SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Doğal antioksidanların kanser üzerinde etkisi
Çalışmalar, antioksidanların kanseri önlemede etkili olduğunu, antioksidan takviyelerinin ise faydalı olmadığını gösteriyor Kemoterapi ve radyoterapide olumlu etki yaptığına dair görüşler ise belirsizliğini koruyor
Antioksidanlar, serbest radikallerle hasara uğramış hücreleri koruyan maddeler Serbest radikaller ise vücudun normal metabolik faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan kararsız moleküller
Antioksidanlar, diğer moleküllerden aldığı elektronlarla DNA’ya zarar veren serbest radikallerin taşıdığı elektriği etkisiz hale getirir Serbest radikallerin verdiği zararlar, yaşlanma ve kanser gelişimi de dahil olmak üzere pek çok hastalıkla ilişkilendiriliyor Antioksidanlar kanseri yavaşlatabiliyor veya kansere karşı koruyabiliyor
Antioksidanların kanseri önlemedeki rolünü destekleyen çok sayıda laboratuar çalışması var Bunun yanı sıra, antioksidan takviyelerinin faydalı olmadığını gösteren klinik çalışmalar da bulunuyor Antioksidanların kemoterapi veya radyasyon tedavisinin olumlu etkisini arttırdığına dair görüşler ise belirsizliğini korumakta
Antioksidan takviyeleri ile ilgili klinik deneyler belirsiz ve kanser tedavisindeki tamamlayıcı etki ve yararları halen tartışma konusu iken, MD Anderson Bütünleyici Tıp Programı Direktörü Lorenzo Cohen, antioksidanların doğal yollardan alınmasını tavsiye ediyor Araştırmalar, antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelere dayalı beslenmenin bazı kanser türleri riskini düşürebildiğini gösteriyor Cohen, antioksidan açısından zengin besinleri şöyle sıralıyor:
ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN YİYECEKLER
Beta-karoten: Genellikle turuncu renkteki tatlı patates, havuç, bal kabağı ve mango gibi yiyeceklerde görülür Ispanak, kale, brokkoli, turp, şalgam yaprakları da antioksidan açısından zengin sebzeler arasındadır
Selenyum: Tuna ve morina balığında bulunur
Vitamin A: Ispanak ve kale gibi yapraklı yeşilliklerle havuç ve kavunda bulunur
Vitamin C: (Askorbik asit) Portakal, greyfurt gibi turunçgillerde, yeşil ve kırmızı biber, kivi, brokoli ve çilekte bulunur
Vitamin E: (Alpha-takopherol) Buğday tohumu, ayçiçeği çekirdeği, badem ve pişmiş domateste (salça, domates püresi gibi ürünlerde) bulunur
BİOAKTİF ANTİOKSİDANDAN ZENGİN OLANLAR
Polifenol: Soya, yeşil çay, siyah çikolata, erik, yaban mersini, siyah ahududu, çilek, elma, kabuklu yemişler (fındık, pekan, şamfıstığı)
Glucosinalates: Turpgiller familyasından suteresi, brokoli, kapak, karnabahar, Brüksel lahanası ve kıvırcık lahana
Resveratrol: Üzüm, kızılcık, yaban mersini, ve yerfıstığı
Lutein: Ispanak, kale, kara lahana, brokoli, kivi ve kırmızı üzüm
Likopen: Pişmiş domatesler (salça ve domates püresi gibi ürünler), karpuz ve kayısı
Çalışmalar, antioksidanların kanseri önlemede etkili olduğunu, antioksidan takviyelerinin ise faydalı olmadığını gösteriyor Kemoterapi ve radyoterapide olumlu etki yaptığına dair görüşler ise belirsizliğini koruyor
Antioksidanlar, serbest radikallerle hasara uğramış hücreleri koruyan maddeler Serbest radikaller ise vücudun normal metabolik faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan kararsız moleküller
Antioksidanlar, diğer moleküllerden aldığı elektronlarla DNA’ya zarar veren serbest radikallerin taşıdığı elektriği etkisiz hale getirir Serbest radikallerin verdiği zararlar, yaşlanma ve kanser gelişimi de dahil olmak üzere pek çok hastalıkla ilişkilendiriliyor Antioksidanlar kanseri yavaşlatabiliyor veya kansere karşı koruyabiliyor
Antioksidanların kanseri önlemedeki rolünü destekleyen çok sayıda laboratuar çalışması var Bunun yanı sıra, antioksidan takviyelerinin faydalı olmadığını gösteren klinik çalışmalar da bulunuyor Antioksidanların kemoterapi veya radyasyon tedavisinin olumlu etkisini arttırdığına dair görüşler ise belirsizliğini korumakta
Antioksidan takviyeleri ile ilgili klinik deneyler belirsiz ve kanser tedavisindeki tamamlayıcı etki ve yararları halen tartışma konusu iken, MD Anderson Bütünleyici Tıp Programı Direktörü Lorenzo Cohen, antioksidanların doğal yollardan alınmasını tavsiye ediyor Araştırmalar, antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelere dayalı beslenmenin bazı kanser türleri riskini düşürebildiğini gösteriyor Cohen, antioksidan açısından zengin besinleri şöyle sıralıyor:
ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN YİYECEKLER
Beta-karoten: Genellikle turuncu renkteki tatlı patates, havuç, bal kabağı ve mango gibi yiyeceklerde görülür Ispanak, kale, brokkoli, turp, şalgam yaprakları da antioksidan açısından zengin sebzeler arasındadır
Selenyum: Tuna ve morina balığında bulunur
Vitamin A: Ispanak ve kale gibi yapraklı yeşilliklerle havuç ve kavunda bulunur
Vitamin C: (Askorbik asit) Portakal, greyfurt gibi turunçgillerde, yeşil ve kırmızı biber, kivi, brokoli ve çilekte bulunur
Vitamin E: (Alpha-takopherol) Buğday tohumu, ayçiçeği çekirdeği, badem ve pişmiş domateste (salça, domates püresi gibi ürünlerde) bulunur
BİOAKTİF ANTİOKSİDANDAN ZENGİN OLANLAR
Polifenol: Soya, yeşil çay, siyah çikolata, erik, yaban mersini, siyah ahududu, çilek, elma, kabuklu yemişler (fındık, pekan, şamfıstığı)
Glucosinalates: Turpgiller familyasından suteresi, brokoli, kapak, karnabahar, Brüksel lahanası ve kıvırcık lahana
Resveratrol: Üzüm, kızılcık, yaban mersini, ve yerfıstığı
Lutein: Ispanak, kale, kara lahana, brokoli, kivi ve kırmızı üzüm
Likopen: Pişmiş domatesler (salça ve domates püresi gibi ürünler), karpuz ve kayısı