Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dogal ve kulturel mirasi korumak ana amaci olan hangi kurulustur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Doğal ve kültürel mirası korumak ana amacı olan hangi kuruluştur?​

1. İstisnaî evrensel değere sahip kültürel ve doğal mirasın korunması için bu Sözleşmeye Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü çerçevesinde “Dünya Mirası Komitesi” adı altında bir Hükümetler arası Komite kurulmuştur.

Tarihi ve kültürel mirasın korunması için yapılması gerekenler ne olmalıdır?​

Tarihi ve kültürel mirasın korunması için yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Hukuki mücadele başlatılmalıdır.
- Eğitim ve öğretim müfredatları yenilenmelidir.
- Kültür ve turizm faaliyetleri canlandırılmalıdır.
- Sosyal sorumluluk projeleri geliştirilmelidir.
- İnsanlar bilinçlendirilmelidir.

Kültürel mirasın korunması neden önemlidir?​

Kültürel mirasın korunması neden önemlidir?
Kültürel miras, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, aralarındaki dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren bir hazinedir. İnsanların tarih boyunca biriktirdikleri deneyimlerin ve geleneklerin devamlılığını, geleceğin doğru kurulmasını sağlar.

Milli parklarda canlılar yaşar mı?​

Milli parklarda canlılar yaşar mı?
Milli park, bitki varlığı açısından da çok zengin, kızılçam, meşe türleri ve maki florasının meydana getirdiği bitki örtüsünde, karaca, domuz, çakal, tavşan, tilki, turaç, keklik gibi yaban hayvanlar yaşıyor.

Insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen doğal ve kültürel varlıklar var mı?​

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) [1985] Hattuşa (Boğazköy) – Hitit Başkenti (Çorum) [1986] Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta) [1987] Xanthos-Letoon (Antalya – Muğla) [1988]

Arkeoloji ve kültürel miras Nedir?​

İnsan varlığının her tür izini kapsar ve her tür insan etkinliğini yansıtan yerleri, terk edilmiş yapıları, toprak ve su altındaki sitler de dahil olmak üzere her tür kalıntıyı , bunlarla ilişkili taşınabilir tüm kültürel malzemeyi içerir. Arkeolojik miras hassas ve yenilenemeyen bir kültürel kaynaktır.

Milli parklarda ender rastlanan canlı türleri görülür mü?​

Milli parklarda ender rastlanan canlı türleri görülür mü?
Milli park, yaban hayatı ve endemik bitki türleri bakımından oldukça zengindir. Özellikle Marmaris-Köyceğiz arasında bulunan ve nesli tükenmekte olan yaban keçilerinin yanı sıra ayı, karakulak, tilki, sincap, gelincik, porsuk, yaban domuzu, tavşan vb. memeli hayvanlara da rastlanmaktadır.

"Dünya Mirası Komitesi", doğal ve kültürel mirasın korunmasının ana amacını benimseyen bir kuruluştur. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) çerçevesinde kurulan bu Hükümetler arası Komite, istisnai evrensel değere sahip kültürel ve doğal mirasın korunmasını amaçlar. Tarihi ve kültürel mirasın korunması için atılması gereken adımlar hukuki mücadele başlatmak, eğitim ve öğretim müfredatlarını yenilemek, kültür ve turizm faaliyetlerini canlandırmak, sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek ve insanları bilinçlendirmektir.

Kültürel mirasın korunması önemlidir çünkü toplumun ortak geçmişini anlatır, dayanışma ve birlik duygularını güçlendirir. İnsanların biriktirdiği deneyimlerin ve geleneklerin devamını sağlayarak gelecek nesillerin doğru şekilde bilgilendirilmesini ve değerlendirilmesini sağlar.

Milli parklar, zengin bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapar. Bu parklarda ender rastlanan canlı türlerine de rastlanabilir. Yaban hayatı ve endemik bitki türleri bu parklarda koruma altındadır ve özellikle nesli tükenmekte olan veya nadir bulunan canlı türlerine milli parklarda şansınız olabilir.

Arkeoloji ve kültürel miras, insan varlığının izlerini ve etkinliklerini yansıtan yerleri kapsar. Arkeolojik miras, hassas ve yenilenemeyen bir kültürel kaynaktır ve korunması büyük önem taşır.

İnsanlığın ortak mirası olarak kabul edilen doğal ve kültürel varlıklar arasında Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon gibi önemli alanlar bulunmaktadır. Bu yerler, insanlık tarihindeki değerli miraslardır ve koruma altında tutulmaktadırlar.

Geri