Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dogal ve sentetik kaucuk nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Doğal ve sentetik kauçuk nedir?​

Kauçuk, bazı tropikal bitkilerin öz suyundan (lateks) ya da petrol ve doğalgazdan imal edilen esnek bir madde. Ağaçların öz suyundan üretilene doğal kauçuk, petrol ürünlerinden üretilene sentetik kauçuk denir. Her iki tür de çok yönlü maddelerdir. Kauçuktan yapılan eşyalar genellikle lastik olarak adlandırılır.

Elastomer kauçuk nedir?​

Elastomerler, iyi yalıtım sağlayan, kolay deforme olmayan, farklı şekiller halinde kalıplanabilen bir bükülebilir plastik malzeme kategorisidir. Doğal ve suni kauçuk malzemeler, özel bir polimer türü olan elastomerler arasındadır.
Doğal kauçuk monomeri nedir?
Buradan elde edilen polimer poli(cis-1,4-izopren) polimeridir [cis-poliizopren veya poli(cis-izopren) de denir]. Bu nedenle doğal kauçuğun monomeri olan izoprenden çıkılarak sentetik yolla elde edilmektedir. Kauçuk ağaçlarının plantasyonlardaki ekonomik yaşam ömrü yaklaşık 32 yıldır.
Kauçuktan yapılan ürünler nelerdir?
Kauçuk öncelikli olarak bisikletlere, kamyonlara, otomobillere, traktörlere, uçaklara ve hafriyat makinelerine tekerlek yapımında kullanılır. Bunun yanı sıra su geçirmez olan ayakkabı, giyecekler, sıhhi eşyalar, eldiven, döşeme malzemeleri, şişme yatak ve oyunca yapımında kullanılmaktadır.

Sentetik kauçuk nasıl elde edilir?​

Sentetik Kauçuğun Üretimi Sentetik kauçuğun üretim süreci; petrol, kömür veya diğer hidrokarbonların rafine edilmesiyle başlar. Üretim esnasında “nafta” maddesi açığa çıkar. Sentetik kauçukların üretimi için gerekli olan styrene ve isoprene gibi monomerleri elde etmek için toplanan nafta doğal gaz ile karıştırılır.

Elastomer ne ise yarar?​

Elastomer mesnet, vulkanize edilmiş kauçuktan ibaret, dikdörtgen prizma veya silindir şeklinde bir parça olup, içinde takviye elemanı olarak çelik plaka bulunan, köprü veya viyadük ayakları üzerine veya bina temellerine yerleştirilen, köprüleri sıcaklık, titreşim ve benzeri olumsuz etkilerden, binaları yer …

Geri