AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DNA metilasyonu transkripsiyonu nasil etkiler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

DNA metilasyonu transkripsiyonu nasıl etkiler?​

DNA metilasyonu gen transkripsiyonunu iki şekilde etkileyebilir. Birincisi, DNA’nın metillenmesi transkripsiyon faktörlerinin bağlanmasını engelleyebilir, ikincisi metillenmiş DNA metil-CpG’ye-bağlanıcı bölge proteinleri (İng. methyl-CpG-binding domain proteins; MBD) tarafından beğlanır.

Histon modifikasyonları nelerdir?​

Histon Modifikasyonları Histonlarda meydana gelen acetylation, methylation, phosphorylation, ubiquitination ve sumoylation gibi modifikasyonlar kromatin yapısını değiştirerek gen anlatımını regüle eden epigenetik mekanizmalardandır. En iyi karakterize edilen histon modifikasyonları asetilasyon ve metilasyon’ dur.
Histon Fosforilasyonu nedir?
Fosforilasyon: Histon deasetilazlara geri dönüşümlü olarak fosfat gruplarının bağlanmasıdır. Fosfatlar histon deasetilazlara serin, treonin ve tirozin rezidülerinden bağlanır. Fosforilasyon, protein kinazlar (PK) ve protein fosfatazlar (PP) tarafından gerçekleştirilen bir reaksiyondur (10).
Epigenetik varyasyon nedir?
Epigenetik, biyolojide, DNA dizisindeki değişikliklerden kaynaklanmayan, ama aynı zamanda ırsi olan, gen ifadesi değişikliklerini inceleyen bilim dalıdır. Diğer bir deyişle, ırsi (kalıtımsal) olup genetik olmayan fenotipik varyasyonları incelemektedir.

Histon Asetilasyonu kromatin yapısını nasıl etkiler?​

Kimyasal kromatin modifikasyonlarının en önemlilerinden biri histon asetilasyonudur. Histon asetilasyonunun, lizin aminoasidinin pozitif yükünü nötralize ederek DNA’ya ilgisini azalttığı, böylece transkripsiyon faktörlerinin DNA’ya bağlanmasını kolaylaştırdığı ve transkripsiyonu aktive ettiği bilinmektedir.

Histon ne işe yarar?​

Açıklama. DNA’nın etrafına sarılan ve kromozoma yapısal destek veren bazik protein. Yüksek arginin/lisin içeriğine sahiptirler. DNA’yı paketleyip düzenleyerek nükleozom ismi verilen birimlere ayırırlar.
 
Geri
Üst