AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DNA nasil bir yapidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

DNA nasıl bir yapıdır?​

Canlılarda DNA genelde tek bir molekül değil, birbirine sıkıca sarılı bir çift molekülden oluşur. Bu iki uzun iplik sarmaşık gibi birbirine sarılarak bir çift sarmal oluşturur. Nükleotit birimler bir şeker, bir fosfat ve bir bazdan oluşurlar.

DNA nedir özellikleri kısaca?​

DNA, her canlıda bulunan şekerden oluşan, bazlar sayesinde hidrojen bağlarıyla bağlanarak çift sarmal şeklinde zincir oluşturan ve hayati faaliyetleri de kontrol eden bir yapıdır. Bütün canlılarda bulunur. Bazı organellerde bulunması o organellerin bilgisini taşımasındaki özelliğindendir.
DNA molekülünün yapısında neler bulunur?
DNA’nın ikili sarmal yapısındaki her bir zincir nükleotid birimlerinden oluşur. Nükleotidlerin yapısında beş tane karbon içeren şeker (deoksiriboz), fosfat grubu ve azotlu organik bazlar bulunur.

DNA nin yükü nedir?​

DNA, bir bütün olarak asidik (negatif yüklü) olup, histon adı verilen bazik (pozitif yüklü) proteinlere bağlanır. İnsan haploid genomunda 3 x 10 9 nükleotid çifti vardır; bunlar, 23 kromozoma dağılmış durumdaki 30.000 civarında geni temsil eder.

DNA ne demek TDK?​

DNA (Deoksiribonükleik Asit) Biyoloji Terimi Olarak DNA (Deoksiribonükleik Asit): Yaşayan tüm canlıların temel kalıtım maddesi. Canlılarda bulunan nükleik asittir.
DNA’nın özellikleri nelerdir 8 sınıf?
DNA’ların yapısında 4 farklı molekül bulunuyor. Ayrı moleküller olsa da yapılarındaki fosfat ve deoksiriboz şekeri aynıdır. Nükleotidleri birbirinden ayıran özellik ise yapılarındaki organik bazlar olmaktadır. Bu organik bazlar: adenin, timin, guanin, sitozin olmaktadır.
Hücre içinde RNA genelde tek zincirli, DNA ise genelde çift zincirlidir. RNA nükleotitleri riboz içerirler, DNA ise deoksiriboz (bir oksijen atomu eksik olan bir riboz türü) vardır. DNA’da bulunan timin bazı yerine RNA’da urasil vardır ve genelde RNA’daki bazlar ayrıca kimyasal modifikasyona uğrar.
Bir pentoz olan riboz, koenzimlerin (örneğin ATP, FAD ve NAD) önemli bir bileşenidir ve RNA’nın yapısında yer alır. Ribozla ilişkili olan deoksiriboz ise DNA’nın yapısındadır.
 
Geri
Üst