AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Doğal yolla ağız kokusu nasıl giderilir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Çok rahatsızlık veren ağız kokusundan kurtulmak sanıldığı kadar kolay değildir.Önce bir doktora gitmeli çözüm için yardım ondan istemelisiniz. Ondan sonrası için de yazımızdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.
Ağız kokusu, özgüveni zedeleyen yaygın durumlardan biridir. Sosyal çevrede bıraktığı etkiden dolayı özgüven sorunlarının oluşmasına sebep olur.
Ağız kokusu
Halitozis olarak da adlandırılan ağız kokusu, sürekli iletişim içinde olan insanlar için sosyal anlamda önemli bir rol oynar. Birçok kişi ağız kokusunun farkında olmasa da, birçoğu dişlerini fırçalamasına rağmen, bir tedavi bulamıyorlar. Farkında olmayan kişilerin etrafındakiler durumu açıklayana kadar çeşitli iletişim sorularına neden olabilir.
Genellikle ağzınızın kokuyor olup olmadığını farketmeyebilirsiniz. Etrafınızda dürüst ve kibar insanlar varsa, bilmeden önce bu bir zaman meselesi olacak. Aksi takdirde, eğer nefes darlığından muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız ve evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel çözümler arıyorsanız, doğru yerdesiniz.
Ağız kokusunun nedenleri
Ağız kokusuna neden olan faktörlerden biri; soğan ve sarımsak, alkol ve sigara, akciğer enfeksiyonu, diyabet, ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni, diş eti şişmesi, bademcik şişmesi, diş ağrısı, diş çürüğü, sinüs veya boğaz enfeksiyonu, yan etkileri olan ilaç kullanımı, bulantı gibi kokan yiyeceklerin tüketimi, böbrek ağrısı veya karaciğer yetmezliği, aynı zamanda sindirim sistemi ile ilgili sorunlara neden olabilir
Bu gibi durumlar dışında; uyku problemleri nedeniyle de koku oluşabilir. Uyku sırasında tükürük üretiminin yavaşlaması ve açık ağız traverslerinde su kaybı bakterilere yetersiz müdahale ederek kötü kokulara neden olur. Özlellikl A; sabahları kötü nefes alırsanız, ağzın açık kalmaması için rahat bir uyku pozisyonunda uyumalısınız.
Ağız kokusu, ağızdan kötü koku gelmesi durumudur. Genellikle bakteri enfeksiyonundan ya da dişlerin arasındaki yemek artıklarından kaynaklanır.

Ağız Kokusu hangi hastalıkların habercisi olabilir?
Sabahları ağız kokusunun normal olduğunu söyledik. Peki zararlı ağız kokusu hakkında ne bilmemiz gerekiyor? Kötü nefes sadece o gün ne yediğinizle ilgili değil. Bu nedenle, standart ağız hijyeni uygulamaları veya ağız kokusu için endüstriyel ürünler sadece geçici bir çözüm olmaya devam etmektedir. Tipik olarak altta yatan zararlı ağız kokusu aşağıdaki ana nedenlerdir: Disbiyoz, toksin yükü, asidoz ve solunum bozuklukları.

Disbiyoz
Disbiyoz, bağırsaktaki bakteri ve organizmaların dengesi bozulduğunda ortaya çıkan sindirim sistemi hastalığıdır. Bu, bağırsak floranızın yeterince iyi bakteriye sahip olmadığı ve çok sayıda kötü bakteri birikmediği anlamına gelir. Sindirim sistemi yiyecekleri yeterince sindiremediğinde, yiyecek bakteriler için yiyecek haline gelir. Zararlı bakteriler yediğimiz gıdaları, özellikle şekerler ve karbonhidratları yakıt olarak kullanırlar ve bu süreçte metan ve hidrojen gazlarını çevreye salarlar. Bu gazlar yukarı taşınır ve kötü ağız kokusuna neden olur. Örneğin, ağız kokusu olan bireylerin yüzde 25'inde kronik kabızlık vardır. Çünkü bağırsakta gıda durgunluğu bakterilere beslenme fırsatları sağlar ve bakteriler tarafından ayrıştırılan gazlar, şişkinlik, iltihaplanma, zayıf bağışıklık gibi şikayetlerin artmasına neden olur.

Toksisite
Bugün, yediğimiz gıdalardan soluduğumuz havaya kadar birçok faktör vücudumuzdaki toksin yükünü arttırmaktadır. Bu toksinleri saflaştırmak için doğuştan gelen mekanizmalarımız var. Toksin giderilmesinde etkili olan organlar karaciğer, böbrekler ve bağırsaklardır. Karaciğer toksinleri çıkarmaya hazır hale getirir ve böbrekler ve bağırsaklar da onları vücuttan çıkarmaya çalışır. Bu mekanizmalarda bir arıza veya çok fazla toksin birikimi ağız kokusuna neden olur.
Örneğin, karaciğer koma varlığında, ağızda belirgin bir koku oluşur. Karaciğerde normalde zararsız hale gelen atık ürünler, karaciğer düzgün çalışmadığında filtrelemeden doğrudan akciğerlere ulaşır ve ağızdan nefese gelen tuhaf bir tatlı küflü kokuya neden olur. Kronik böbrek yetmezliğinde, miktarı zararsız olmadan kanda artan üre ve azot seviyeleri, tükürük salgılanmasını azaltır ve ağız kuruluğuna neden olur. Ağız kuruluğu ile amonyak kokusu idrar veya balık kokusuna benzer.

Asidoz
Bu tür kötü nefes genellikle vücutta biriken aşırı keton adı verilen asitlerin çalışmasıdır. Diyetimize hayvansal proteinler, tuz ve şekeri çok fazla dahil edersek, karbonhidrat alımını sınırlayan ketojenik diyetler takip edersek, meyve veya sebze alımında düşük veya oruç nedeniyle uzun süre aç kalırsak, yüksek keton seviyeleri elde ederiz. vücut. Çünkü vücudumuz enerji üretimi için önce şekeri tercih ediyor. Şekerin yokluğunda, yağlar yakılır ve glikoza dönüştürülür ve bu süreçte büyük miktarlarda keton üretilir. Keton cisimleri adı verilen bu gazlar kanda dolaşır, akciğere geçer ve oradan nefes alır ve aseton-meyve benzeri ağız kokusuna neden olur. Bu meyveli ağız kokusu, kandaki şekeri kullanamadıkları için yağ asitlerini yıkayan şeker hastalarında da bulunur.

Solunum bozuklukları
Solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve alerjiler gibi herhangi bir nedenden ötürü burunda tıkanıklık ağızdan nefes almaya neden olur. Bu ağız kuruluğuna ve dolayısıyla ağız kokusuna neden olur. Burun akıntısı, dilin ve boğazın arkasındaki kötü bakteriler için etkili bir üreme alanı oluşturur. Ayrıca, bakteriler, gıda döküntüleri, ölü hücreler ve mukus bazen bademciklerdeki çukurlarda sıkışabilir. Bu çukurlarda biriken maddeler bademcik taşları oluşturmak için zamanla sertleşir. Bademcik taşları ağız kokusuna neden olan uçucu sülfürik gazları 10 kat arttırır. Ilık su ve tuz karışımı ile gargara yaparak, su birikintileri çıkarılabilir.

Ağız kokusu nasıl ortadan kaldırılır?
Ağız kokusunu gidermek için mekanik, kimyasal ve doğal yöntemler kullanabilirsiniz.
Mekanik yöntemler: Sabahları etkili olabilen veya açlıkla kötü nefes alabilen dişleri ve diş etlerini fırçalamak ve diş ipi kullanmak gibi yöntemlerdir. Diş fırçalamaya ek olarak, dil fırçalanmalı ve üzerindeki tabaka kazınmalıdır. Bu şekilde, sadece bakteri yükü azalmaz, aynı zamanda bir tat hissi de azalır. Dili temizlemenin en etkili yolu paslanmaz çelik veya plastik dil temizleyicisi kullanmaktır. Dil temizleyiciyi ilk kez kullanırken bir öğütme talebi olabilir. Dilinizi mümkün olduğunca çıkarın ve dilin arkasından başlayarak öne doğru sıyırın.

Kimyasal yöntemler: Birçok ticari ürün ağız kokusuna karşı satılmaktadır. Bununla birlikte, bu kimyasal ürünler çoğunlukla geçici çözümlerdir ve içerdikleri bazı maddeler nedeniyle sağlığa zararlıdırlar. Örneğin, gargaradaki alkol, ağızdaki kötü bakterilerle birlikte iyi bakterileri öldürür ve aynı zamanda ağız kuruluğuna neden olur, aslında daha kötü nefes kokar.

Ağız Kokusu Sorunundan Kurtulmanın 10 Doğal Yolu
Karanfil Kullanın
Bu bilinen en eski önerilerden biri ancak hem en ucuz hem de en etkili olduğundan emin olabilirsiniz.
Diş ipi kullanın ve dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın
Ağız kokusuyla mücadelenin ilk aşaması ağız hijyeni olmalı. Gün boyu dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra, diş ipi kullanarak dişlerinizi temiz tutmayın. Ayrıca dili temizlemeyi de unutmayın. Uzmanlara göre, özellikle dilin arka bölgelerinde sırt bakterileri kötü nefes alabilir.
Yoğurt yiyin
Muhtemelen her türlü yiyecek ve içecek (kefir) zengin, ama özellikle yoğurt düzenli olarak tüketildiğinde ağız kokusunu azaltıyor gibi görünüyor. Yoğurdun, midede helicobacter pylori proliferasyonunu azalttığı bilinmektedir.
Sık ve bol su için
Bol miktarda su içmek sadece böbrekler için değil, aynı zamanda ağız kokusunu azaltmak için de faydalıdır. Bol miktarda su içmek tükürüğün önlenmesine yardımcı olur.
Sakız Çiğneyin
Probiyotik bakterilerle zenginleştirilmiş sakız ve sakızlar da diğerlerinden daha faydalıdır.
Aç kalmayın
Ağızdan gelen açlıktan ötürü gelen kokuşmuş sözler, geçmişte haksızlık olmadığı için söylendi! Sabahları kahvaltıdan önce birçok insanın ağzının kokusu açlıkla yakından ilgilidir. Sık sık yemek, özellikle ılık bitkisel çaylar (karanfil, tarçın, ıhlamur) ağız kokusuna karşı mücadelede önemli destek sağlayabilir. Yeme ve içmenin mikrop birikimini azalttığını, tükürük miktarını artırdığını ve bu şekilde fayda sağladığını düşünüyorum.
Tarçın Kullanın
Tarçın hızlı bir şekilde son yılların en popüler doğal desteklerinden biri haline geliyor. Çalıştığı yerlerden biri, ağız kokusu gibi görünüyor. Ağızdaki tarçınlı içeceklerin veya çiğnenmiş tarçınların ağız içindeki bakterilerle savaşmaya yardımcı olabileceği anlaşılmaktadır.
Yatmadan önce gargara yapmayı unutmayın
Ağız hijyeni her zaman önemlidir, özellikle yatmadan önce çok daha önemlidir. Uyumadan önce dişlerinizi fırçalamak, diş ipi ile hoş bir temizlik yapmak ve daha sonra alkolsüz bir gargara yapmak çok önemli bir nokta.
Maydanoz Tüketin
Temizleyici ve antioksidan özelliklere sahiptir. Yoğun klorofil içeriği sayesinde ağızdaki kötü kokulu bileşikleri bastırır ve doğal bir deodorant görevi görür. Dereotu, fesleğen ve nane gibi bitkiler de klorofil sayesinde kötü nefes almaya yardımcı olur.
Mide, yemek borusu ve boğazınızla ilgili bir sorun olabilir
Ağız kokusunun tekrarlanması durumunda, ciddi bir diş muayenesinden, bir kulak burun boğaz uzmanının gözetiminden ve hatta bir gastroenterologun gözetiminden geçmek daha iyidir.
 
Geri
Üst