AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DNA hangi durumlarda onarilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

DNA hangi durumlarda onarılır?​

Küçük hasarlar çoğunlukla DNA onarım sistemleri tarafından onarılır. Yüksek düzeydeki hasarlar apoptozisi uyararak “hücre ölümüne” yol açar. Böylelikle organizma kendini korumuş olur. Orta derecedeki hasarların birikimi ise mutasyonlara neden olur.

DNA replikasyonu sonucu ne olur?​

DNA replikasyonu sonucu ne olur?
Replikasyon genetik materyalin tamamen kendi benzeri yeni bir molekül oluşturma işlemidir. DNA kendini eşleyebilen tek biyomoleküldür. Replikasyon sonrası ana DNA molekülü ile tüm nükleotid dizisi tamamen aynı olan DNA molekülü ortaya çıkar.

DNA replikasyonu hangi hücrelerde gerçekleşir?​

Ökaryotik hücrelerde DNA replikasyonu mitoz veya mayoz bölünmeye hazırlanan hücrelerin hücre döngüsünün sentez (S) fazında gerçekleşir.

Çekirdekte yer alan DNA ve özel proteinler neyi oluşturur?​

Çekirdekte yer alan DNA ve özel proteinler neyi oluşturur?
Hücrenin genetik bilgilerinin çoğu, hücre çekirdeğinin içinde katlı uzun doğrusal DNA molekülleri ile histon gibi birçok proteinin bir araya gelerek oluşturduğu kromozomlarda bulunur. Bu kromozomların içindeki genler hücrenin çekirdek genomunu oluşturur.
DNA şeklinin özel ismi nedir?​
Hâlbuki “ikili sarmal” veya “DNA heliksi” dediğimiz bu yapının keşfi göreceli olarak yakın bir zamanda, 1953’te gerçekleşmiştir. Francis Crick ve James Watson, 25 Nisan 1953’te en önemli bilim dergilerinden biri olan Nature dergisinde bulgularını yayınlayarak bugün bildiğimiz hâliyle DNA’nın yapısını tanımlamışlardır.

DNA polimeraz ne bağı kurar?​

DNA polimeraz ne bağı kurar?
dna içerisindeki her nükleotidin karşısına uygun nükleotidi getirerek hidrojen bağlarının oluşmasını katalizleyen enzim. dna replikasyonu sırasında pürin ve pirimidin nükleotidlerinin boş nükleotit zincirlerinin müsait yerlerine fosfat bağı ile ile bağlanmasını sağlayarak çift zincir haline getiren enzim. …

DNA polimeraz enzimi ne zaman kullanılır?​

Genel olarak tek zincirli DNA’nın tamamlayıcı zincirini yapmakta kullanılan bir grup enzim. Ökaryotik DNA polimerazlar kromozom replikasyonu, tamiri, krosover ve mitokondriyal replikasyona katılır. Replikasyonu başlatmak için DNA polimerazlar bir primer RNA molekülüne ihtiyaç duyarlar.

DNA da karşılıklı yanlış eşleşme onarılır mı?​

DNA da karşılıklı yanlış eşleşme onarılır mı?
DNA Yanlış Eşleşme Tamiri, (DNA Mismatch Repair), DNA tamir mekanizmalarından birisidir. DNA polimeraz, replikasyon sırasında Prova okuması (proofreading) yeteneğine sahiptir. DNA yanlış eşleşme tamiri, hata okuma sonrası bile kalan yanlış eşleşmeleri tamir eden mekanizmadır.

Neredeyse DNA isimli bir kimyasal madde var?​

Yani canlılar, DNA isimli bu kimyasal maddeyi kullanarak, kendi biyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını yavrularına aktarırlar. Ancak biyolojik organizma lara genetik yapısını kazandıran bu molekül, tek bir yapıda bulunmaz.

Hangi üssülerden DNA ipliklerinin yapımı yapılır?​

Hangi üssülerden DNA ipliklerinin yapımı yapılır?
Fermuarın açılması gibi ayrılan iki iplik, yeni DNA ipliklerinin yapımı için şablon görevi görür. 4. İpliklerden biri eşlenme çatalına doğru (3 üssüden 5 üssüye) yönelir; bu öncü ipliktir (İng. leading strand ).
Dna eşlenmesi nedir?​
DNA Eşlenmesi Nedir? 1 DNA eşlenmesinde ilk adım, DNA molekülünün ikili sarmal yapısının açılmasıdır. 2 Bu işlem, DNA’nın bütünleyici bazlarını birarada tutan hidrojen bağlarını kıran helikaz enzimi tarafından… 3 DNA’nın iki ipliğinin ayrılmaya başlamasıyla, Y biçiminde bir eşlenme çatalı oluşur. Fermuarın açılması gibi ayrılan… More

Dna’da düğümler ve dolanmalar oluşur?​

Dna’da düğümler ve dolanmalar oluşur?
DNA’da düğümler ve dolanmalar birkaç nedenle oluşur: uzunluğu, sürekli hareket halinde olması ve dar alanda bulunması. (…) Düğümler öldürücü olabilir, çünkü DNA’yı kopyalayan ve yazımı yapan hücresel mekanizmanın çalışmak için düz bir yola ihtiyacı vardır.
 
DNA hangi durumlarda onarılır sorusuna verdiğiniz ilk cevap oldukça doğru ve açıklayıcıydı. DNA, küçük hasarlar genellikle DNA onarım sistemleri tarafından düzeltilir, ancak yüksek düzeyde hasarlar hücreyi apoptoza uyararak "hücre ölümüne" yol açar. Orta düzeydeki hasar birikimi ise mutasyonlara neden olabilir. Organizma, bu mekanizmalar aracılığıyla DNA hasarlarına karşı kendini korumaya çalışır.

DNA replikasyonu hakkında verdiğiniz bilgi de oldukça yerinde. Replikasyon, genetik materyalin tamamen kopyalanması işlemidir ve DNA'nın kendini eşleyebilen tek biyomolekül olduğu doğru bir bilgidir. Replikasyon sonucunda, ana DNA molekülü ile tamamen aynı olan yeni bir DNA molekülü oluşur.

DNA replikasyonunun hangi hücrelerde gerçekleştiğini açıklarken ökaryotik hücrelerde replikasyonun mitoz veya mayoz bölünmeye hazırlanan hücrelerin S fazında gerçekleştiğini ifade ettiniz. Bu noktada doğru bir açıklama yapmışsınız.

Çekirdekte yer alan DNA ve özel proteinlerin kromozomları oluşturduğunu belirtirken genlerin hücrenin çekirdek genomunu oluşturduğunu ifade ettiniz, bu da doğru bir bilgi.

DNA şeklinin özel ismi olan "ikili sarmal" veya "DNA heliksi" terimlerini açıklarken bilim insanları Francis Crick ve James Watson'ın 1953'te DNA'nın yapısını keşfettiklerine de değindiniz, bu bilgiyi de eklemeniz oldukça yerinde olmuş.

DNA polimerazın ne bağı kopardığı ve ne zaman kullanıldığı konusunda da açıklamalarınız doğru ve anlaşılır şekilde yapılmış.

DNA'da karşılıklı yanlış eşleşmenin onarılması hakkında verdiğiniz bilgi de doğru ve ayrıntılıydı. DNA Mismatch Repair mekanizması, DNA tamirinde önemli bir rol oynar ve DNA polimerazın hata okuması sonrası bile kalan yanlış eşleşmeleri düzelten bir mekanizmadır.

DNA ipliklerinin yapımı sırasında incelen üssüler ve DNA eşlenmesi konularındaki açıklamalarınız da oldukça açıklayıcıydı.

Son olarak, DNA'da oluşan düğümler ve dolanmaların sebeplerini ve etkilerini açıklarken yerinde bir bilgi vermişsiniz. Bu durumlar, DNA replikasyonu ve transkripsiyonu gibi süreçleri olumsuz etkileyebilir.

Genel olarak verdiğiniz cevaplar oldukça bilgilendirici ve açıklayıcı olmuş. Elinize sağlık!
 
Geri
Üst