DNA molekulunun tam bir kopyasini olusturmasina ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
211.994
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

DNA molekülünün tam bir kopyasını oluşturmasına ne denir?​

Bu işleme transkripsiyon denir. Hücrelerde DNA, kromozom olarak adlandırılan yapıların içinde yer alır. Hücre bölünmesinden evvel kromozomlar eşlenir, bu sırada DNA ikileşmesi gerçekleşir.

Iki DNA zinciri birbirine ne ile bağlıdır?​

DNA’nın yapısındaki iki zincir, bazlar arasındaki hidrojen bağları ile birbirine tutunur. Adenin ve timin arasında iki hidrojen bağı vardır. Guanin ve sitozin arasında üç hidrojen bağı vardır.
Nükleotit yapılı ne demek?
Nükleotit, bir fosfat, beş karbonlu bir şeker ve bir azotlu organik bazdan oluşan bir kimyasal bileşiktir. En yaygın nükleotitler nükleik asitlerin yapı taşlarıdır. Nükleotitlerin pentoz kısmı riboz veya deoksiriboz’dur.

Çift zincirli sarmal yapı nedir?​

Geometride çift sarmal, aynı eksene sahip, bir öteleme işlemi ile fark eden, iki eşleşik sarmaldır. Moleküler biyolojide çift sarmal terimi DNA’nın yapısına atfen kullanılır. DNA çift sarmalı birbiriyle baz eşleşmesi yapan nükleotitler tarafından bir arada tutulan iki nükleik asit molekülüdür.

Neredeyse DNA isimli bir kimyasal madde var?​

Yani canlılar, DNA isimli bu kimyasal maddeyi kullanarak, kendi biyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını yavrularına aktarırlar. Ancak biyolojik organizma lara genetik yapısını kazandıran bu molekül, tek bir yapıda bulunmaz.
Dna, DNA ve DNA ile ilişkilidir?
Ancak biyolojik organizma lara genetik yapısını kazandıran bu molekül, tek bir yapıda bulunmaz. Genetik ile ilgilenen birisi gen, kromatit ve kromozom gibi birçok diğer terimle de karşılaşmış; hatta bunların sayılarıyla ilgili kafa karışıklığı yaşamıştır. Bu yazımızda, DNA ve genlerle ilişkili tüm kavramları açıklayacağız.

Peki DNA’nın özellikleri nelerdir?​

DNA’nın yapısını görelim: Burada şunu vurgulamakta fayda var: DNA’dan söz ederken ders kitaplarında ve popüler bilimde sık sık havalı ikili sarmal çizimleri görsek de, direkt görüntüleme teknikleriyle bugüne kadar en yüksek çözünürlükte elde ettiğimiz DNA fotoğrafları aşağıdaki gibidir: Nükleobaz, Nükleosit, Nükleotit Nedir?

Peki DNA’nın toplam uzunluğu 2 metredir?​

Öncelikle şunu anlamamız gerekiyor: Her bir hücremizdeki DNA’nın toplam uzunluğu 2 metre civarındadır. Ancak bu DNA’nın hücre içinde aslen bulunduğu çekirdek sadece 6 mikrometre kadardır. 1 mikrometre, 1 metrenin 1 milyonda biri kadardır! Yani bize en az 333 bin kat paketleme gerekmektedir!
 
Geri
Üst