Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dogal miras nedir tanim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.409
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doğal miras nedir tanım?​

Doğal Miras: Kültürel önem taşıyan doğal sit alanları, tarihi peyzajlar, coğrafi oluşumlar gibi unsurlardan oluşan kültürel mirastır. Örneğin Adıyaman’daki Nemrut Dağı, Kapadokya ve Göreme Milli Parkı UNESCO Dünya Mirası listesine bu kategoriden girmiş değerlerimizdir.

Kültürel ve doğal miras nedir?​

Kültürel ve doğal miras nedir?
Taşınabilir ve taşınmaz miras olarak iki gruba ayrılmıştır. Anıtlar, heykeller, resimler, arkeolojik eserler, kitabeler, kitaplar, peyzajlar vb. Soyut Kültürel Varlıklar: Folklor, gelenekler, dil, sözlü tarih vb. Doğal Miraslar: Kültürel açıdan önem teşkil eden manzara ve biyolojik çeşitlilik gibi.

Kültürel miras politikası nedir?​

Kültürel politika oldukça geniş bir alandır; müzeler, görsel sanatlar, sahne sanatları, senfonik, oda ve koro müziği, caz, modern dans, opera ve müzikal tiyatro, doğal miras, somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması, beşeri bilimler gibi her türlü kültür ve sanat ögesini içermektedir.

Kültürel değerlerimize neden sahip çıkmalıyız?​

Kültürel değerlerimize neden sahip çıkmalıyız?
Kültürel mirasa sahip çıkmak, bilincin yenilenmesi anlamına gelir. İşte bu gelecek kaygısı ve tarih bilinci yapışık kardeşlerdir. Gelecek kaygısı, tarih bilinci edinmeyi gerektirir, tarih bilinci de, gelecek kaygısının düşüncede biçimlenmesini sağlar.
Kültürel değerlerimize sahip çıkmak neden önemlidir?​
Kültürlerini kaybeden toplumlar, özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını da kaybeder. Kültürel mirasa sahip çıkamayan milletler, başıbozuk, huzurun olmadığı, kargaşanın hakim olduğu, siyasi ve ekonomik istikrarın olmadığı ülke olur.

Kültürel mirasın taşıdığı değerler nelerdir?​

Kültürel mirasın taşıdığı değerler nelerdir?
Kültürel miras; kimliğimizle, kültürümüzle, tarihimizle ilgili somut ve soyut değerlerin tümüdür. Tarihi kentler ve dokular, kültürel peyzajlar, anıtsal yapılar, arkeolojik alanlar, kadar dil, gelenek, dans, müzik, ritüeller gibi yaşayan ama somut olmayan değerler de kültürel mirası oluşturur.
 
Doğal miras, kültürel önem taşıyan doğal sit alanları, tarihi peyzajlar, coğrafi oluşumlar gibi unsurlardan oluşan kültürel mirastır. Örneğin Nemrut Dağı, Kapadokya ve Göreme Milli Parkı gibi değerler, UNESCO Dünya Mirası listesine bu kategoriden girmiş önemli miraslardır.

Kültürel miras ise taşınabilir ve taşınmaz miras olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Anıtlar, heykeller, resimler, arkeolojik eserler, kitabeler gibi somut varlıkların yanı sıra folklor, gelenekler, dil, sözlü tarih gibi soyut kültürel varlıklar da kültürel mirası oluşturur. Doğal miraslar ise kültürel açıdan önem taşıyan manzaralar ve biyolojik çeşitlilik gibi unsurları içerir.

Kültürel miras politikası ise geniş bir alana yayılan kültürel politikanın bir parçasıdır. Müzelerden görsel sanatlara, korunan somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasına kadar birçok alanda kültürel politika uygulanmaktadır.

Kültürel değerlerimize sahip çıkmak önemlidir çünkü kültürlerini kaybeden toplumlar özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını da kaybedebilirler. Kültürel mirasa sahip çıkamayan toplumlar huzursuz, istikrarsız ve kargaşaya açık hale gelebilirler. Kültürel mirasa sahip çıkmak, kimliğimizi korumak ve kültürel zenginliğimizi gelecek nesillere aktarmak anlamına gelir.
 
Geri
Üst