DNA sentezini hangi organel yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
245.729
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

DNA sentezini hangi organel yapar?​

Nukleus: Nükleusun bulunması, ökaryotik hücreleri prokaryotik hücrelerden ayıran en önemli özelliktir. Nükleus, ökaryotik hücrelerde genetik materyalin içinde bulunduğu organeldir. Hücrenin kontrol merkezidir. DNA’nın replikasyonu, transkripsiyon ve mRNA’ların işlenmesi nükleus içinde gerçekleşir.

DNA replikasyonu hangi Organelde meydana gelir?​

Ökaryotik hücrelerde DNA replikasyonu mitoz veya mayoz bölünmeye hazırlanan hücrelerin hücre döngüsünün sentez (S) fazında gerçekleşir.
DNA nerede üretilir?
Genomu oluşturan DNA ökaryotlarda hücre çekirdeğinde, ayrıca az miktarda mitokondrilerde bulunur.

DNA polimeraz enzimi nerede bulunur?​

Bakterilerde 5 DNA polimerazın varlığı bilinmektedir: Pol I: DNA tamirinde görev alır. Hem 5′->3′ polimeraz aktivitesi hem de 5′->3′ eksonükleaz activitesi vardır (RNA primerleri çıkarmak için).

DNA sentezini kim yapar?​

DNA sentezi helikaz enziminin, DNA’nın çift zincirini ATP kullanarak ayırması için çeşitli proteinler tarafından, sentezlenecek bölgeye yerleştirilmesiyle başlar. Helikaz yerleşip zinciri açmaya başladıktan hemen sonra açılan bölgeye DNA polimeraz enzimi gelmektedir.
DNA replikasyonu nerede başlar?
Süreç Prokaryotlarda replikasyon belirli bir nükleotid dizisinde ve dairesel DNA’da başlamaktadır. DNA replikasyonun başladığı bir orijin noktası vardır. Bu orijin noktası yani replikasyonun başladığı yer oriC olarak adlandırılmaktadır.

DNA ve RNA sentezi nerede olur?​

mRNA, bir DNA kalıptan transkripsiyon yoluyla sentezlenir ve protein sentez yeri olan ribozomlara, protein kodlayıcı bilgiyi taşır. Burada, çevirim (translasyon) süreci sonucu, RNA polimerindeki bilgi ile bir amino asit polimeri üretilir.

DNA Eşlenirken hangi enzimler kullanılır?​

Replikasyon sırasında üç tane önemli enzim kullanılır. Bunlar, Helikaz, Ligaz ve DNA Polimeraz’dır.
DNA polimeraz enzimi hangi yönünde polimerize eder?
DNA Polimeraz I, DNA replikasyonunun 5’→3′ yönünde ekzo nükleaz aktivitesi ile nükleotitlerin aynı yönde dizilmesini sağlarken aynı zamanda RNA primerlerini de saptayıp onların kesip çıkarılarak ayıklanmasını da sağlar. DNA Polimeraz I daha stabildir. Bu nedenle hücrede en çok bulunan polimeraz enzimidir.

DNA replikasyonu mitoz mu mayoz mu?​

Mayoz sırasında kromozom içinde paketlenmiş olan uzun DNA segmentlerinden oluşan diploit üreme hücresinin genomu DNA replikasyonundan sonra iki bölünme geçirerek gamet olarak adlandırılan haploit hücreleri oluştururlar. Her gamet kromozomların bir setini ya da orijinal hücrenin genetik içeriğinin yarısını içerir.
 
Geri
Üst