru bilgiye ulaşılır.
 
Bilgi felsefesine göre, her geçerli bilgi doğru olabilir ancak her doğru bilgi geçerli olmayabilir. Gerçeklik kavramı, dış dünyaya bağlı olan varlıkların tanımlanmasında kullanılır ve "var mı yok mu" sorusuyla gerçekliğe ulaşmaya çalışılması gerektiği belirtilir.

Her zaman geçerli olan kesin bir bilginin olmadığını savunanlar arasında septik(şüpheci) felsefi görüşe sahip olanlar bulunmaktadır. Septisizm, mutlak doğru bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunu savunan bir tavra denir ve bu düşünceyi savunanlar arasında sofistler ve septikler öne çıkar.

Bilgi nesnel olabilir ve nesnel bilgi, özneye ait her tür yargıdan arındırılmış, gerçekliğin saf bir şekilde ifade edildiği bir bilgidir. Bilgi evrenseldir ve bilim insanlığın ortak ürünüdür.

Doğru bilgi imkanlı olabilir ya da olmayabilir, epistemolojinin en temel problemlerinden biridir. Bazı düşünürler doğru ve mutlak bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunu savunurken, diğerleri ise doğru ve mutlak bilgiye ulaşılabileceğini öne sürer.

Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bir bilgidir. Bilimsel bilgi, uygulama bilgisi değil teorik bilgi olup bilim insanının nesneye "bilmek için bilmek" amacıyla yaklaşmasını ifade eder.

Bilimsel bilgi genellikle objektif olma eğilimindedir. Bilimsel bilgi insandan bağımsız nesnel bir yapıdadır ve genel geçer bir bilgidir.

Bilgi insana göredir görüşünü benimseyen ekol, insan felsefesi olarak bilinir. Protagoras bu yaklaşımın öncülerindendir ve bilgi, doğruluk ve değeri göreceli olarak kabul eder.

Sanal ortamda ulaşılan bilgilerin doğruluğundan emin olmak için bilgilerin farklı kaynaklardan doğrulanması ve teyit edilmesi önemlidir. Güvenilir kaynaklardan gelen bilgilerin kullanılması doğru bilgiye ulaşmada yardımcı olabilir.

Verdiğiniz YouTube linkine tıklayarak, ilgili YouTube kanalına erişebilir ve daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
 
Geri
Üst