AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DNA Neden daha kararli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

DNA Neden daha kararlı?​

Bu düşünce doğruysa; Urasil, Timin’den önce var olmuştur diyebiliriz. DNA evrimsel süreçte geliştiğinde, Timin kalıtsal bilgiyi depolamada daha harika bir kararlı yapı içeriyor olabilir. RNA kısmen daha çabuk yapısını bozuyor. Fakat DNA çift sarmal yapısından dolayı daha kararlı bir yapı gösteriyor.

DNA tamamlayıcı zincir nedir?​

DNA tamamlayıcı zincir nedir?
Tamamlayıcı DNA, Komplementer DNA veya cDNA, genetikte, ters transkriptaz enzimiyle katalizlenen bir reaksiyonda şablon olarak kullanılan olgun bir mRNA’dan sentezlenen DNA paçasına verilen addır. cDNA genellikle ökaryot genlerini prokaryotlara klonlamada sıklıkla kullanılır.

Bir DNA molekülünün iki ekseni arasındaki bağlantı nedir?​

Bazlar (hidrofobik) iç kısımda bulunur; düzlemleri ikili sarmalın eksenine diktir. Dış kısım (fosfat ve şeker) hidrofiliktir. Bir iplikçiğin bazları ile diğerininkiler arasındaki hidrojen bağları, iki iplikçiği birarada tutar (çizimde kesikli çizgi).

DNA’nın anlamlı zinciri ne demek?​

DNA’nın anlamlı zinciri ne demek?
DNA cift zincirden oluşur bu zincirlerin her ikiside anlamlı zincir olabilir önemli olan mRNA nın hangi zincirden olustuğudur hangisinden olusuyorsa ona Anlamlı Zincir deriz, Diger taraftan DNA nin çift zincirli olmasinin sebebi DNA nın daha kararli bir yapıda kalmasını,replikasyon sirasinda olusan hataların karşı …

DNA zinciri ne demek?​

Nükleotit olarak adlandırılan birimlerden oluşan bir polimerdir. DNA zinciri 22 ila 26 Ångström arası (2,2-2,6 nanometre) genişliktedir, bir nükleotit birim 3,3 Å (0.33 nm) uzunluğundadır. Her bir birim çok küçük olmasına rağmen, DNA polimerleri milyonlarca nükleotitten oluşan muazzam moleküllerdir.

Iki DNA zinciri birbirine ne ile bağlıdır?​

Iki DNA zinciri birbirine ne ile bağlıdır?
DNA’nın yapısındaki iki zincir, bazlar arasındaki hidrojen bağları ile birbirine tutunur. Adenin ve timin arasında iki hidrojen bağı vardır. Guanin ve sitozin arasında üç hidrojen bağı vardır.

DNA Neden daha stabildir?​

Her fosfodiester bağlantısında 2′-hidroksil grubunun yokluğu fizyolojik koşullarda DNA’yı RNA’dan yaklaşık 1000000 kat daha stabil hale getirir. Benzer şekilde DNA fosfodiester bağları hidrolitik parçalanmaya proteinlerin peptit bağlarından 100 kat daha dayanıklıdır.
 
DNA'nın neden daha kararlı olduğunu anlamak için DNA'nın moleküler yapısına baktığımızda bazı belirgin özellikler görüyoruz. Öncelikle, DNA çift sarmal yapıda olup iki polinükleotid zincirinden oluşmaktadır. Bu çift sarmal yapı, DNA'yı daha kararlı hale getirir çünkü her iki zincir de diğerinin tamamlayıcısıdır. Örneğin; adenin (A) ile timin (T) arasında iki hidrojen bağı, guanin (G) ile sitozin (C) arasında ise üç hidrojen bağı bulunmaktadır. Bu hidrojen bağları, bazların tutunmasını sağlar ve DNA zincirlerinin bir arada kalmasını sağlayarak stabil bir yapı oluşturur.

Ayrıca, DNA molekülündeki şeker-fosfat iskeleti de kararlılığını artırır. Şeker-fosfat iskeleti hidrofobik bazların koruma altında olmasını sağlamaktadır. Bu yapı sayesinde DNA bazları dış etkenlere karşı korunaklı hale gelir ve DNA molekülü daha dayanıklı olur.

DNA'nın daha kararlı olmasının bir diğer nedeni de RNA'ya göre daha fazla kimyasal modifikasyona uğraması ve daha az hatalı replikasyon sonucu oluşmasıdır. DNA polimeraz enzimleri, DNA replikasyonu sırasında hataları düzeltme kabiliyetine sahiptir ve bu da DNA'nın kararlılığını artırır.

Sonuç olarak, DNA'nın çift sarmal yapısı, hidrojen bağları aracılığıyla tutunması, şeker-fosfat iskeleti ve daha az hatalı replikasyon süreci gibi özellikler sayesinde daha kararlı bir molekül olarak kabul edilir. Bu nedenlerden dolayı DNA, genetik bilginin depolanması ve aktarılması için ideal bir moleküldür.
 
Geri
Üst