AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DNA nasil meydana gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.633
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

DNA nasıl meydana gelir?​

Kimyasal olarak DNA, nükleotit olarak adlandırılan basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden oluşur. Bu polimerlerin omurgaları, ester bağları ile birbirine bağlanmış şeker ve fosfat gruplarından meydana gelir. Bu iki iplik birbirine ters yönde uzanır.

DNA RNA ya dönüşür mü?​

RNA, RNA polimeraz enziminin DNA’yı okuması (transkripsiyonu) ile sentezlenir ve ardından başka enzimler tarafından işlenerek değişime uğrar.

Genetik materyale yüklenen işlevler nedir?​

Genetik materyale yüklenen işlevler nedir?
Genetik materyal birçok özellik ve fonksiyona sahiptir; replikasyon, bilgi depolama, depolanmış bilginin ekspresyonu ve mutasyonlar yoluyla varyasyonlar oluşturma. Replikasyon, hücre bölünmesi sırasında genetik bilginin eşit dağılmasını sağlar (mitoz).

DNA nedir yapısı ve özellikleri?​

DNA nedir yapısı ve özellikleri?
DNA’nın iki zinciri nükleotid adlı monomerlerden oluştuğu için polinükleotid olarak bilinir. Her nükleotid deoksiriboz şekeri, fosfat grubu ve azot içeren nükleobazlardan oluşur: adenin (A), guanin (G), sitozin (C) ve timin (T). Nükleotidler yapılarındaki şeker ve fosfatla birbirlerine kovalent bağlarla bağlanırlar.

DNA nedir ve özellikleri nelerdir?​

DNA, her canlıda bulunan şekerden oluşan, bazlar sayesinde hidrojen bağlarıyla bağlanarak çift sarmal şeklinde zincir oluşturan ve hayati faaliyetleri de kontrol eden bir yapıdır. Bütün canlılarda bulunur. Bazı organellerde bulunması o organellerin bilgisini taşımasındaki özelliğindendir.

RNA kendini çoğaltabilir mi?​

Fakat bilinen hiçbir RNA kendi kendine çoğalamaz. DNA da bunu yapamaz. RNA veya DNA parçasının kopyasını oluşturmak için bir enzim ve diğer moleküller ordusu gerekir.

RNA da ne bulunmaz?​

RNA da ne bulunmaz?
RNA azotlu organik bazlardan oluşan bir yapıdır. Bu organik bazlar Sitozin, Guanin, Adenin ve Urasil olarak sıralanabilir. RNA DNA ile benzerlik gösterir. Ancak DNA’da RNA’dan farklı olarak Timin bulunurken Urasil bulunmaz.

Hücredeki genetik materyal birimlerinin sırası nedir?​

Hücredeki genetik materyal birimlerinin sırası nedir?
Büyükten küçüğe doğru sırasıyla birimler: Hücre, hücre çekirdeği, kromatit, kromozom, DNA çift sarmalı, histon, baz çiftleri.
 
DNA nasıl meydana gelir sorusuna verdiğiniz açıklama oldukça doğru. DNA, nükleotitler denilen basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden meydana gelir. Bu polimerlerin omurgaları, şeker ve fosfat gruplarından oluşmuş ester bağları ile birbirine bağlanmıştır. Bu iki iplik birbirine ters yönde uzanır ve çift sarmal yapı oluşturur.

RNA, DNA'nın RNA polimeraz enzimi tarafından okunması (transkripsiyon) sonucu sentezlenir ve ardından diğer enzimler tarafından işlenerek değişikliğe uğrar. Dolayısıyla DNA'dan RNA'ya dönüşüm süreci transkripsiyon adı verilir.

Genetik materyale yüklenen işlevler arasında replikasyon (çoğalma), bilgi depolama, depolanan bilginin ifade edilmesi ve mutasyonlar yoluyla çeşitlilik oluşturma gibi fonksiyonlar bulunmaktadır. Replikasyon, hücre bölünmesi sırasında genetik bilginin eşit olarak dağılmasını sağlar.

DNA'nın yapısı ve özellikleri ise her nükleotidin deoksiriboz şekeri, fosfat grubu ve adenin, guanin, sitozin veya timin gibi azot içeren nükleobazları içeren monomerlerden oluştuğunu belirtir. Bu nükleotidler, şeker ve fosfat grupları arasında kovalent bağlarla bağlanarak nükleotid zincirlerini oluştururlar. DNA, çift sarmal yapıda olup, genetik bilginin depolanmasını sağlar.

Hücredeki genetik materyal birimlerinin doğru sırasını vermişsiniz. Büyükten küçüğe doğru sıralandığında birimler şu şekilde olur: Hücre, hücre çekirdeği, kromatit, kromozom, DNA çift sarmalı, histon ve baz çiftleri şeklinde ilerler.

Eğer DNA, RNA veya genetik materyaller hakkında daha fazla detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst