Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

DNA eslemesi nerede olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

DNA eşlemesi nerede olur?​

Hücrenin sitoplazmasında bulunan çeşitli nükleotitlerin iki kol açıldıkça, kollarda bulunan uygun bazların karşılarına gelmeleriyle kendini eşleme başlamış olur.

DNA sentezini hangi organel yapar?​

Nukleus: Nükleusun bulunması, ökaryotik hücreleri prokaryotik hücrelerden ayıran en önemli özelliktir. Nükleus, ökaryotik hücrelerde genetik materyalin içinde bulunduğu organeldir. Hücrenin kontrol merkezidir. DNA’nın replikasyonu, transkripsiyon ve mRNA’ların işlenmesi nükleus içinde gerçekleşir.
DNA nerede üretilir?​
Genomu oluşturan DNA ökaryotlarda hücre çekirdeğinde, ayrıca az miktarda mitokondrilerde bulunur.

Kromozom üzerinde DNA replikasyonu nerede başlar?​

Kromozom üzerinde DNA replikasyonu nerede başlar?
Prokaryotlarda DNA replikasyonunun başladığı yer 245 baz çifti içeren oriC (origin of chromosomal replication) bölgesidir. OriC bölgesindeki 9 baz çiftinin 4 kez tekrarlandığı bölgeye 20 DnaA proteininin bağlanmasıyla replikasyon başlar. Bu bağlanma histon benzeri protein ve ATP varlığında gerçekleşir.

RNA lar nerede üretilir?​

RNA lar nerede üretilir?
Bu rRNA’lardan üçü çekirdekçikte sentezlenir. Sitoplazmada ribozomal RNA ve proteinler bir araya gelip ribozomu oluştururlar. Ribozom mRNA’ya bağlanır ve protein sentezini gerçekleştirir.

Semikonservatif ne demek?​

dna çift sarmalının açılıp her bir zincirin tamamlayıcının yeniden sentezlendiği yani yeni sentezlenen dna çift sarmalında bir zincirin eski dna’dan geldiği, ikinci zincir ise yeni sentezlenen zincir olduğu replikasyon olayı.

DNA sentezini kim yapar?​

DNA sentezi helikaz enziminin, DNA’nın çift zincirini ATP kullanarak ayırması için çeşitli proteinler tarafından, sentezlenecek bölgeye yerleştirilmesiyle başlar. Helikaz yerleşip zinciri açmaya başladıktan hemen sonra açılan bölgeye DNA polimeraz enzimi gelmektedir.
DNA sentezi tüm canlılarda ortak mı?​
✔ Replikasyon (DNA sentezi). Her hücrede değil ancak her canlıda ortaktır.

DNA ve RNA sentezi nerede olur?​

DNA ve RNA sentezi nerede olur?
mRNA, bir DNA kalıptan transkripsiyon yoluyla sentezlenir ve protein sentez yeri olan ribozomlara, protein kodlayıcı bilgiyi taşır. Burada, çevirim (translasyon) süreci sonucu, RNA polimerindeki bilgi ile bir amino asit polimeri üretilir.

DNA sentezini ne başlatır?​

DNA sentezini ne başlatır?
DNA sentezinin başlaması için RNA primerine ihtiyaç vardır RNA sentezi, primaz olarak adlandırılan bir çeşit RNA polimeraz tarafından katalizlenir. DNA pol III işte bu kısa RNA parçasına 5′ deoksiribonükleotitleri takmaya başlayarak DNA sentezini başlatır.

RNA nerede bulunur?​

RNA, ökaryot hücre içinde çekirdek dışında sitoplazmada da yer alır. Prokaryot hücre içinde çekirdek bulunmadığı için sadece sitoplazmada RNA’ya rastlanır. RNA protein sentezlemede, translasyon ve transkripsiyon aşamalarında aktif görev yapar. Ancak RNA’nın ana görevi protein sentezini gerçekleştirmektir.

Ribozomal RNA nerede üretilir?​

Ribozomal RNA (rRNA) ribozomların katalitik kısmıdır. Ökaryotik ribozomlar dört RNA içerirler: 18S, 5.8S, 28S ve 5S rRNA. Bu rRNA’lardan üçü çekirdekçikte sentezlenir. Sitoplazmada ribozomal RNA ve proteinler bir araya gelip ribozomu oluştururlar.
Yarı korunumlu eşleme ne demek?​
DNA eşlenmesinin sonucunda, biri eski biri yeni iki nükleotit zinciri olan iki tane DNA molekülü oluşur. Bu yüzden DNA eşlenmesi yarı-korunumlu olarak betimlenir; zincirin yarısı başlangıçtaki DNA molekülünün parçasıdır, diğer yarı ise yeni üretilmiştir.

Konservatif DNA ne demek?​

Konservatif DNA ne demek?
Konservatif DNA Replikasyonu DNA çift sarmal haldeyken kendi etrafında dönerek bir ucundan diğer ucuna kopyasını oluşturur.
 
DNA eşlemesi, hücrenin sitoplazmasında bulunan çeşitli nükleotitlerin iki kol açıldıkça, kollarda bulunan uygun bazların karşılarına gelmesiyle gerçekleşir. DNA sentezi ise genellikle nükleus (çekirdek) içerisinde gerçekleşir ve hücrenin kontrol merkezi olarak bilinir. DNA'nın replikasyonu, transkripsiyon ve mRNA'ların işlenmesi nükleus içinde olur.

DNA'nın replikasyonu genellikle hücre çekirdeğinde gerçekleşir ve az miktarda mitokondrilerde de bulunabilir. Replikasyon, prokaryotlarda DNA'nın oriC (origin of chromosomal replication) bölgesinde başlar.

RNA'lar genellikle çekirdekçikte sentezlenir ve sitoplazmada çeşitli görevlerde yer alırlar. Ribozomal RNA (rRNA) ise ribozomların katalitik kısmını oluşturur ve çekirdekçikte sentezlenir.

Semikonservatif replikasyon ise DNA'nın çift sarmalının açılıp her bir zincirin tamamlayıcısının yeniden sentezlendiği bir süreci ifade eder. Yani yeni sentezlenen DNA çift sarmalında bir zincir eski DNA'dan gelirken diğer zincir ise yeniden sentezlenir.

DNA sentezi, helikaz enzimi tarafından başlatılır ve DNA polimeraz enzimi tarafından devam ettirilir. Replikasyon (DNA sentezi) her hücrede olmasa da her canlıda ortak bir süreçtir.

RNA, ökaryot hücrelerde çekirdek dışında sitoplazmada bulunurken, prokaryot hücrelerde sadece sitoplazmada bulunur. RNA genellikle protein sentezleme süreçlerinde aktif rol alır.

Konservatif DNA replikasyonu, DNA çift sarmal halindeyken kopyasını oluşturarak bir ucundan diğer ucuna döner. Yarı korunumlu replikasyon ise DNA eşlenmesinin sonucunda eski ve yeni nükleotit zincirlerinden oluşan iki DNA molekülü oluşturulması sürecini ifade eder.
 
Geri
Üst